A avea o viață fericită, activă și nu în ultimul rând, sănătoasă după vârsta de 60 de ani depinde doar de tine și de obiceiurile tale de zi cu zi. Schimbările simple ale stilului de viață și ale obiceiurilor pot avea un impact assupra sănătății tale la orice vârstă, dar în special în cazul persoanelor în vârstă, trecute de 60 de ani.
Concentrarea asupra obiceiurilor sănătoase și eliminarea acelor obiceiuri dăunătoare este cheia pentru a te bucura de o viață cât mai sănătoasă, ferit de boli cronice și de dizabilitățile îmbătrânirii. Menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate cu exerciții fizice moderate, regulate și fără fumat și consum de alcool este cea mai sigură modalitate de a-ți menține sănătatea. Iată cinci obiceiuri de evitat după vârsta de 60 de ani.
Permițându-ți să ai un stil de viață din ce în ce mai sedentar odată cu vârsta este îngrozitor pentru sănătatea ta. Lipsa mișcării este legată de îmbătrânirea prematură la nivel celular. De asemenea, sedentarismul a fost asociat inclusiv cu boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.
Nu trebuie să treceți de la a nu face nimic la alergările de tip maraton. Începe prin activități fizice în fiecare zi pentru a-ți pune corpul în mișcare. Chiar și 30 de minute pe zi pot face diferența.
Te-ai întrebat vreodată de ce există tendința de a crește în greutate odată cu înaintarea în vârstă sau de ce devine mai greu să slăbești? Pe măsură ce îmbătrânești, câștigi în medie unul, două kilograme pe an. Acest lucru poate să nu pară mult, dar în timp, se pot acumula și duc la creșterea în greutate sau chiar la obezitate.
Exercițiile de control al greutății și consumul de proteine sunt cheia pentru susținerea sănătății mușchilor și oaselor la orice vârstă.
Indiferent de vârstă, o dietă sănătoasă și hrănitoare îți poate prelungi viața. Cercetările arată că dieta mediteraneană poate fi de mare ajutor în dimunarea riscului de apariție a bolilor de inimă. Combinația de fasole, linte, cereale integrale și acizi grași omega-3 din pește s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra sănătății. Dieta mediteraneană modifică microbiomul persoanelor în vârstă (cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani), ceea ce ajută la îmbunătățirea funcției creierului și a longevității.
Citește mai multe despre dieta mediteraneană chiar aici:
Multe persoane cu vârste de peste 60 de ani fie sunt deja pensionate, fie așteaptă cu nerăbdare acest moment. Deși acest lucru poate oferi multe beneficii, cum ar fi mai mult timp de petrecut cu prietenii și cei dragi, este esențial să îți menții creierul în formă. De cele mai multe ori, persoanele care ajung la momentul pensionării experimentează o ușoară depresie din cauza ritmului de lucru care stagnează brusc.
Pentru a menține creierul tânăr, este esențial să continui să înveți lucruri noi. Învățarea este mecanismul de dezvoltare, indiferent de vârsta pe care o ai.
Menținerea unor relații sănătoase cu prietenii și familia pe măsură ce înaintezi în vârstă este importantă pentru sănătatea și fericirea ta. A face parte dintr-o comunitate și a avea oameni pe care te poți baza în orice moment sunt cruciale pentru bunăstarea mentală și fizică. Relațiile pozitive pot fi la fel de importante ca și alimentația și activitatea fizică.
Surse: msn.com, eatthis.com