Pe lângă faptul că te face să pierzi ore importante de somn până la epuizare, îngrijorarea mărește semnificativ ritmul cardiac și face ca mintea ta să fie plină de gânduri negative.
Uite câteva moduri prin care poți combate insomnia atunci când te confrunți cu pierderi de somn din cauza îngrijorării excesive.
Odată ești adult, îngrijorarea apare inevitabil, în special în momentele în care dorești cu orice preț să te odihnești. Îngrijorarea se referă la acea senzație de neliniște în legătură cu diferite probleme și situații. Ești îngrijorat despre starea ta de sănătate, despre familie, job sau alte probleme pe care nu se poți ține sub control.
Anxietate este puțin diferită de starea de îngrijorare. Această problemă este de durată și este greu de controlat. Poate apărea de nicăieri și nu are legătură cu nimeni și nimic din jurul tău. De asemenea, anxietatea poate:
Dacă ești îngrijorat, există riscuri mari să nu dormi bine noaptea. Acest lucru seste cauzat de faptul că gândurile tale îngrijorătoare din timpul zilei persistă pe timp de noapte. Ele te împiedică să cazi într-un somn adânc. Dacă adormi, s-ar putea ca somnul să nu persiste toată noaptea. Îngrijorarea și anxietatea ta acționează ca un sistem de alarmă, trezindu-te ca și cum ar fi un pericol. Preocupările pe timp de noapte sunt mai intense decât grijile din timpul zilei. Odată ce ți-ai așezat capul pe pernă, creierul acutizează problemele la care poate te-ai gândit în timpul zilei.
Uneori, a merge la culcare poate părea îngrozitor pentru că știi că nu vei putea dormi. Ora de culcare devine o experiență negativă care îți va crește îngrijorarea și duce la anxietate. S-ar putea să-ți fie teamă să stai întins în pat încercând să adormi, știind că vei fi obosit la muncă, a doua zi.
Îngrijorarea este, de obicei, despre lucruri rele care ți se pot întâmpla ție sau care ar putea să acapareze viețile celor dragi ție. Lucrurile în legătură cu care adulții se îngrijorează constant fac referire la:
Dacă te îngrijorezi suficient de mult, poți dezvolta o tulburare de anxietate. Anxietatea îți stresează corpul, declanșând eliberarea excesivă de cortizol. Pierderea somnului combinată cu anxietatea poate duce la probleme de sănătate precum:
Când ești lipsit de somn, te simți amețit și obosit pe tot parcursul zilei. Studiile arată că lipsa somnului este asociată cu un risc mai mare de creștere în greutate și de obezitate. Lipsa somnului combinată cu oboseala te face să vrei să mănânci alimente care să-ți dea energie. Este ușor să te încarci cu carbohidrați, deoarece aceștia îți oferă un impuls scurt de energie.
Îngrijorarea te privează de orele recomandate de somn de care ai nevoie în fiecare noapte. Când nu dormi cel puțin șapte până la opt ore în fiecare noapte, se pot întâmpla următoarele:
Îngrijorarea inhibă producția de melatonină. Când ești îngrijorat, corpul tău activează răspunsurile de „luptă” sau „fugă” și implicit, scade producția de melatonină care ar trebui să te adoarmă. Melatonina este hormonul de somn al corpului tău. Când producția de melatonină încetinește, simți cum somnul tău își pierde din calitate.
Te vei simți stresat atunci când îți faci griji. Când dormi prost sau dacă ești prea obosit din cauza insomniei, emotivitatea crește. Poți plânge sau poți deveni iritabil din cauza lucrurilor mărunte.
Surse: powerofpositivity.com, helpguide.org, webmd.com