Suntem moderne, ne începem viaţa cu adevărat pe la 30 de ani şi în jur de 50 de ani performanţa este la apogeu, sociologii vorbesc despre transageism (perturbare a codurilor de vârstă) şi femeia trans-age. Poţi avea 35 de ani şi poţi fi considerată o puştoaică fără să te simţi ironizată. Şi asta datorită progresului tehno-bio-medical şi aşteptărilor mai mari de la cât de mult trăim şi de la cum trăim.
Să nu ne păcălim, totuşi. Trecerea timpului înseamnă, vrem nu vrem, a îmbătrâni, iar vârsta mijlocie este o etapă plină de tensiune. Cea mai dificilă problemă cu care poţi să te confrunţi în această perioadă este schimbarea impusă de transformare- “a deveni mai în vîrstă” include inadaptarea la a-ţi acomoda fizicul şi mentalitatea în conformitate cu un stil de vestimentaţie, de machiaj, de atitudine diferit. Creierul reacţionează răvăşitor la schimbare, iar sufletul cu atât mai mult!
De obicei, în lupta cu timpul femeile fac o parte dintre greşelile de mai jos. Conştientizează-le, întreabă-te dacă le faci şi tu, corectează-le dacă da sau evită-le dacă nu:
1. Nu realizezi că trebuie să te schimbi într-o oarecare măsură. Dacă vrei să îmbătrâneşti frumos şi cu graţie, vei fi nevoită să faci unele schimbări: machiajul, hainele, coafura ta de la 20 de ani (care te făcea fericită şi fresh) nu se vor mai potrivi cu ceea ce însemni tu la 50 de ani. Fizicul tău are nevoie de alt tip de make-up sau de alte haine pentru a arăta natural şi nu grotesc.
2. Nu cheltui suficient de mulţi bani pe haine. Dacă nu semeni la corp cu Madonna, Helen Mirren sau vreo altă celebritate hollywoodiană, va veni o zi în care un costum de baie de la soldul cu reduceri nu îţi va mai veni perfect, adică nu vei mai putea arăta strălucitor chiar şi cu haine de proastă calitate pentru că soarele şi plaja sunt suficiente. E momentul să investeşti în calitatea hainelor tale mai mult decât în tinereţe.
3. Te compari cu „tu” la 20 de ani. Nu deveni deprimată dacă nu ţi se pare că eşti la fel de frumoasă ca la 20 de ani, fiecare vârstă are farmecul ei şi ar fi chiar nenatural să arăţi exact la fel ca atunci. Ai grijă să arăţi cât de bine poţi, să fii sănătoasă, preocupă-te permanent de frumuseţea ta exterioară şi interioară, dar nu recreea corpul şi chipul pe care îl aveai în urmă cu câteva decenii.
4. Renunţi la exerciţii. Eşti din ce în ce mai tentată să uiţi de orele petrecute în sala de aerobic şi scuze poţi găsi destule. Complet incorect- sportul te va ajuta să previi afecţiuni cardiace, diabet, demenţă şi, nu în ultimul rând, să ai un corp tonifiat. Poate nu mai poţi alerga la maraton, dar înoată, practică yoga, îndrăgosteşte-te de puterea mersului.
5. Dormi mai puţin. Copiii, cariera, soţul, părinţii de care trebuie să ai grijă, toate înseamnă ore mai puţine de somn, iar chipul tău le va spune asta celor cu care te întâlneşti: de câte ori nu ai auzit “arăţi obosită”? Reorganizează-te şi oferă-ţi cele opt ore de somn care îţi vor menţine echilibrul.
6. Îţi ignori dantura. Te focusezi pe corectarea ridurilor şi regenerarea părului tău şi aşa uiţi de zâmbetul tău? Culoarea dinţilor tăi te poate arăta mult mai bătrână, apoi probeleme ce ţin de dantură sunt asociate cu problemele inimii şi cu sănătatea în ansamblu. Aşadar, nu sări peste vizitele la stomatolog.
7. Eforturi anti-aging peste limita normalului. Nimeni nu vrea să vadă în oglindă numai riduri sau pomeţi lăsaţi, dar tot nimeni nu vrea să vadă o faţă de plastic, Botox-ul în exces este de-a dreptul înfricoşător.
8. Te mulţumeşti cu o viaţă sexuală plictisitoare. Nu numai tinerele au dreptul la plăcere: poţi fi oricând sexy, este nevoie doar să ai încredere în tine, să te simţi liberă, fără prejudecăţi şi să te îmbraci “hot”. Explorează-ţi nevoile sexuale la orice vârstă. Cele mai multe femei abia la 50 de ani întreţin relaţii sexuale pentru plăcere, relaxare, distracţie şi nu pentru…copii, de exemplu. Şi tot abia atunci ajung să experimenteze pentru prima oară cele mai intense plăceri.
Sursa:Health.com
Citeşte şi: Hormonii, vinovaţi de calitatea vieţii unei femei!