7 medicamente pe care să nu le iei cu alcool

Dacă îți place să savurezi un pahar de vin sau un cocktail din când în când, dar iei și anumite medicamente, poate te-ai întrebat dacă ar trebui să le combini.
  • Publicat:
7 medicamente pe care să nu le iei cu alcool
7 medicamente pe care să nu le iei cu alcool

Dacă îți place să savurezi un pahar de vin sau un cocktail din când în când, dar iei și anumite medicamente, poate te-ai întrebat dacă ar trebui să le combini. Ei bine, avem răspunsul! Când vine vorba de consumul de alcool, există o mulțime de avertismente care îl însoțesc și ghiduri despre cum să îl consumi responsabil. Unul dintre cele mai comune avertismente pe care tindem să le vedem este să nu amestecăm alcoolul cu medicamente. Dar ce înseamnă exact asta? Înseamnă că nu ar trebui să iei o pastilă și să bei o băutură alcoolică în același timp? Înseamnă că nu ar trebui să consumi alcool dacă iei medicamente în mod regulat? Și ce medicamente ar putea fi afectate negativ? Există multe întrebări legate de acest avertisment.

Alcoolul și medicamentele pot interacționa în moduri diferite, în funcție de medicament și de fiziologia individului. Multe medicamente pot deveni mai puțin eficiente cu alcoolul, ceea ce poate fi îngrijorător pentru persoanele care au nevoie de medicamentele lor pentru a rămâne sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul poate afecta capacitatea organismului de a absorbi medicamentul.

7 medicamente care nu ar trebui să fie amestecate cu alcool 

Analgezice 

Când alcoolul este amestecat cu medicamente precum acetaminofenul (Tylenol) și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum aspirina sau ibuprofenul, pot rezulta leziuni hepatice și sângerări gastrointestinale.

Antidepresive 

Antidepresivele nu vor fi la fel de eficiente când sunt amestecate cu alcool și, în unele cazuri, ar putea chiar să agraveze simptomele. Acest lucru include inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN). Amestecarea celor două te poate face, de asemenea, să te simți mai somnolent și mai puțin coordonat.

Antibiotice 

Luarea anumitor antibiotice cu alcool poate avea efecte secundare grave, cum ar fi dureri de cap, înroșirea feței și greață. În special, alcoolul cauzează deshidratare în organism prin inhibarea eliberării vasopresinei. Pentru că trebuie să bem cantități suficiente de lichide pentru combaterea unei infecții, consumul de alcool nu este recomandat din cauza modurilor în care poate agrava simptomele și prelungi recuperarea.

Antipsihotice 

Alcoolul poate intensifica efectele sedative ale medicamentelor antipsihotice, cauzând deficiențe ale abilităților mentale și fizice. Unele dintre simptomele mai comune ale amestecării celor două includ dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută, leșin și, în cazuri severe, convulsii sau comă.

Medicamente pentru anxietate și sedative 

Alcoolul, în combinație cu medicamente precum benzodiazepinele (Xanax și Valium) și ajutoarele pentru somn (Ambien), poate duce la somnolență extremă, dificultăți respiratorii și sedare potențial letală. Medicamentele pentru anxietate și consumul de alcool pot cauza comportamente anormale, pierderea memoriei și controlului funcțiilor motorii și, ca în cazul medicamentelor pentru somn, dificultăți de respirație normale.

Medicamente pentru diabet 

Alcoolului în amestec cu anumite medicamente poate pune o persoană cu diabet în pericol de hipoglicemie sau hiperglicemie, în funcție de ce băutură este consumată și de medicament. În plus, anumite băuturi alcoolice, precum berea și cocktailurile îndulcite, sunt bogate în carbohidrați, ceea ce poate afecta negativ nivelul de zahăr din sânge al unei persoane diabetice.

Simptomele hipoglicemiei includ vedere dublă sau neclară, transpirație, furnicături și amorțeală, oboseală sau dificultăți de somn, ritm cardiac rapid sau puternic, tremurături, gândire neclară și altele. Simptomele hiperglicemiei de care trebuie să fii atent includ senzația de sete, oboseală sau slăbiciune, dureri de cap, urinare frecventă și vedere încețoșată.

Anticoagulante 

Anticoagulantele, cunoscute și sub denumirea de medicamente antiplachetare, ajută la prevenirea coagulării sângelui. Persoanele cu anumite afecțiuni cardiace sau defecte cardiace congenitale sau cele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală iau aceste medicamente. Consumul de alcool poate interfera cu modul în care funcționează și alte anticoagulante, crescând riscul de coagulare sau sângerare.

Foto: envato

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian