8 beneficii pe care apa caldă le poate avea pentru organismul nostru

Apa poate susţine pielea, muşchii şi sănătatea articulaţiilor. Apa ajută celulele organismului să absoarbă substanţe nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor. Câteva pahare de apă caldă sau fierbinte în fiecare zi ar putea oferi însă şi mai multe beneficii.
  • Publicat:
8 beneficii pe care apa caldă le poate avea pentru organismul nostru

Apa poate susţine pielea, muşchii şi sănătatea articulaţiilor. Apa ajută celulele organismului să absoarbă substanţe nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor. Câteva pahare de apă caldă sau fierbinte în fiecare zi ar putea oferi însă şi mai multe beneficii.

Cercetările arată că apa caldă ne poate îmbunătăţi, cu adevărat, sănătatea. Dacă apa de orice temperatură este esenţială pentru organismul nostru, cea fierbinte oferă o serie de beneficii suplimentare pentru sănătate.

Ajută digestia

Apa caldă este modalitatea prin care ne putem îmbunătăţi sănătatea. Atunci când o persoană nu bea suficientă apă, intestinul subţire absoarbe cea mai mare parte a apei din alimente. Acest lucru cauzează deshidratarea şi face ca digestia să devină tot mai deficilă. Deshidratarea cronică poate provoca constipaţie. Aceasta poate face ca mişcările intestinului să devină tot mai dureroase şi aşa pot apărea alte probleme, cum ar fi hemoroizii şi balonarea.

Consumul de apă caldă poate ajuta la ruperea alimentelor mai repede decât o licoare rece sau caldă. De asemenea, reduce riscul de constipaţie prin susţinerea mişcărilor intestinale regulate.

Detoxifică organismul

Apa fierbinte ar putea ajuta organismul să se detoxifice. Când apa este suficient de fierbinte pentru a ridica temperatura corpului unei persoane, apar transpiraţiile. Astfel, toxinele sunt expulzate şi porii sunt curăţaţi.

Îmbunătăţeşte circulaţia

Apa caldă este un şi un veritabil vasodilatator, ceea ce înseamnă că lărşeşte vasele de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia. Acest lucru poate face ca muşchii să se relaxeze, iar durerea să dispară.

Ajută la slăbit

Apa caldă te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, chiar dacă îţi poate da o senzaţie de plenitudine. De asemenea, apa ajută organismul să absoarbă substanţele nutritive şi să elimine deşeurile.

Un studiu publicat în 2003  demonstrează că trecerea de la consumul de apă rece la apă caldă ar putea duce la scăderea în greutate. Cercetătorii susţin că consumul de 500 ml de apă înainte de masă creşte metabolismul cu 30%.

Această creştere poate dura, după consumul de apă, timp de 30-40 de minute.

Reduce durerea

Apa caldă îmbunătăţeşte circulaţia, dar poate îmbunătăţi şi fluxul sangvin, în special la muşchii afectaţi. Deşi nicio cercetare nu leagă în mod direct consumul de apă caldă de ameliorarea durerii, oamenii utilizează în mod obişnuit pachete de căldură şi sticle de apă caldă pentru a combate suferinţa. Consumul de apă fierbinte poate oferi o uşurare a durerii interne, dar căldura poate exacerba şi umflarea.

Combate răceala şi îmbunătăţeşte sănătatea sinusurilor

Căldura aplicată pe sinusuri poate atenua presiunea cauzată de răceli şi alergii nazale. De asemenea, aburul ajută la descongestionarea acestora. Apa caldă poate ajuta la eliminarea mucozităţii şi poate face ca tusea să devină productivă.

Încurajarea consumului de cafea şi ceai

Când se amestecă cu cafea sau ceai, apa caldă poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.Cafeaua şi ceaiurile cu cofeină pot deshidra organismul, în special în doze mari, dar oferă, de asemenea, unele avantaje pentru sănătate.

Un studiu din 2017 leagă consumul de cafea de o viaţă mai lungă. Cercetătorii au descoperit că un consumul moderat de cafea poate reduce riscul apariţiei bolii Parkinson, unele tipuri de cancer, diabetul de tip 2, unele afecţiuni hepatice şi afecţiuni ale inimii.

De asemenea, ceaiul poate reduce riscul de accident vascular cerebral, boli cardiace, diabetul zaharat de tip 2 şi bolile hepatice. 

Reduce stresul

O ceaşcă caldă de apă fierbinte poate ajuta oamenii să gestioneze mult mai bine stresul şi anxietatea. Conform cercetărilor, consumul de lichide fierbinţi, cum ar fi ceaiul şi cafeaua, ar putea combate stresul şi stările de anxietate.

Studiul susţine că unele dintre efectele se datorează cofeinei, dar şi căldura poate acţiona asupra stării noastre de spirit.

Băuturile calde, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, sunt deseori servite la temperaturi apropiate de fierbere. Nu este necesar ca o persoană să rişte o arsură pentru a se bucura de aceste beneficii, de aceea este indicat să nu o consumăm la temperatura de fierbere. 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult