Orice tip de intervenție chirurgicală este asociată cu un anumit nivel de anxietate. Însă, dacă te confrunți cu cataracta, află că operația de cataractă este una dintre cele mai frecvente și mai sigure proceduri. În prezent, rata de succes este foarte mare, ceea ce o face una dintre cele mai sigure intervenții în medicină.
Cataracta este o problemă de sănătate a ochilor caracterizată de pierderea transparenței cristalinului, care determină o scădere progresivă a vederii. Cele mai multe cazuri de cataractă sunt asociate vârstei, deoarece ochiul suferă schimbări odată cu procesul de îmbătrânire.
Pe lângă slăbirea progresivă a vederii, printre simptomele cataractei se numără:
Deși cataracta nu pune în pericol viața, dacă nu este tratată la timp, cataracta poate avea complicații grave: scăderea dramatică sau chiar pierderea vederii. De aceea se recomandă programarea unui control oftalmologic, imediat după sesizarea simptomelor.
Recomandăm pacienților să vină la un consult oftalmologic de specialitate imediat ce sesizează dificultăți de vedere.
Cataracta depistată la timp este mai ușor de tratat, iar timpul de recuperare este mai mic pentru pacient. Cu cât cataracta este mai avansată, cu atât intervenția chirurgicală, operația de cataractă, este mai dificilă și perioada de recuperare prelungită. |
Iată cinci motive care te vor convinge să nu mai amâni consultul oftalmologic.
Mulți pacienți anticipează că intervenția chirurgicală este dureroasă și riscantă. Însă, odată cu progresul tehnologiei, cele mai multe cazuri nu necesită suturi pentru a închide o incizie, este o procedură minim invazivă.
Operația de cataractă durează în jur de 10 minute, cu pregătire și întoarcere la salonul post-operator în 20-25 minute.
Deoarece intervenția chirurgicală în cazul cataractei nu este una complicată, nici procesul de recuperare nu este unul anevoios. Însă pacientul va trebui să urmeze un tratament post-operator și să mențină un stil de viață cât mai echilibrat.
Datorită tehnologiei de ultimă generație, operația de cataractă este ușor de suportat pentru pacient și are o rată foarte mare de succes. Însă, cu cât se va amâna mai mult operația, cu atât aceasta va deveni mai dificilă și mai riscantă.
Operația de cataractă este fără internare, în ambulatoriu, așadar, pacientul poate pleca acasă. Este recomandat ca pacientul să fie însoțit, întrucât activitățile post-operatorii sunt limitate.