5 semne că ai probleme cu colecistul. Alimente care declanșează criza de fiere

Fie că este vorba de o predispoziție sau de un stil de viață necorespunzător, colecistul poate deveni o problemă pentru multe persoane.

Litiaza biliară este una dintre afecțiunile care nu se manifestă prin simptomatologie specifică pentru foarte mult timp, uneori pentru toată viața. Însă atunci când calculii biliari migrează spre nivelul canalului cistic, paleta de simptome și semne specifice se diversifică atât de mult, încât pacientul ajunge la urgențe.

Predispoziția spre a dezvolta această afecțiune după vârsta de 40 de ani este mai crescută în rândul femeilor și a pacienților cu obezitate, iar prezența acestei patologii în istoricul familial crește exponențial probabilitatea de a suferi de litiază biliară la un moment dat în viață.

Dr. George Sirețeanu, medic primar Chirurgie Generală și Bariatrică, ne explică ce putem face pentru a preîntâmpina aceste probleme.

Probleme cu colecistul – semnale de alarmă

În condițiile migrării unui calcul prin canalul cistic, apare colica biliară, moment în care durerea crește progresiv în intensitate, apoi atinge un platou și se ameliorează gradat în câteva ore.

„Această durere este localizată în epigastru (zona de proiecție a stomacului) sau hipocondrul drept (zona de proiecție a ficatului) și iradiază în spate spre vârful omoplatului drept. În cele mai multe cazuri, se asociază cu greață și vărsături”, explică dr. Sirețeanu.

Un pacient care suferă de litiază biliară va observa apariția următoarelor simptome, de regulă imediat după ce a consumat o masă copioasă, bogată în grăsimi:

  • durere epigastrică sau la nivelul hipocondrului drept care iradiază posterior;
  • greață și vărsături;
  • distensie (balonare) și disconfort abdominal;
  • febra, însoțită sau nu de frison, transpirații (apar în cazul complicațiilor de tip infecțios – colecistita, pancreatita, colangita);
  • icter sclero-tegumentar (îngălbenirea pielii și a ochilor) – este un simptom secundar apariției obstrucției căilor biliare de către calculul care a migrat.

Excesul de colesterol, principalul vinovat

Colesterolul, cea mai importantă componentă a calculilor biliari, este solubil doar în bilă, iar suprasaturarea cu colesterol a bilei este unul dintre factorii care duc la apariția calculilor biliari.

„Precipitarea colesterolului în vezicula biliară este etapa inițială de formare a nucleului viitorului calcul, urmând ca apoi să se depună peste el și sărurile biliare și calciul. O altă cauză probabilă a apariției calculilor biliari este reprezentată de existența unei anomalii a funcției motorii a vezicii biliare – dischinezia biliară (cunoscută popular drept bilă leneșă), care determină apariția stazei”, detaliază dr. Dr. George Sirețeanu.

Factorii care influențează procesul de apariție a calculilor biliari pot fi:

  • Vârsta peste 40 de ani și sexul feminin;
  • Dieta bogată în grăsimi, fără aport optim de fibre alimentare;
  • Sedentarismul și obezitatea;
  • Sarcina;
  • Pierderea rapidă în greutate;
  • Administrarea de medicație hormonală în scop contraceptiv.

Pot fi prevenite pietrele la fiere? 

Prevenția apariției calculilor biliari (pietrele la fiere), ca în cazul multor alte afecțiuni, se poate face prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Iată ce recomandă dr. George Șirețeanu pentru a ne menține o stare de sănătate optimă și pentru a evita formarea calculilor biliari:

  • Efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat ajută la menținerea greutății în parametri optimi. Astfel, 30 de minute de sport efectuat zilnic ne ajută la prevenirea celor mai multe afecțiuni fizice, a căror cauză de apariție este și sedentarismul.
  • Evitarea pierderii rapide în greutate ca urmare a dietelor drastice este un alt sfat de urmat în păstrarea sănătății fizice. De asemenea, perioadele de oscilare în greutate (slăbit, urmat de creștere în greutate) pot favoriza apariția calculilor biliari. Așadar, încercați să vă păstrați greutatea la valorile normale.
  • Menținerea unei diete sănătoase prin aportul de grăsimi monosaturate (ulei de măsline), acizi grași Omega-3 (pește, semințe de in), fibre din cereale integrale, fructe și legume, arahide și fructe cu coaja tare (migdale, nuci) și evitarea pe cât posibil a consumului de grăsimi saturate vă poate ajuta la prevenirea apariției acestei afecțiuni.
  • Evitarea anumitor tratamente medicamentoase, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului (care cresc cantitatea de colesterol eliberat în bilă) și a terapiilor de substituție hormonală (estrogenul determină organismul să producă mai mult colesterol), scade riscul de a dezvolta litiază biliară.

Regim alimentar pentru pietre la colecist

Chiar dacă nu există o dietă specifică pentru tratarea simptomelor sau pentru prevenirea calculilor biliari, recomandarea tuturor specialiștilor este de a avea o dietă echilibrată, sănătoasă şi cu un conţinut scăzut de grăsimi.

Dacă ați observat instalarea simptomelor specifice, este indicat să evitați alimentele colecistokinetice, cum ar fi smântâna, carnea grasă, untul, ouăle. Și, bineînțeles, să consultați un medic specialist pentru analize, investigații și recomandări.

Pe lista alimentelor grase ce ar trebui evitate înainte și după operația de colecistectomie, sunt următoarele:

  • Unt, untură de porc, uleiuri
  • Brânză cu conținut ridicat de grăsimi
  • Lapte integral, smântână, iaurt cu conținut ridicat de grăsimi
  • Gustări – prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, chipsuri
  • Sosuri – maioneza, sosuri cremoase
  • Carne și carne procesată – cârnați, salam, carne de vită, bacon, carne de porc, miel, carne tocată de vită, plăcinte cu carne, pește conservat în ulei

O dietă sănătoasă constă în mese compuse din fructe şi legume, produse de soia integral, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, ouă și carne slabă.

Dieta după operația de pietre la fiere

După intervenția chirurgicală de îndepărtarea a colecistului nu este nevoie să urmați un anumit regim. Singura recomandare medicală este să aveți un stil de viață corect și o dietă sănătoasă, eliminând consumul de produse bogate în grăsimi saturate și produsele bogate în zaharuri.

„Este recomandat să aveți o dietă bogată în fibre, prin consumul de fasole, fructe, legume, ovăz, paste integrale, orez. Mesele vor fi administrate mai des pe parcursul zilei, cu reducerea cantității de alimente ingerate la o singură masă”, concluzionează medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. George Sireţeanu - Medic primar Chirurgia Obezitatii (Bariatrica) si Chirurgie Generala
Dr. George Sireţeanu este Medic Primar specializat in Chirurgie Bariatrică, Chirurgie ginecologică, Chirurgia colo-rectală, Chirurgia sânului si Chirurgia hepato-biliară, cu o experiență de peste 13 ani în chirurgie, validată prin peste 2500 de pacienți operați. SPECIALIZARE ÎN FRANȚA ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult