5 semne care îți arată că ar trebui să faci o colonoscopie înainte de 45 de ani

Nu ezita să te duci la medic pentru a face o colonoscopie, dacă ai cel puțin unul din simptomele de mai jos.
  • Publicat:
5 semne care îți arată că ar trebui să faci o colonoscopie înainte de 45 de ani

Ratele cancerului colorectal cresc în rândul tinerilor. Nu ignora aceste semne de avertizare și programează-te pentru o colonoscopie!

Colonoscopie, după 45 de ani?

Rate cancerului colorectal crește în rândul tinerilor din Statele Unite. Conform Societății Americane de Cancer, cazurile de cancer colorectal la persoanele de 55 de ani și mai tinere au crescut de la 11% în 1995 la 20% în 2019. De la sfârșitul anilor 1990, cancerul colorectal a urcat de pe locul patru ca și cauză a deceselor prin cancer la persoane sub 50 de ani.

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că doar adulții cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani ar trebui să fie supuși screeningului. Acesta poate fi realizat prin mai multe metode diferite, dar Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) consideră colonoscopia ca fiind „standardul de aur pentru screening”.

Având în vedere ratele crescânde ale cancerului colorectal la adulții tineri, este sigur să spunem că mulți oameni nu ar trebui să aștepte până la 45 de ani pentru prima lor colonoscopie. Experții spun că anumite simptome, istoricul personal de sănătate și istoricul familial de sănătate pot fi motive suficiente pentru a fi supuși screeningului înainte de această vârstă.

Când ar trebui să iei în considerare o colonoscopie:

1. Ai sânge în scaun

Conform Societății Americane de Cancer, sângele în scaun nu este întotdeauna un indiciu de cancer, dar poate fi un semn.

2. Ai modificpri în mișcările intestinale

Orice schimbare în obiceiurile intestinale și în aspectul scaunului poate fi un semnal de alarmă, conform Dr. Jeffrey Dueker, gastroenterolog la UPMC și profesor asociat de gastroenterologie la University of Pittsburgh School of Medicine. Ness a menționat că constipația persistentă este un alt semn de avertizare.

3. Dureri abdominale sau pierdere în greutate subită

Conform Dr. Macaron, durerile abdominale inexplicabile pot fi, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Acestea pot varia de la crampe la disconfort general până la dureri severe, conform MD Anderson Cancer Center de la University of Texas.

Este important să știi că disconfortul poate varia în funcție de percepția și toleranța la durere a fiecărei persoane. Dacă pierzi în greutate fără să încerci, acesta este, de asemenea, un semn că ar trebui să îți consulți medicul și să întrebi despre o colonoscopie, a menționat Dueker.

4. Ai un istoric familial de cancer de colon

Persoanele care au un părinte, frate sau copil cu un istoric de cancer colorectal ar trebui să fie supuse screeningului înainte de vârsta de 45 de ani, conform Dr. Macaron.

„În timpul unei colonoscopii, dacă vedem un polip și credem că este de tip precanceros, care majoritatea sunt, vom elimina acei polipi în timpul colonoscopiei,” a spus Dr. Dueker. „Și în acest fel, reducem riscul de cancer colorectal în viitor.”

Polipii nu sunt adesea un subiect frecvent de discuție între membrii familiei, a spus Ness, așa că este important să fii deschis despre sănătatea ta cu cei dragi și să îi informezi despre orice proceduri sau descoperiri.

5. Ai anemie prin carență de fier, boală inflamatorie intestinală sau un istoric de anumite tipuri de cancer

Deși extrem de comună la femeile tinere, anemia prin carență de fier poate fi un semnal de alarmă în unele cazurile, a spus Ness. Dacă ai boală inflamatorie intestinală, vei dori să faci o colonoscopie înainte de vârsta de 45 de ani, de asemenea.

„Orice fel de inflamație care implică colonul poate pune în pericol modificările precanceroase numite displazie, sau cancerul de colon,” a spus Dr. Dueker. „Există și alte condiții medicale. De exemplu, dacă cineva a avut tratament cu radiații în zona pelviană sau abdominală din alte motive, acest lucru ar putea crește riscul de cancer de colon.”

Dacă ai un istoric personal de cancer colorectal, ești de asemenea la un risc crescut. În plus, dacă ai o modificare genetică în unul dintre genele cancerului, ar trebui să începi monitorizarea cancerului colorectal devreme, a spus Dr. Macaron.

Screening-ul pentru cancerul colorectal este important pentru toată lumea

„Persoanele cu risc mai mare din cauza istoricului familial sau a simptomelor ar trebui să facă colonoscopie,” a spus Ness. Dar dacă ai 45 de ani sau mai mult, fără factori de risc, și eviți să faci screening din cauza fricii de colonoscopie, ai alte opțiuni de screening, inclusiv teste de scaun și scanări CT.

„Cel mai important lucru este să faci screening-ul dacă ești în grupa de vârstă pentru screening,” a spus Ness. „Cea mai mare problemă în prezent… este că doar aproximativ 70% din populația cu risc a fost supusă screening-ului, ceea ce înseamnă că 30% nu a fost. Și am arătat că putem reduce mortalitatea prin cancer colorectal cu cel puțin 50% prin screening activ.”

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/colonoscopy-before-45-signs_l_65f49ae5e4b08b384f1b377f

Sursă foto – YuriArcursPeopleimages  / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian