6 obiceiuri inofensive care pot crește riscul de demență. La ce să fiți atenți

Probabilitatea de apariție a demenței crește odată cu înaintarea în vârstă.
  • Publicat:
6 obiceiuri inofensive care pot crește riscul de demență. La ce să fiți atenți

Demența este pierderea memoriei, a limbajului, a capacității de a rezolva anumite probleme și a altor abilități care necesită gândire. Este adesea cauzată de boala Alzheimer și afectează în principal persoanele de peste 65 de ani. Din păcate, demența poate fi suficient de severă încât să interfereze cu viața de zi cu zi, iar cei care suferă de demență au adesea nevoie de îngrijire suplimentară.

Obiceiurile care pot crește riscul de demență

„Demența este un grup de afecțiuni caracterizate prin afectarea a cel puțin două funcții cerebrale, cum ar fi judecata și pierderea memoriei. Simptomele demenței includ uitarea, abilități sociale limitate și afectarea gândirii care interferează cu funcționarea zilnică”, a explicat Blair Steel, psiholog la Carrara Treatment, Wellness & Spa.

Ce cauzează, de fapt, demența? Vârsta, istoricul familial, rasa și etnia, sănătatea inimii și istoricul unei leziuni cerebrale traumatice sunt toți factori care cresc riscul de a dezvolta această afecțiune. Dar o altă categorie importantă este reprezentată de obiceiurile de viață. Pentru că nu vă puteți controla genetica, există câteva comportamente aparent inofensive pe care le faceți zilnic și care vă pot crește riscul de demență. Iată care sunt acestea:

Nu vă mișcați suficient sau stați prea mult timp în șezut

Exercițiile fizice, în special exercițiile aerobice, pot contribui la reducerea tulburărilor cognitive și a riscului de demență. Pe termen lung, exercițiile fizice regulate pot avea un efect pozitiv asupra creierului și a sănătății dumneavoastră în general, mai ales dacă vă apropiați de 60 de ani. A vă pune corpul în mișcare zilnic este ceva ce puteți face pentru a vă reduce riscul de demență. Steel a spus că „a fi inactiv face un număr asupra creierului”. La fel ca alți mușchi, un lucru bun de reținut este: „Dacă nu-l folosești, îl pierzi”.

Citește și: Cum ne putem proteja creierul de procesul de declin cognitiv? Ghidul neurologului pentru menținerea sănătății cognitive

Nu socializați prea mult

Sănătatea socială joacă un rol în dezvoltarea demenței; un stil de viață activ și integrat din punct de vedere social poate proteja împotriva bolii. Stimularea creierului prin interacțiune socială este importantă pentru toată lumea, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc. Deși, în epoca social media, socializarea a devenit un termen mai larg.

O sănătate socială precară poate suprastimula răspunsul organismului la stres prin creșterea nivelului de cortizol, hormonul stresului, poate crește tensiunea arterială și poate scădea fluxul sanguin către organele vitale, printre alte probleme de sănătate. „Petrecem o mulțime de ore pe rețelele de socializare, însă acest lucru probabil că nu stimulează experiența creierului de conectare la fel de mult ca socializarea în persoană”, a mai explicat Steel.

Nu dormiți suficient

Tulburările de somn și demența sunt două probleme de sănătate comune și semnificative la adulții în vârstă. Fie din cauza obligațiilor familiale, a muncii sau a faptului că stați până târziu pe telefon sau vă uitați la televizor, există întotdeauna ceva în calea unui somn adecvat. Din păcate, modelele de somn din primii ani de viață pot contribui la problemele de mai târziu.

Dacă aveți probleme cu somnul sau nu dormiți deloc, privarea de somn ar putea crește riscul de demență. „Evitați ecranele și lumina după o anumită oră și încercați să nu puneți mâna pe telefon dacă somnul vă este întrerupt”, a sugerat Steel. Încercați să vă deconectați cel puțin 30 de minute înainte de culcare.

Citește și: Trucul din tinerețe care te ajută să reduci riscul de demență la bătrânețe

Stresul permanent

Potrivit Societății Alzheimer, stresul este legat de demență, deoarece atunci când ești stresat și se eliberează cortizol, acesta poate crea probleme de memorie.

Efectele negative ale stresului, în special ale stresului cronic, asupra creierului pot duce la declin cognitiv din cauza creșterilor prelungite ale cortizolului – care joacă un rol important în modul în care organismul dumneavoastră răspunde la stres. Lucrând pentru a vă reduce stresul prin intermediul unor obiceiuri sănătoase poate fi esențial pentru a atenua acest risc.

Exercițiile fizice, activitățile creative sau hobby-urile, petrecerea timpului cu cei dragi, meditația, vizionarea unui spectacol bun sau citirea unei cărți bune, toate acestea vă pot ajuta să vă relaxați. În plus, „încercați să fiți flexibil cu reacțiile dumneavoastră și evitați mentalitatea „cum vreau eu sau cum vreau eu”, care poate fi comună la persoanele în vârstă”, a spus Steel, notează huffpost.com. 

Consumarea unor cantități excesive de alcool

Societatea Alzheimer spune, de asemenea, că există un tip specific de demență legată de alcool, care este considerată afectare cerebrală legată de alcool (ARBD). Aceasta se datorează deteriorării creierului cauzat de consumul excesiv de alcool în mod regulat, de obicei pe parcursul mai multor ani. Cei care suferă de acest tip de demență pot avea probleme cum ar fi gătitul unei mese, amintirea lucrurilor, gândirea și chiar lupta cu sarcini mai complexe, cum ar fi gestionarea finanțelor.

Consumul alimentelor procesate

Cercetările arată că consumul de alimente ultraprocesate poate crește riscul de demență la adulți. Deși dieta nimănui nu este perfectă, asigurarea faptului că, în majoritatea timpului, vă mențineți la mese echilibrate și sănătoase poate fi extrem de benefică. Încercați să mâncați legume cu frunze verzi, fructe de pădure, cereale integrale, fasole, nuci, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, limitând în același timp carnea roșie, dulciurile, brânza, untul și mâncarea prăjită.

Acestea sunt opțiuni sănătoase care vă optimizează sănătatea creierului. Vă puteți reduce riscul de demență prin modificarea obiceiurilor menționate mai sus, dar ar trebui să vorbiți cu un medic dacă aveți probleme de gândire. „Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă se confruntă cu semne de demență, este important să vorbiți cu un medic și să obțineți o evaluare”, a mai spus Steel.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News