Când ai reuşit, în sfârşit, să găseşti un şezlong la cea mai populară piscină din oraş sau ai reuşit în sfârşit să-ţi faci loc în jaccuzi-ul înghesuit, ultimul lucru la care te gândeşti sunt germenii şi secreţiile corporale care ar putea să fie acolo – dar dacă ele fac o mare diferenţă în ceea ce priveşte sănătatea ta?
Cu cât sunt mai aglomerate, cu atât mai periculoase pentru sănătatea ta pot fi piscinele şi jaccuzi-urile „populare”.
În timp ce majoritatea dintre noi ne bucurăm de weekend-uri întregi la astfel de locuri publice şi ne întoarcem acasă „teferi şi nevătămaţi”, este important totuşi să ne informăm corespunzător în ceea ce priveşte infecţiile şi problemele de care ne putem lovi vara, la piscinele sau ştrandurile publice.
Nu, nu spun că ar trebui să te fereşti de ele – la urma urmei ce poate fi mai plăcut, într-un weekend torid, decât o după-amiază relaxantă pe un şezlong, la piscină, înconjurată de prieteni? Te poţi bucura în continuare de aceste activităţi, dar mai întâi, aruncă o privire la aceste realităţi de care te poţi lovi acolo!
Este o problemă rară, dar conform specialiştilor, căzile cu hidromasaj prost întreţinute, te pot supune unui risc mare de infecţie. Dacă o persoană infectată cu bacteria care cauzează sindromul de şoc toxic îşi petrece puţin timp în jaccuzi-ul respectiv, există şanse mari ca şi tu să te infectezi.
Piscinele sunt de multe ori „casa” Criptosporidiozei, un parazit rezistent la clor, care poate trăi în apa din piscine până la 10 zile şi poate cauza vomă şi diaree. Înotătorii care suferă de diaree pot aduce şi ei bacteriile în piscină şi pot infecta alte persoane. Pe parcursul a doi ani, boala a afectat aproape 1.800 de persoane în Statele Unite, 95% dintre ei având nevoie de îngrijiri medicale. Un alt parazit care cauzează diareea, Giardia, rezistă şi el la apa cu clor şi te poate infecta mai ales dacă înghiţi, din greşeală, apa contaminată.
Din cauza faptului că jaccuzi-urile duc la încălzirea puternică a corpului, riscul de a suferi un accident vascular cerebral este extrem de ridicat. Consumul de alcool în prealabil poate să crească riscul şi mai mult, mai ales datorită faptului că accelerează deshidratarea organismului şi te poate pune în dificultate atunci când vine vorba de a identifica avertismentele pe care organismul tău le transmite.
Probabil ştii deja acest lucru, dar trebuie să îţi reamintim că există multe bacterii periculoase care pot intra în organism prin intermediul unor răni deschide, iar riscul răspândirii acestor bacterii este destul de ridicat la o piscină sau un bazin de înot public. Aşa cum bine ştii, plasturii nu sunt permişi în piscină, deci dacă ai o tăietură sau o rană deschisă evită înotul până când aceasta se vindecă.
Potrivit medicilor, deşi întâlnită în cazuri rare, posibilitatea de a contacta herpes la piscină sau jaccuzi este destul de ridicată. Aşadar, ai mare grijă unde te aşezi!
Molluscum, o infecţie a pielii extrem de contagioasă, care contră în mâncărimi puternice, poate fi contactată prin intermediul prosoapelor umede sau a altor obiecte şi suprafeţe cu care o persoană infectată a intrat în contact. O altă infecţie des întâlnită, rezistentă la antibiotice, este Pseudomona Foliculita care produce şi ea mâncărimi şi roşeaţă. Din fericire, aceste infecţii se vindcă de multe ori pe cont propriu, în aproximativ 10 zile.
Înotul şi statul la plajă sunt cele mai plăcute activităţi din timpul verii şi poţi să te bucuri în continuare de ele, atâta timp cât ţii cont de sfaturile de igienă şi protecţie.
Înainte de a alege piscina la care să-ţi petreci weekend-ul, asigură-te că este un loc curat şi nu frecventa locuri pe care nu le cunoşti deloc.