Există lucruri pe care toate femeile ar trebui să le facă pentru a reduce riscul apariţiei unor afecţiuni mamare şi lucruri care ar putea ajuta la creşterea şanselor de vindecare pentru că un cancer mamar poate fi tratat cu succes în peste 90% din cazuri atunci când este descoperit în fază incipientă.
1 – Primul pas este autoexaminarea, pe care este indicat să o faci în fiecare lună, după menstruaţie. Poţi transforma fără efort autoexaminarea într-o rutină, stabilindu-ţi o zi uşor de ţinut minte din lună în care să verifici că eşti bine.
Autoexaminarea presupune palparea şi inspecţia sânilor.
Palparea se face în poziţia picioare şi culcat, masând cu blandeţe, pe rând, fiecare sân pe întreaga suprafaţă (se includ zonele axilare bilateral). Important este să fii familiarizată cu aspectul şi consistenţa sânilor tăi.
Inspecţia se face privind ambii sâni într-o oglindă mare din faţă şi din profil. Se observă dacă sunt simetrici (60% dintre femei au în mod normal o asimetrie la nivelul sânilor), dacă există modificări ale pielii sau mameloanelor (înroşirea pielii, umflături sau retracţii, eroziuni ale mamelonului etc).
2 – Cu siguranţă, ai avut şi tu dilema expunerii la soare pe plajă. Probabil ai şi prietene care te-au sfătuit să stai sub umbrelă sau să îţi acoperi cât mai bine sânii pentru a nu face cancer de sân. Care este adevărul? Nu s-a demonstrat nicio legătură între razele soarelui şi apariţia acestui tip de cancer.
Cu toate astea, în vacanţă, pentru starea de bine a întregului corp, recomandarea este să eviţi expunerea în intervalul 11 – 16 şi să foloseşti o cremă cu factor de protecţie mai mare.
3 – Informează-te apoi apelează la specialişti pentru un program de prevenţie.
Suntem obişnuiţi să ne luăm după ce fac cei din apropierea noastră sau ni se pare cel mai comod. Este bine să primeşti recomandări personalizate de la specialişti în sănătatea femeii, pentru a evita timp şi bani irosiţi cu investigaţii inutile, dar şi ca să fii sigură că faci prevenţie într-un mod corect.
Dacă ai între 30 şi 40 de ani mergi anual la medic pentru ecografia mamară, iar dacă ai peste 40 de ani, cea mai importantă şi sigură investigaţie pe care trebuie să o faci este mamografia digitală cu tomosinteză.
4 – Dacă există istoric familial puternic sugestiv pentru cancer de sân şi vrei să ştii care este probabilitatea de a dezvolta o astfel de afecţiune gravă, testele oncogenetice BRCA1 şi BRCA2 îţi spun printr-un test de sânge sau salivă dacă ai moştenit mutaţii genetice periculoase.
Este important ca înainte şi după un astfel de test să participi la o şedinţă de Consiliere Genetică. Această şedinţă te va ajuta să înţelegi beneficiile, riscurile dar şi rezultatele testului.
5 – Pe lângă toate aceste lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea ta, nu uita de modul în care îţi trăieşti viaţa zi de zi: mănâncă astfel încât să îţi menţii greutatea în limite normale, redu consumul de dulciuri şi fă exerciţii fizice în mod constant – specialiştii recomandă 30 de minute de mişcare zilnică. Ai grijă de tine în fiecare zi!
Articol scris de Dr. Elena Claudia Teodorescu – Medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, fondator Clinica Donna, medic cu experienţă de peste 15 ani în Imagistica Sânului, Doctor în Ştiinţe Medicale.
Foto: 123rf.com