7 obiceiuri sănătoase pe care le poți adopta chiar de azi, pentru o viață lungă și fericită

Te prăbușești pe canapea după o zi lungă de muncă, gata pentru puțin odihnă și relaxare. Dar apoi apar vasele de spălat. Și rufele. Și temele copiilor. Dintr-o dată, îți dai seama că ești pe cale de a te epuiza – și repede. Vestea bună? Poți lua mai multe măsuri zilnice pentru a preveni epuizarea fizică și emoțională.
  • Publicat:
7 obiceiuri sănătoase pe care le poți adopta chiar de azi, pentru o viață lungă și fericită

Iată câteva obiceiuri simple de zi cu zi pe care le poți adopta pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită, începând de azi.

Practică autoîngrijirea

Aceasta este o etapă extrem de importantă pentru menținerea bunăstării tale fizice și mintale. Așadar, cum arată autoîngrijirea? De obicei, este o activitate planificată sau un interval de timp rezervat doar pentru tine în programul tău aglomerat. De exemplu, poți practica meditația sau învăța cum să faci yoga. Poate fi la fel de simplu ca să îți rezervi puțin timp în fiecare zi pentru a citi un capitol din cartea ta preferată. Indiferent de activitatea pe care o alegi, asigură-te că te angajezi pe deplin în ea.

Dormi suficient

A dormi suficient este esențial pentru sănătatea ta. Așadar, încearcă să rezolvi orice lucru care te împiedică să te odihnești cum trebuie în fiecare noapte. De exemplu, poate fi tentant să stai pe rețelele sociale în pat, dar aceasta este o activitate stimulatoare și care consumă timp, iar emisia de lumină albastră are efecte negative atunci când încerci să adormi. Dacă este posibil, elimină tehnologia din dormitor și fă ceva relaxant în schimb, cum ar fi să aprinzi o lumânare parfumată în fiecare seară înainte de a merge la culcare.

Rămâi activ

Cercetările arată că, dacă petreci mult timp stând, acest lucru poate duce la multe probleme de sănătate. De fapt, dacă stai mai mult de opt ore pe zi, riscul tău de a muri este echivalent cu riscul asociat cu fumatul sau obezitatea. În plus, prea mult stat poate duce la dureri și disconfort. Așadar, încearcă să te miști timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi pentru o sănătate optimă. Poate începi să faci câteva exerciții de stretching înainte de a merge la culcare sau, dacă lucrezi multe ore în fața computerului, setează alarme periodice care să te încurajeze să faci o pauză scurtă pentru a te dezmorți. Sau, poate că ai putea urca scările în loc să iei liftul. Alege un mod de a adăuga mai multă mișcare în viața ta zilnică.

Bea multă apă

Te simți obosit după-amiaza? Acest lucru poate fi un semn că ești deshidratat. Pentru a combate această problemă, este important să continui să consumi apă pe parcursul zilei. Poate dorești să ții o sticlă reutilizabilă de apă la birou sau în mașină, astfel încât să fii mereu pregătit. Dacă nu ești fan al gustului apei, încearcă să fii creativ cu băuturile tale. Adaugă fructe proaspete de sezon în carafa de apă (afinele și lămâile sunt opțiuni excelente!), sau încearcă mentă sau busuioc proaspăt. În zilele noastre, există și o serie de aplicații care te pot ajuta să ții evidența consumului tău zilnic de apă.

Fă ceea ce iubești

O parte importantă a unei vieți sănătoase este să îți acorzi timp pentru a face activități care îți sunt dragi și care îți aduc bucurie. De exemplu, dacă îți place să scrii sau să dansezi, asigură-te că incluzi aceste activități creative în programul tău. Nu este niciodată prea târziu să descoperi noi hobby-uri și pasiuni – dacă ai fost întotdeauna interesat de olărit, încearcă să urmezi un curs în timpul weekendului. Adună câțiva prieteni și încearcă o activitate pe care nu ai făcut-o niciodată înainte. Cine știe, s-ar putea să descoperi un nou interes sau talent în acest proces!

Relaxează-te

Acordă-ți zilnic un moment de „tăcere” – un moment în care să te relaxezi după agitația zilei. Acest lucru poate include o plimbare scurtă, dar relaxantă, în timp ce ești în pauza de prânz sau să îți aloci timp pentru a suna un membru al familiei sau un prieten. Alege o metodă care știi că te calmează de fiecare dată.

Mănâncă mai multe legume

Știm cu toții cât de important și benefic este să consumăm porțiile zilnice de legume, dar, ca mulți oameni ocupați de astăzi, s-ar putea să găsești dificil să incluzi multe legume în alimentația zilnică. Încearcă și câteva metode amuzante și creative de a le adăuga în dietă, cum ar fi puțin spanac în smoothie-ul de dimineață sau înlocuirea chipsurilor sau a batoanelor de ciocolată cu hummus și morcovi pentru gustarea de la prânz. Totul se rezumă la a găsi alimentele pe care le iubești și a le integra creativ în rutina ta.

Cu cât ai mai mult grijă de tine atât fizic, cât și emoțional, cu atât vei putea contribui mai eficient la locul de muncă, la familie și la alte angajamente zilnice. Urmează pașii de mai sus pentru a începe să construiești obiceiuri pentru o viață mai sănătoasă chiar de acum.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Adoptă aceste 6 obiceiuri sănătoase care îți vor schimba radical stilul de viață

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”