8 afecţiuni dermatologice care îi pot afecta pe bărbaţi

Chiar dacă în trecut bărbaţii nu dădeau prea multă importanţă aspectului lor , în ultimii ani au devenit din ce în ce mai preocupaţi de asta. Deşi există mici diferenţe între pielea bărbaţilor şi cea a femeilor (pielea bărbaţilor este mai groasă decât cea a femeilor), elementele de bază ale unui plan eficient de îngrijire rămân aceleaşi.
  • Publicat:
8 afecţiuni dermatologice care îi pot afecta pe bărbaţi

Chiar dacă în trecut bărbaţii nu dădeau prea multă importanţă aspectului lor, în ultimii ani au devenit din ce în ce mai preocupaţi de asta. Deşi există mici diferenţe între pielea bărbaţilor şi cea a femeilor (pielea bărbaţilor este mai groasă decât cea a femeilor), elementele de bază ale unui plan eficient de îngrijire rămân aceleaşi. În primul rând, este esenţial ca toată lumea, inclusiv bărbaţii, să identifice şi să înţeleagă tipul de piele pe care îl au.

Ce trebuie să mănânce bărbaţii pentru a-şi proteja tenul? Ce afecţiuni pot fi mai greu de învins. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns medicul dermatolog Proca Ancuţa pentru CSID.

Bărbaţii cu pielea sensibilă pot simţi un disconfort (senzaţii de arsură, de usturime) când folosesc produse pentru un ten normal, pentru că necesită produse speciale pentru tipul lor de ten, sensibil, predispus la iritaţii.  Tenul uscat, cu scuame, se poate însoţi de prurit (mâncărimi) sau de senzatii dureroase. Persoanele cu tenul gras au faţa lucioasă şi sunt predispuse la acnee şi dermatită seboreică.

Tenul mixt este gras în zona T (frunte, nas şi bărbie) şi uscat în celelalte zone. Tenul normal nu are de obicei probleme în a tolera anumite produse .

Înţelegerea tipului de piele vă va ajuta să selectaţi produsele de îngrijire potrivite . Dacă aveţi piele grasă, predispusă la acnee, căutaţi produse de curăţare şi hidratante non-comedogenice, care nu vă vor înfunda porii. Dacă aveţi piele sensibilă, utilizaţi produse cu o textură lejeră, fără parfum sau alcool, deoarece produsele care conţin aceste ingrediente pot produce iritaţii.

Iritaţia post- bărbierit apare la unii bărbaţi după raderea părului din zona bărbiei cu lamă de ras şi poate fi uşoară sau severă, în funcţie de tipul de piele. Se recomandă bărbieritul după duş şi utilizarea unui produs special ( gel sau spumă de ras) pentru această procedură.  În cazul apariţiei unei erupţii cutanate (eritem, senzaţie de arsură), folosiţi un produs calmant. În cazul în care vă tăiaţi, aplicaţi un dezinfectant şi o cremă cu antibiotic, apoi un produs cicatrizant pentru vindecare. 

Dacă pielea pe care o aveţi nu tolerează barbieritul cu lama, folosiţi mai degrabă un aparat de ras electric, care taie foarte scurt firele de păr şi nu lezează pielea. Dacă suferiţi de acnee sau foliculită evitaţi raderea cu lama până la vindecarea afecţiunii.

Sicozisul bărbii (foliculita bărbii) reprezintă o inflamaţie supurativă a foliculilor piloşi de la nivelul bărbii, iar agenţii etiologici pot fi bacterii (Stafilococul auriu), fungi (candida , dermatofiţi), virusuri (herpes simplex , molluscum contagiosum), paraziţi (Demodex folliculorum ). Se manifestă clinic prin apariţia unui eritem, cu pustule, vezicule, cruste sau papule ombilicate, în functie de agentul etiologic prezent.

Acneea. Hormonii sunt cauza principală a acneei în adolescenţă , dar, în cazul multor bărbaţi, aceasta poate continua şi la maturitate. De multe ori, afectează psihicul pacientului şi încrederea în sine , iar de aici la depresie şi anxietate nu mai e decât un pas. Cauzele acneei pot fi variate şi greu de identificat: stresul, stilul de viaţă haotic, dieta necorespunzătoare şi lipsa de somn.

Factorul genetic joacă însă cel mai important rol, unii oameni având  pielea mai predispusă la acnee decât alţii. Dacă vreţi să scăpaţi de acnee, consultaţi un medic specialist care vă poate recomanda o serie de tratamente. Menţineţi o rutină de îngrijire corespunzatoare a feţei pentru a preveni ocurenţele.

Se recomandă o alimentaţie bogată în acizi graşi omega 3 (somon, seminţe de in, nuci etc.) şi antioxidanţi (ceai verde, ciocolată neagră etc.). Evitaţi laptele, excesul de dulciuri şi grăsimile.

Dermatita seboreică este, de asemenea, mai frecventă la bărbaţi şi se manifestă prin eritem şi scuame, în zonele în care glandele sebacee au activitate crescută, la nivelul scalpului (mătreaţa) , feţei (între sprancene) în şanţurile nazo-labiale  şi în zona pieptului (presternal), uneori însoţite de prurit (mâncărime) . 

Rozaceea este o afecţiune inflamatorie  dermatologică centro-facială. Poate fi depistată după  roşeaţă (eritem), telangiectazii ( vase de sânge dilatate), în unele cazuri papulo-pustule şi hiperplazia glandelor sebacee (mărirea glandelor care secretă sebum) la nivelul feţei.  Afectează în principal bărbaţii între 30 şi 50 de ani şi se poate agrava odată cu înaintarea în vârsta.

Există medicamente sau terapii laser care pot ajuta la ameliorarea afecţiunii, dar pacienţii cu rozacee trebuie să fie atenţi şi la factorii de mediu care pot exacerba boala, anumite alimente, radiaţiile ultraviolete şi alcoolul.  Este recomandat, de asemenea, să se evite utilizarea oricăror produse de îngrijire care conţin alcool.

Micoza piciorului, tinea pedis sau piciorul atletului, se manifestă prin apariţia unui eritem, fisuri ,  scuame, cruste alb-gălbui, localizate între degetele de la picioare şi pe tălpi, însoţite de prurit.

Factorii favorizanţi:

  • încălţămintea din cauciuc; 
  • ciorapii din fibre sintetice;
  • transpiraţia excesivă;
  • folosirea duşurilor comune,
  • a vestiarelor din sălile de fitness;
  • mersul la piscină etc.;

Onicomicoza apare în urma invaziei cu fungi a unghiilor de la mâini sau de la picioare. Acest tip de infecţie fungică se transmite fie prin contact direct, fie indirect,  de pe suprafeţe contaminate (podele, bazin de înot, saună),  prin folosirea unor obiecte şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte ( prosoape sau lenjerii de pat), obiecte folosite în igiena personală  (ustensile pentru manichiură şi pedichiură) etc.

Persoanele predispuse la acest tip de infecţie sunt  în general de sex masculine, au peste 60 de ani, au probleme cu circulaţia periferică, un sistem imun deficitar ( HIV, diabet zaharat sau cancer) sau urmează un tratament imunosupresor. 

Factorii care favorizează extinderea micozei la celelalte unghii şi întreţin infecţia:

  • încălţămintea strâmtă sau din materiale sintetice care duce la o transpiraţie excesivă;  
  • climatul cald şi umed;
  • lezarea unghiei şi a patului unghial (traumatisme, unghie încarnată, tăierea frecventă a unghiilor ); 
  • persoane care suferă de tinea pedis ( denumită popular ciuperca sportivului sau piciorul atletului );
  • condiţii de viaţă şi muncă care menţin mâinile şi picioarele umede, fumatul;

Verucile plantare sunt cauzate de infecţia cu  papilomavirus uman şi se manifestă prin apariţia unor leziuni rotunde, cu chenar keratozic, dureroase, care se localizează la nivelul degetelor picioarelor sau a talpilor. De obicei, leziunile sunt solitare, dar pot fi şi multiple. Se transmit prin încălţamintea purtată în comun, piscine, podele de duş, săli de sport,  infecţia fiind favorizată de existenţa unei soluţii de continuitate (injurii) la nivelul pielii .

Stilul de viaţă haotic şi lipsa somnului (lucrul în schimburi) pot cauza apariţia cearcănelor sub ochi, însă factorul genetic (cearcănele constituţionale, moştenite de la unul dintre părinţi) şi alergiile sunt cele mai frecvente caze ale cearcănelor. Există o serie de măsuri pe care le puteţi lua pentru a ameliora situaţia, de la compresele reci, până la folosirea unor perne mai mari în timpul somnului, asta pentru a evita colectarea de sânge sub ochi.

Există, de asemenea, o gamă largă de creme sau serumuri pe care le puteţi încerca, cu ingrediente precum cofeina.  Arnica, ceaiul verde sau uleiul de struguri care contribuie la consolidarea pereţilor capilarelor au proprietăţi antiinflamatoare şi îmbunătăţesc drenarea lichidelor din zona ochilor .

Ciocolata neagră şi alimentele cu acid gras omega-3, precum somonul şi nucile, pot îmbunătăţi fluxul sangvin la nivelul pielii.

În general, bărbaţii nu folosesc creme cu fotoprotecţie în timpul expunerii la soare. De aceea, se luptă mult mai des decât femeile cu arsurile solare şi sunt mai puţin atenţi la schimbările care pot apărea pe pielea lor. Este mai putin probabil ca aceştia să acorde importanţă unei aluniţe modificate sau unei leziuni nou apărute în timp, care ar putea fi un melanom sau un carcinom bazocelular sau spinocelular .

De asemenea, este de remarcat că bărbaţii se prezintă mai rar la medic decât femeile, deşi ar trebui să conştientizeze cât de necesar poate fi un consult periodic.

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult