7 beneficii surprinzătoare ale alergatului

  • Publicat:
7 beneficii surprinzătoare ale alergatului

Ai auzit vreodată de „euforia alergătorului”? Euforia este reală și există o explicație fiziologică pentru aceasta. Cercetările recente au descoperit că cel mai probabil, substanțele chimice din organism responsabile pentru euforia alergătorului sunt endocanabinoidele, care acționează asupra acelorași receptori cerebrali ca și THC, compusul activ din canabis. Cu cât sesiunea de alergare este mai lungă, cu atât mai multe endocanabinoide sunt eliberate în fluxul sangvin.

Ele pot acționa ca un analgezic natural, ajutându-te să înduri perioade mai lungi de efort fizic și lăsându-te într-o stare profundă de fericire și relaxare.

Dar acesta nu este singurul avantaj al alergatului. Iată câteva alte beneficii pentru sănătate pe care le vei avea dacă începi să alergi.

Performanță cardiovasculară îmbunătățită

Nu este surprinzător că alergatul face ca sistemul tău cardiovascular să lucreze mai intens, crescând ritmul cardiac și pompatând sânge către mușchi. Alergarea constantă face inima mult mai puternică și capabilă să pompeze un volum mai mare de sânge la fiecare bătaie, iar plămânii pot prelua mai mult oxigen și elimina mai mult dioxid de carbon la fiecare respirație. În timp, acest lucru înseamnă că organismul poate alerga mai repede cu mai puțin efort.

Metabolism crescut

Alergarea regulată îți crește metabolismul, îmbunătățind astfel eficiența corpului tău în a converti nutrienții din alimente și băuturi în energie. Rezistența organismului la insulină este redusă, ceea ce înseamnă că ai un risc mai mic de a dezvolta rezistență la insulină și diabet, iar grăsimea corporală este redusă și înlocuită cu masă musculară slabă.

Densitate osoasă îmbunătățită

Alergarea, fiind un exercițiu cu impact mare, pune stres pe oase. Acest lucru declanșează adaptarea lor prin depunerea mai multor minerale osoase, ceea ce înseamnă un risc mai mic de osteoporoză mai târziu în viață.

Grăsime corporală redusă

Cu cât procentul de grăsime corporală este mai mare, cu atât riscul de accident vascular cerebral, atac de cord sau diabet de tip 2 este mai mare. Asta nu înseamnă neapărat că a fi slab este sănătos; chiar și persoanele subțiri pot avea prea multă grăsime viscerală în jurul organelor. Este important să obții o greutate sănătoasă pentru tipul tău de corp.

Cogniție îmbunătățită

Exercițiile aerobice regulate ajută la evitarea declinului mental legat de vârstă, inclusiv Alzheimer. În special pentru adulții peste 50 de ani, asigură un flux sangvin mai bun către creier.

Somn mai sănătos

Cu cât alergi mai mult, cu atât este mai mare posibilitatea de a avea un somn profund prelungit.

O alergare dimineața te poate scoate din starea de somnolență și te poate pregăti pentru ziua care urmează, iar o alergare după-amiaza sau seara poate, dacă este făcută cu cel puțin câteva ore înainte de culcare, să ajute la ameliorarea simptomelor de insomnie.

Stare mintală mai bună

Dovezile științifice arată că exercițiile fizice regulate ajută la gestionarea simptomelor de anxietate și depresie. Acest lucru nu poate fi o soluție peste noapte, dar alergarea constantă poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării psihologice.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă te apuci de alergat după 40 de ani

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian