5 semne de gonartroză. Cum se tratează artroza genunchiului în funcție de stadiul bolii

Îți trosnesc genunchii, te dor și mergi șchiopătat? Pot fi semne că te confrunți cu artroza genunchiului. Ce tratamente poți face pentru ameliorarea simptomelor
  • Publicat:
5 semne de gonartroză. Cum se tratează artroza genunchiului în funcție de stadiul bolii
Foto: Shutterstock

Artroza genunchiului sau gonartroza se manifestă inițial prin oboseala picioarelor. Ulterior, boala limitează mobilitatea genunchiului și apare durerea.

Înaintarea în vârstă aduce de la sine o scădere a performanțelor fizice, iar oboseala picioarelor şi durerile sunt considerate normale. Dar de câte ori v-aţi gândit că această durere poate ascunde artroza genunchiului?

Gonartroza sau artroza genunchiului este o afecțiune cronică degenerativă a articulației. Rezultatul acestei afecţiuni este deteriorarea articulaţiei şi uzura cartilajului articular, astfel apărând durerea şi limitarea mobilităţii genunchiului.

Află mai jos cum se manifestă în stadiile incipiente artroza genunchiului și când ar trebui să te adresezi medicului ortoped.

Artroza genunchiului – ce simptome ar trebui să-ți dea de gândit

  • Durere agravată de schimbările bruște de temperatură

Principalul simptom este durerea. Aceasta este provocată de mişcare şi va dispărea la repaus, dar în stadiile avansate va fi permanentă, inclusiv noaptea. De obicei durerea este intensă dimineaţa sau după o perioadă de inactivitate şi se poate agrava la schimbările de vreme.

  • Rigiditate articulară și umflături

În fazele mai avansate, genunchiul va deveni rigid şi umflat, scăzându-i mobilitatea la îndoire şi îndreptare.

  • Mers șchiopătat

Din cauza rigidităţii şi a durerii puternice, pacientul are adesea mersul şchiopătat.

  • Genunchi care trosnesc

Genunchiul care trosnește la mişcările de îndoire şi îndreptare este, cel mai probabil, afectat deja de artroză.

Pentru un diagnostic corect, se va face o examinare clinică axată pe genunchiul dureros. Astfel, se va stabili mobilitatea edemului şi a sensibilităţii mersului. Prin radiografie se evidențiază gradul de măcinare a cartilajului articular şi apariţia ciocurilor osoase (osteofite).

Cum se tratează artroza genunchiului

Tratamentul non-chirurgical pentru artroza genunchiului este indicat în fazele incipiente ale bolii. Acesta presupune o combinaţie de metode care includ schimbarea stilului de viaţă, efectuarea de exerciţii fizice, folosirea dispozitivelor ajutătoare la mers şi tratamentul medicamentos.

Prin schimbarea modului de viaţă ne referim la introducerea de activităţi precum mers pe jos, alergare ușoară, înot sau ciclism. De evitat activitățile care agravează simptomele gonartrozei, cum este, de exemplu, urcatul scărilor.

De asemenea, scăderea în greutate este de cele mai multe ori necesară, întrucât mulți dintre cei care suferă de gonartroză sunt şi supraponderali.

Exerciţiile fizice vor fi făcute cu ajutorul kinetoterapeutului, iar scopul acestora este scăderea durerii şi tonifierea musculaturii.

Folosirea unui baston sau purtarea unei orteze sunt metode care pot reduce greutatea și presiunea aplicată pe genunchi, redând pacientului posibilitatea de a merge distanţe mai lungi pe jos.

Printre medicamentele folosite în tratamentul gonartrozei se numără antiinflamatoarele nesteroidiene şi antialgicele, glucozamina şi condroitin sulfatul. Acestea contribuie activ la ameliorarea durerii, dar trebuie administrate doar la sfatul medicului, întrucât există şi reacţii adverse!

Mai există, de asemenea, şi posibilitatea infiltraţiilor cu acid hialuronic. Această substanță lubrifiază articulaţia şi permite oaselor să alunece unul peste altul mult mai lin şi amortizând din şocuri.

În cazul în care tratamentul conservator nu dă rezultate, se poate apela la tratamentul chirurgical al artrozei genunchiului. Acesta poate consta în:

  • Artroscopie – elimină resturile de cartilaj degenerat, medicul reparând totodată meniscul rupt.
  • Osteotomie – reprezintă tăierea unui fragment de os pentru a le realinia coapsa și gamba, astfel încât acestea să poată distribui corect forţele biomecanice de-a lungul piciorului.
  • Înlocuirea parţială sau totală a articulaţiei – este procedura prin care se va aplica o proteză în urma îndepărtării cartilajului articular defect.

Din păcate, artroza genunchiului este o afecţiune progresivă care nu se poate vindeca de la sine. Dar cu ajutorul tratamentului progresia poate stagna sau evolua mult mai lent.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult