Inima este simbolul vieții. Dar și motorul organismului, am putea spune. Starea de sănătate inimii trebuie monitorizată încă de la naștere și pe tot parcursul vieții prin consultații medicale de rutină. Cei care au printre rudele de gradul I pacienți cu bolicardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral etc) trebuie să facă programări anuale la medicul cardiolog începând cu vârsta de 40 de ani (dacă nu sunt alte probleme mai devreme).
Una dintre bolile cardiovasculare care nu te lasă să mai ai o viața normală atunci când este în stadiu avansat este insuficiența cardiacă. Este o afecțiune care interferează cu activitățile zilnice. Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică cu dezvoltare progresivă în care mușchiul cardiac nu poate pompa suficient sânge pentru a face față nevoilor de sânge și oxigen ale întregului organism. Persoanele diagnosticate cu diabet primesc des și vestea că suferă de insuficiență cardiacă.
În funcție de gradul afecțiunii pacintul poate desfășura cu mai mare sau o ușoară dificultate activitățile fizice zilnice (urcat scări, cărat cumpărături, mers, alergat etc)
Medicii cardiologi clasifică insuficiența cardiacă în două tipuri: – insuficiență cardiacă compensată (mușchiul cardiac funcționează încă la cote optime) și insuficiență cardiacă decompensată (mușchiul cardiac este afectat serios)
Dacă prezentați o parte dintre simptomele insuficienței cardiace sau ați fost diagnosticat cu diabet, programați de urgență o vizită la medicul cardiolog. Pregătiți o listă cu toate simptomele, vorbiți despre rudele de sânge care au boli cardiovasculare, analize, teste medicale relevante. Netratată corespunzător boala duce la complicații de tipul tahicardia (afecțiune asociată apariția cheagurilor de sânge, un factor de risc major în apariția unui infarct, accident vascular cerebral sau embolism pulmonar), cardiomegalie.