6 moduri în care poluarea aerului îți afectează sănătatea

  • Publicat:
6 moduri în care poluarea aerului îți afectează sănătatea

Oamenii caută întotdeauna următoarea mare descoperire care să le fie benefică pentru sănătate. Uneori asta înseamnă că o nouă dietă devine populară sau un anumit tip de exercițiu fizic devine parte a vieții tale de zi cu zi. Este ușor să te concentrezi pe îmbunătățirea sănătății atunci când vine vorba despre lucruri vizibile, dar uităm adesea că ceea ce nu putem vedea are, de asemenea, un impact asupra vieții noastre.

Calitatea aerului este foarte importantă pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății. De aceea oamenilor li se recomandă să schimbe frecvent filtrele de aer din casele și mașinile lor. Dar ce se întâmplă cu restul aerului pe care-l respiri când te afli în alte medii?

Poluarea aerului a devenit o problemă majoră la nivel mondial, așa că a fost studiată îndeaproape în ultimii ani. Pe măsură ce studiile au avansat, a devenit evident cum calitatea aerului este legată de numeroase probleme de sănătate. Iată doar câteva moduri în care calitatea aerului îți poate afecta sănătatea:

Poluarea aerului cauzează probleme respiratorii

Primul mod în care aerul ne afectează sănătatea este prin cauzarea problemelor respiratorii. Prima parte majoră a corpului pe care aerul o întâlnește sunt plămânii, iar dacă acel aer nu este curat, plămânii tăi nu îl pot procesa în mod corespunzător.

Aerul poluat face ca plămânii să lupte pentru a respira, cauzând pierderea funcției pulmonare la persoane de toate vârstele. Cu cât cineva respiră aer poluat mai mult timp, cu atât va fi mai dificil să aibă o respirație profundă sau o respirație regulată corespunzătoare.

Calitatea proastă a aerului este una dintre cauzele avorturilor spontane

Poluanții microscopici sunt invizibili cu ochiul liber, dar totuși pătrund în corp după ce sunt inhalați în plămâni. Odată ce ajung în sânge, aceștia afectează femeile însărcinate, crescând probabilitatea avorturilor spontane și chiar a infertilității.

Poluarea poate declanșa astmul

Copiii care petrec întreaga zi la școală sunt totuși în apropierea zonelor cu trafic, ceea ce înseamnă că poluanții aerieni sunt și în școala lor. Aceștia pot declanșa astmul la unii copii și îl pot agrava la cei care deja suferă de această afecțiune.

Aerul de calitatea proastă este strâns legat de bronșită cronică

În orașele cu un nivel ridicat de poluare a aerului, oamenii sunt mai predispuși să dezvolte bronșită cronică și aceasta să devină o problemă persistentă, indiferent de tratamentul medical pe care-l primesc.

Crește inflamația în organism

Atunci când corpul identifică particulele de poluare aeriană, le tratează ca pe niște invadatori. Acest lucru crește imediat inflamația în întregul corp, cauzând probleme precum dificultăți de respirație și chiar simptome de sindrom de intestin iritabil.

Poluarea aerului scade speranța de viață

Poluanții îmbătrânesc plămânii și inflamează corpul, făcându-l să lucreze mai intens în timp. Acest lucru scade speranța de viață pentru persoanele de toate vârstele care trăiesc în zone cu poluare extremă a aerului. Spre exemplu, doar în 2016, poluarea aerului a fost cauza a 6,1 milioane de decese la nivel global.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult