Indiferent dacă ești fan pijamale asortate sau pur și simplu alegi să dormi în tricouri vechi, supradimensionate, fără să știi, anumite piese vestimentare de noapte ar putea afecta calitatea somnului și totodată, ar putea avea câteva efecte negative în ceea ce privește sănătatea pielii tale.
În general, cel mai bine este să dormi în pijamale largi, răcoroase, care lasă pielea să respire. Dar cu toate acestea, este important să acorzi atenție și altor aspecte legate de țesături și elemente din vestimentația ta. Iată câteva dintre articolele vestimentare în care nu ar trebui să dormi niciodată și câteva sfaturi importante de respectat înainte de a merge la culcare:
Dacă porți o lenjerie intimă strâmtă pe timp de noapte, aceasta ar putea să-ți cauzeze probleme pe timpul nopții. Printre aceste probleme se numără: dezvoltarea bacteriilor, apariția infecțiilor urinare la femei și diminuarea producției de spermă în cazul bărbaților.
Candida, bacteria responsabilă de apariția infecțiilor, se dezvoltă în medii calde și umede. Pentru bărbați, organele genitale calde și umede sunt un teren de reproducere pentru ciuperci precum tinea cruris sau pentru mâncărimi. Dacă alegi să porți totuși lenjerie intimă pe timpul nopții, asigură-te că alegi ceva 100% bumbac.
Totodată, este important să renunți la sutien în timpul somnului. Acesta îți va freca în mod repetat pielea și va genera o piele iritată și deteriorată. În plus, sutienele prea strânse pe piele pot duce la hiperpigmentare.
Hainele strâmte pot restricționa circulația în corpul tău și pot perturba fluxul de aer pe tot parcursul nopții, ceea ce duce la disconfort și la o calitate slabă a somnului. În plus, îmbrăcămintea strâmtă te împiedică să te poți mișca liber în timpul somnului.
De asemenea, încearcă să excluzi pijamalele fabricate din materiale groase. Pe măsură ce corpul se răcește în timpul somnului, glanda pineală, situată în creier, eliberează cantități tot mai mari de hormonul melatonină, care ajută la gestionarea somnului. A fi prea cald poate duce la întreruperea acestui proces.
Țesăturile sintetice precum poliesterul și nailonul pot interfera, de asemenea, cu reglarea temperaturii pe timp de noapte. Aceste țesături pot provoca disconfort în timpul somnului, deoarece nu permit pielii să respire, captând căldura corpului și ducând la supraîncălzire în timpul nopții.
Aceste materiale sintetice nu oferă aer corpului, favorizând căldura și umezeala. Acest lucru duce la iritații ale pielii și infecții fungice.
Dacă ai o piele sensibilă, s-ar putea să dorești să eviți pijamalele de culoare închisă, chiar dacă acestea sunt fabricate dintr-un material natural. Din cauza coloranților și a substanțelor chimice folosite la fabricarea hainelor închise la culoare, există riscuri mult mai mari ca acestea să provoace dermatită de contact sau erupții cutanate. Hainele de culoare mai deschisă sunt de obicei făcute cu mai puțină vopsea, astfel încât este mai puțin probabil să provoace o afecțiune de piele.
Este nerecomandată purtarea pijamalei cu orice tip de element de fixare. Majoritatea elementelor de fixare pentru îmbrăcăminte conțin nichel și, în timp, poți ajunge să dezvolți o alergie la nichel, chiar și ca adult.
Doar pentru că hainele tale nu arată murdare, nu înseamnă că ar trebui să te culci în ele. Este recomandat să eviți dormitul în hainele cu care ai stat îmbrăcat toată ziua, deoarece acestea pot favoriza apariția bacteriilor, pot irita pielea și pot crea dificultăți de adormire.
Acest lucru este valabil mai ales dacă suferi de alergii sezoniere. Polenul și alți alergeni se pot lipi de țesături.
Nu sunt tocmai îmbrăcăminte, dar cerceii sunt un element pe care mulți oameni aleg să-i poarte pe timpul nopții. Cerceii se pot prinde de obiecte sau de părul tău și se pot desprinde de lobul urechii. Din această cauză, este periculos să dormi cu cerceii în ureche și ar trebui să renunți la acest obicei de a-i mai purta în timpul somnului de noapte.
Surse: bestlifeonline.com, mensxp.com, healthline.com, medium.com