Pielea arămie, bronzată, obţinută la soare sau de solar, care să dureze cât mai mult timp, este şi acum în trend. Aceasta în ciuda avertismentelor medicilor care atrag atenţia asupra pericolelor pe care le implică expunerea la ultraviolete, naturale sau artificiale. Pentru ca sezonul cald abia începe, iar tentaţia bronzului e mare, dermatologul Ancuţa Proca a explicat pentru Gandul de ce ar trebui să ocolim solarul.
1. Doar o sesiune de bronzare la solar creşte şansele utilizatorilor de a dezvolta melanom cu 20%, iar fiecare sesiune suplimentară în acelaşi an măreşte riscul cu aproape două procente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii adăugat radiaţiile emise de către cabinele de bronzat pe lista celor mai periculoase forme de radiaţii cauzatoare de cancer.
2. Creşte riscul de cataractă şi cancer ocular şi poate duce la orbire. Melanomul se poate dezvolta chiar şi ȋn irisul ochiului.
3. Radiaţiile UV de la solar sunt de 15 ori mai periculoase pentru sănătate decât expunerea la soare. Cabinele de bronzare emit radiaţii UV de 15 ori mai intense ca soarele.
4. Poate produce arsuri (apariţia eritimului insoţit de senzaţia de usturime) sunt cele mai cunoscute efecte acute ale expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete. Cabinele de bronzat emit o doză crescută de radiaţii ȋntr-un timp scurt, crescând semnificativ şi riscul de arsuri ale pielii.
5. De fiecare dată când vă bronzaţi, apar noi modificări degenerative în celulele pielii, pentru că textura tegumentului se modifică. Astfel, treptat, se ajunge la uscarea pielii ( xeroză cutanată) , îmbătrânire prematură, riduri şi pete de bătraneţe.
Află cum suferă întreg organismul de pe urma expunerii la ultraviolete din articolul complet de pe gandul.info.