Ai poftă de dulce? Știi că nu ești singurul. Doar că niciodată nu te limitezi la puțin zahăr și nu ajută nici că majoritatea alimentelor conțin zahăr adăugat. Ce poate nu știi este faptul că un supraconsum de zahăr adăugat provoacă ravagii în sănătatea noastră fizică și mintală. Iată cinci dintre modurile în care zahărul îți face mai mult rău decât bine.
Fructoza (o componentă a zahărului rafinat și a altor produse dulci) din zahărul adăugat determină ficatul să stocheze grăsime mai eficient și în locuri neobișnuite. În timp, o dietă bogată în fructoză ar putea duce la formarea de globule de grăsime în jurul ficatului, un precursor al steatozei hepatice non-alcoolice.
Realitatea este că boala cardiacă și diabetul sunt strâns legate: bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces printre persoanele cu diabet de tip 2, reprezentând 65% dintre acele decese. Limitează-ți consumul și verifică întotdeauna etichetele alimentelor pentru aceste zaharuri ascunse: zaharoza, glucoza, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, maltoza, dextroza, zahăr brut, zahăr de trestie, extract de malț și melasă.
Există o legătură neliniștitoare între zahăr și colesterol. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că, excluzând persoanele cu colesterol mare și/sau diabet și persoanele supraponderale, cei care consumau cele mai mari cantități de zaharuri adăugate au înregistrat cea mai mare creștere a nivelurilor de colesterol rău și de trigliceride periculoase și cele mai mici niveluri de colesterol bun (HDL). O teorie? Suprasolicitarea cu zahăr ar putea determina ficatul să producă mai mult colesterol rău, în timp ce inhibă capacitatea organismului de a-l elimina.
Zahărul te face să te simți flămând. Da, ai citit bine. Cercetările emergente sugerează că un consum regulat în exces de zahăr interferează cu capacitatea corpului de a-i spune creierului că ești sătul. A purta câteva kilograme în plus și a trăi cu diabet de tip 2 poate perturba capacitatea corpului de a secreta corect leptină; rolul acestui hormon este să spună: „Sunt sătul! Acum oprește mâncatul!” Fructoza pare, de asemenea, să nu interacționeze bine cu leptina; consumul unei diete bogate în fructoză te face să te simți flămând, chiar și atunci când te supraalimentezi.
Zahărul din sângele tău se atașează de proteine pentru a forma molecule noi dăunătoare numite produse avansate de glicare sau AGE-uri. Acești invadatori nedoriți atacă proteinele învecinate, deteriorându-le, inclusiv fibrele proteice din colagen și elastină, componentele care mențin pielea fermă și elastică. Rezultatul excesului de zahăr? Fibre proteice uscate și casante care duc la apariția ridurilor și la pielea lăsată.
Foto: Shutterstock