Poate și ție ți s-a întâmplat să întâmpini dificultăți în a te concentra, a reține lucruri sau în a-ți aduce aminte ce ai de făcut. Te-ai gândit vreodată că gustarea de la miezul nopții sau lipsa somnului îți pot afecta memoria? Iată totul despre factorii care îți pot cauza pierderi de memorie și încearcă să îi elimini chiar acum!
Prăjiturelele, biscuiții, covrigeii, toate sunt incredibil de gustoase și ne fac cu ochiul, însă consecințele pe care acestea le au asupra sănătății noastre pot fi extrem de nocive.
O dietă bogată în zahăr sau alimente procesate duce la inflamația creierului, și implicit la pierderile temporale de memorie.
Grăsimile săturate cauzează și ele, în egală măsură, deteriorarea memoriei, așa că încearcă să le eviți. În schimb, consumă grăsimi nesaturate, precum ulei de măsline, pește sau nuci, alimente ce au dovedit că scad șansele apariției de boli precum Alzheimer sau demență.
Citește și: 6 lucruri pe care le poți face pentru o memorie mai bună
Potrivit specialiștilor, activitățile de ordin fizic sprijină buna funcționare a circulației sângelui, ceea ce împiedică deteriorarea țesuturilor creierului. Fă și tu mișcare, așadar, cel puțin de 3 ori pe săptămână. Ajută-ți creierul să se oxigeneze!
Citește și: Jogging uşor pentru longevitate şi exerciţii cardio pentru memorie
Poate că și tu te gândești că două cuburi de ciocolată sau câteva chips-uri de cartofi înainte de culcare nu au omorât pe nimeni. Ei bine, specialiștii infirmă acest lucru. Micile gustări de la miezul nopții pot afecta capacitatea de memorare și întrerupe activitatea hipotalamusului, partea creierului care se ocupă cu reglarea memoriei.
Vitamina B12 este esențială pentru bună funcționare a organismului, dar și pentru un stil de viață sănătos. Un deficit de B12 a fost asociat cu numeroase probleme de sănătate, printre care și pierderea memoriei.
Cele mai comune alimente în care găsim B12 sunt ouăle, laptele sau peștele. Așa că ai grijă să le consumi regulat.
Citește și: Alimente pentru memorie şi concentrare
Desigur, fumatul este nociv în orice context pentru organismul nostru. Însă, cu atât mai mult, s-a descoperit că acesta duce la subțierea cortexului, zona creierului care are rol de stocare a amintirilor.
De asemenea, un alt studiu a mai scos în față o concluzie, aceea că fumătorii pot pierde până la o treime din memoria de zi cu zi.
Prea puțin somn poate avea un impact major asupra capacității de a reține lucruri noi. Deci privarea de somn îți poate afecta nu numai capacitatea de memorare, dar te vei confrunta și cu oboseală, anxietate, lipsa concentrării și reacții întârziate. În mod straniu, nici prea mult somn nu sprijină memoria, ba dimpotrivă.
Surse: Health, ABC News, Everyday Health