5 obiceiuri greșite care cresc riscul de diabet. Renunță la ele!

Riscul de diabet crește atunci când în rutina ta zilnică se află anumite obiceiuri dăunătoare. Descoperă care sunt acestea și încearcă să reduci din numărul lor!
  • Publicat:
5 obiceiuri greșite care cresc riscul de diabet. Renunță la ele!
5 obiceiuri comune care pot crește riscul de diabet Sursa foto: Shutterstock

A avea parte de o dietă sănătoasă este probabil o alegere a unui stil de viață care este asociat cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2. Renunțarea la zahăr, prăjeli și alimente procesate și înlocuirea acestora cu o dietă sănătoasă care să includă fructe de pădure, pește și legume cu frunze verzi sunt esențiale pentru reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

Pe de altă parte, multe alte obiceiuri zilnice te pot ajuta să eviți sau să gestionezi această boală destul de comună. De asemenea, există și obiceiuri care nu ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică deoarece ar putea contribui la creșterea riscului de diabet și, de ce nu, a altor afecțiuni.

Descoperă care sunt aceste 5 obiceiuri comune la care ar trebui să renunți cât mai rapid.

Nu dormi destul

În timp, lipsa somnului poate crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, a bolilor de inimă, a obezității și a depresiei. În cazul în care te confrunți deja cu diabet, lipsa somnului poate afecta modul în care corpul tău răspunde la tratamentul cu insulină.

Dacă te expui foarte mult la ecrane cu lumină UV, vei observa cum din cauza lipsei de somn vederea ta se încețoșează din ce în ce mai mult. Încearcă să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață și chiar și în zilele de weekend.

O bună parte din activitatea zilnică ți-o desfășori stând pe scaun

Includerea activităților fizice în rutina ta zilnică este importantă. Un stil de viață sedentar poate prezenta un pericol pentru sănătatea ta.

Chiar dacă încerci să introduci în rutina ta activitățile fizice, perioadele lungi petrecute pe scaun, în fața calculatorului, pot aduce schimbări metabolice, de la creșteri ale nivelului de zahăr în sânge și până la apariția bolilor cardiovasculare.

Înlocuirea a doar 30 de minute pe zi de comportament sedentar cu activitate fizică a fost asociată cu un risc mai mic de diabet de tip 2 cu până la 31%.

Pentru a renunța la obiceiurile sedentare, începe prin a conștientiza timpul pe care îl petreci în șezut, apoi caută modalități prin care să reduci acest timp.

Fumezi

Persoanele fumătoare sunt mult mai predispuse la dezvoltarea diabetului de tip 2. Cu cât fumezi mai multe țigări, cu atât riscul de apariție a diabetului crește.

Persoanele fumătoare sunt cu 30-40% mai predispuse la această boală, în comparație cu persoanele nefumătoare. De asemenea, fumătorii diabetici ar putea avea probleme cu dozajul de insulină și cu gestionarea bolii pe care o au.

Îți lipsește socializarea

Conexiunile pozitive cu cei din jurul nostru contribuie la scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului. În plus, riscul de anxietate și depresie scade considerabil.

Socializarea este, de asemenea, asociată cu riscul scăzut de demență. De asemenea, cercetătorii sunt de părere că singurătatea crește riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Bei alcool în exces

Consumul de alcool influențează glicemia, precum și capacitatea de a face alegeri sănătoase pentru stilul tău de viață. De asemenea, are efecte negative asupra sănătății inimii și creierului.

Băutul în exces are atât un impact direct, cât și indirect asupra rezistenței la insulină. Oamenii care beau mult alcool tind să consume o mulțime de calorii, ceea ce îi poate determina să câștige în greutate. Supraponderalitatea sau obezitatea crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină.

Surse: bestlifeonline.com, aarp.org, everydayhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult