Tulburarea poate rămâne nedepistată în copilărie și poate apărea în moduri subtile pe măsură ce îmbătrânești. Ca mulți oameni care folosesc TikTok-ul, Olivia Howell a observat că fluxul ei de postări oferă adesea conținut despre tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Totuși, nu le-a acordat prea multă atenție până când sora ei i-a trimis un video—care prezenta monologul interior haotic al unei femei în timp ce se plimba prin casă—care i-a atins o coardă sensibilă.
„Nu știam că alți oameni trăiesc așa în mintea lor”, a mărturisit Howell pentru SELF.
După aceea, au început să îi apară tot mai multe videoclipuri legate de ADHD, care i s-au părut puțin prea familiare (algoritmul personalizat al TikTok-ului poate fi înfricoșător de distractiv). Acest lucru a determinat-o să menționeze asta psihiatrului care o trata pentru anxietate. Fără să știe Howell, cele două probleme apar adesea împreună. A fost diagnosticată cu ADHD la puțin timp după aceea.
Deși pagina sa de feed a ajutat-o pe Howell să își dea seama de semnele posibile ale ADHD-ului la adulți, este ceva ce ea (și majoritatea celorlalți diagnosticați cu tulburarea mai târziu în viață) probabil că au avut de când erau copii.
Poate că simptomele nu au fost evidente pentru cei din jurul său. Spre exemplu, a obținut note decente la școală sau avea mai mult tendința să privească pe fereastră decât să sară în jurul sălii de clasă. Sau nu și-a dat seama cât de dificil îi este să se concentreze, până când nu a ajuns adult și a trebuit să își organizeze programul singură.
Dacă primești un diagnostic, este crucial să îți amintești că ADHD-ul este tratabil, menționează Dr. Vitulano, profesor de psihologie la Yale University.
„Această tulburare, când nu este gestionată, poate fi dificil de trăit cu ea”, spune el.
„Dacă ai diabet, îl tratăm. Dacă ai o infecție, o tratăm—și vrem ca oamenii să se simtă la fel în ceea ce privește ADHD-ul.”
Indiferent dacă ai sau nu ADHD, este important să fii conștient de simptome și să ceri ajutor dacă simți că ceva nu este în regulă. Sănătatea ta mentală este la fel de importantă ca și cea fizică, și nu ar trebui să fie ignorată.
Surse:
https://www.self.com/story/signs-adhd-adults
https://academic.oup.com/acn/article/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10173330/
Sursă foto: pathdoc / Shutterstock