7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

Ziua mondială a sănătăţii se marchează, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950.
  • Publicat:
7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

Ziua mondială a sănătăţii se marchează, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consacră Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie 2016, diabetului zaharat.

Aproximativ 350 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet zaharat, iar cifra tinde să se dubleze în următorii 20 de ani. În 2012, diabetul zaharat a fost cauza directă de morţii a 1,5 milioane de persoane. Mai mult de 80% dintre aceste decese au avut loc în ţările cu venituri mici şi medii. 90% dintre pacienţii diagnosticaţi suferă de diabet tip 2. 

Conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situeazî printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%).
 
În Romania, 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de acestă afecţiune.
 
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în 2030, există pericolul ca diabetul să reprezinte cea de-a şaptea cauză de deces, pe glob. 
 
În acest context, OMS doreşte să atragă atenţia asupra evoluţiei epidemiei de diabet, care poate fi oprită prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot să reducă considerabil riscul de diabet. De asemenea, OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile acestei boli.
 
Există două forme principale ale diabetului:
 
Diabetul de tip 1  este o boală autoimună caracterizată prin distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină . Se mai numeşte diabet insulino-dependent. Producţia insuficientă de insulină, impune o administrare substitutiva zilnică. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adulţii tineri.
 
Diabetul de tip 2 – este caracterizat prin rezistenţa la insulină. Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal. Se mai numeşte diabet non-insulinodependent sau diabetul de maturitate.

Cel mai răspândit tip de diabet este diabetul de tip 2 cu o frecvenţă de 90%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
10 lucruri esenţiale pentru sănătate
10 lucruri esenţiale pentru sănătate