5 motive pentru care îți tremură mâinile

  • Publicat:
5 motive pentru care îți tremură mâinile

Ai observat că îți tremură mâinile. Ai mai experimentat asta de multe ori. Ca atunci când ți s-a cerut să susții o prezentare la serviciu și îți tremurau foile în mână sau prima dată când ai ieșit în oraș cu persoana pe care o admiri de mult și abia puteai ține furculița. Erai stresat. Sau poate puțin entuziasmat. Toate motive să-ți tremure puțin degetele.

Dar dacă mâinile tale tremură mai mult decât de obicei? Această întrebare poate fi motiv de îngrijorare – mai ales că mulți asociază tremuratul cu o afecțiune mai serioasă, boala Parkinson.

Poate că ești foarte preocupat de ceea ce ar putea însemna tremurul tău. Dar nu-ți imagina deocamdată scenariul cel mai rău. Există diverse explicații posibile pentru tremurul degetelor. Iată 5 dintre ele:

Ești o ființă umană vie și sănătoasă 

Înainte să îți faci orice scenariu, trebuie să știi că tot corpul tău (inclusiv mâinile) are o vibrație naturală 24/7. Aceasta se numește tremor fiziologic, deci nu stai niciodată perfect nemișcat, doar că acesta este atât de mic încât nici măcar nu-l poți observa. 

Dacă ești într-o stare de sănătate perfectă, poți vedea de fapt aceste tremurături mici dacă-ți întinzi brațul și stai nemișcat. Dacă ai încercat asta, ai observat că îți tremură ușor degetele? Acesta este vibe-ul natural al corpului tău. Aceste tremurături pot deveni și puțin mai intense atunci când încerci să faci o sarcină solicitantă, cum ar fi să bagi ață în ac.

Experimentezi emoții intense

Mâinile tremură adesea atunci când suntem copleșiți de emoții.  Acestea declanșează sistemul tău nervos autonom pentru a amplifica acele tremurături fiziologice. Sistemul tău nervos autonom controlează funcțiile corporale involuntare precum respirația, tensiunea arterială, bătăile inimii și dilatarea pupilelor. Când te simți amenințat sau vulnerabil, sistemul tău nervos simpatic (care face parte din sistemul nervos autonom) se activează și semnalează glandelor tale suprarenale să elibereze epinefrină (adrenalină) în corpul tău.

Inima ta ar putea începe să bată mai tare. Respirația ți-ar putea deveni mai rapidă. Ai putea începe să transpiri sau să tremuri. Acesta este ceea ce este cunoscut în mod obișnuit drept modul „luptă sau fugi”. Corpul tău se pregătește să se protejeze de pericole – chiar dacă amenințarea nu este la fel de înspăimântătoare ca un tigru care te urmărește. 

Nervii, anxietatea, stresul, entuziasmul și chiar furia intensă pot acționa ca un semnal de urgență către sistemele de autoapărare ale corpului, determinând potențial tremurarea mâinilor.

Ai nivelul de zahăr din sânge scăzut 

Creierul tău este responsabil pentru controlul stabilității tale. Prin urmare, atunci când nu primește hrana de care are nevoie, ai putea experimenta tremurături. Creierul este foarte diferit de orice alt organ din corp și nu  își produce sau extrage propriul zahăr, așa că este afectat mult mai devreme decât celelalte organe. Când nivelul de zahăr din sângele tău este scăzut, orice parte a creierului tău poate deveni disfuncțională. Deci, dacă ești predispus la tremurături, ai putea constata că începi să tremuri când nu ai mâncat de ceva vreme.

Nu dormi destul

Da, creierul tău începe să funcționeze defectuos când ești privat de somn. Corpul folosește somnul pentru a se reseta și a repara celulele. Deci, dacă nu dormi orele recomandate, care pentru adulți sunt aproximativ 7-9 pe noapte, îl forțezi să rămână într-o situație stresantă. Pentru a funcționa corespunzător, corpul tău va începe să pompeze adrenalina pentru a încerca să te țină treaz și în mișcare. Dar acest lucru, la rândul său, poate face ca inima ta să lucreze mai mult și membrele tale să tremure. Privarea prelungită de somn poate duce la multe alte probleme de sănătate în afară de tremurul mâinilor; poate crește riscul de boli de inimă.

Consumi prea multă cafeină (sau altă substanță)

Mulți dintre noi am avut acea experiență în care am exagerat cu ceaiul, cafeaua sau medicamentele pentru răceală – toate acestea sunt stimulente care afectează sistemul nostru nervos autonom și ne pot face să ne simțim agitați.

Totuși, și alte substanțe pot cauza tremurături ale mâinilor. De exemplu, cei care abuzează de alcool sau de droguri recreative pot experimenta tremurături ale mâinilor, chiar și atunci când nu se află în sevraj. De ce? Pentru că abuzul de substanțe poate deteriora cerebelul, zona creierului care gestionează echilibrul, coordonarea și motricitatea fină.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult