8 reguli de aur pentru ca tu sa fii sanatoasa

Stim ca esti foarte ocupata si nu ai timp si pentru tine. Cu siguranta, sarcinile de serviciu, copiii sau partenerul de cuplu ocupa primele locuri in prioritatile tale. Poate ca ar trebui sa incepi sa te incluzi si pe tine intre prioritati. Aceasta pentru
  • Publicat:
8 reguli de aur pentru ca tu sa fii sanatoasa
8 reguli de aur pentru ca tu sa fii sanatoasa

Dieta perfecta
Asa ceva chiar exista si nu ma refer la vreun regim care ne slabeste peste noapte. Nu! Vorbesc de includerea in meniu a tuturor principiilor nutritive care sa ne sustina pe termen lung. Noi, fetele din redactia „Ce se intampla, doctore?”, facem tot posibilul sa respectam acest regim. Asadar, cand mergem la shoppingul zilnic, trecem mai intai pe la magazinul de legume si fructe. Am scris numarul aniversar sustinute de un consum impresionant de struguri si mere. Cand se apropie pranzul, optam pentru salate de legume, in amestec cu branza, pui sau sunca slaba. Firmele de catering se intrec in oferte care mai de care mai „diet“. Seara tarziu, ne refugiem poftele in cate un iaurt sau un fruct. Pe scurt: 5 portii de legume si fructe in fiecare zi, proteine din pui, lactate si peste si grasimi din uleiul de masline si peste sunt de ajuns ca sa va tina in forma.

Dormim cat trebuie?
Am face asta doar daca am fi staruri la Hollywood sau fotomodele. Nu ca n-am avea nevoie de o piele stralucitoare, fara tenta de cenusiu si fara cearcane. Dar ne permitem sa aratam mai obosite din cand in cand. Atunci cand adormim tarziu din cauza deadline-urilor stranse, compensam pe cat posibil cu trezitul mai tarziu dimineata. Se pare ca acest obicei face foarte bine la creier, conform unor studii care evidentiaza faptul ca persoanele care se trezesc mai tarziu dimineata au sanse mari sa-si arate mai greu varsta reala. Dar cand e trecut de miezul noptii si inca suntem in redactie, ne gandim ce bine ar fi sa apucam sa dormim cel putin 7 ore pe noapte. Asa, ca la carte…

Bem apa
Ar fi si pacat sa nu facem asta mai ales ca apa este din partea firmei. {tiu ca
s-ar putea sa aveti o senzatie de deja vu cand vedeti scris inca o data negru pe alb ca trebuie sa beti cel putin 2 litri de lichide pe zi. Ne asumam de fiecare data aceasta posibila situatie, mai ales ca exista inca multe persoane care spun ca nu pot bea 2 litri. Incercati! Va spun, din experienta, este o chestiune de obisnuinta! Nici nu stiti cat bine faceti fiecarei celule din organism. In fond, toate schimburile si reactiile celulare sunt posibile datorita apei. Daca nu le completam zilnic, organismul va recicla apa folosita, cu riscul acumularii de toxine.

Vitamine, dar cu masura
Nu este luna sa nu primim spre promovare diverse suplimente nutritive, care mai de care mai impresionant in ceea ce priveste numarul de vitamine si minerale continute. Le studiem, ne gandim cat de utila este vitamina C in protectia impotriva racelilor de sezon, cat de bune sunt seleniul si zincul pentru piele si par sau cat de eficace sunt fibrele in asigurarea unei digestii optime. Ca sa nu mai vorbim despre celebrele gelule cu acizi grasi Omega 3 din somon pe care le-am luat constiincioasa mai multe luni. Medicii ne sustin in adoptarea unui regim de viata care sa includa suplimente, dar totul trebuie facut cu masura si trebuie sa avem grija sa nu le luam á la long decat daca avem strict o indicatie din partea unui specialist.

Cu analizele la zi
Este un capitol asupra caruia promitem sa lucram mai mult. Mai ales ca, desi suntem tinere, ne apropiem usor de 30 de ani (unele dintre noi au depasit acest prag). Asa ca macar o data pe an sunt necesare analizele de sange si un control medical amanuntit. Si sa nu uitam de o specialitate a medicinei atat de utila femeilor, dar atat de ocolita din diverse motive: ginecologia. Testul Babes Papanicolau si examenul ginecologic trebuie si ele incluse anual in evaluari medicale de rutina.

Super igiena orala
Ar fi chiar culmea sa nu ne tinem de treaba aceasta mai ales ca nu exista revista sau site de sanatate sa nu promoveze cate un produs destinat ingrijirii danturii. Deci cu informatiile stam foarte bine. Si la ce ne ajuta? Ne ajuta sa stim ca un cleaning bucal dupa fiecare masa, minimum 5 minute fiecare periaj, pe cat se poate insotit si de folosirea atei dentare si a apei de gura, inseamna un plus de sanatate nu numai pentru dinti, dar si pentru intreg organismul.

Gandire pozitiva, relaxare
Zambim mai mult, glumim mai mult, chiar radem mai cu pofta, uneori in ciuda colegilor care nu-si ridica ochii cu orele din ecranul monitorului. Noi spunem ca suntem zen si aceasta ar trebui sa fie atitudinea pe care sa o adoptam oriunde, oricand. Este adevarat, putin stres nu strica nimanui, dar prea mult e dezastru… Mai ales ca s-a demonstrat stiintific faptul ca persoanele vesele traiesc mai mult si mai bine. Bonus: au un sistem imunitar mai bun. Marturisesc ca n-am mai racit demult.

Sportul e si el pe lista!
Aici, trebuie sa recunoastem ca ne-am dori sa facem mai mult. Ar trebui sa ajungem la sala de cel putin trei ori pe saptamana. Nu o facem, insa incercam sa compensam din plin mergand pe jos. Am descoperit, mai ales in zilele cu trafic infernal, ca putem sa ajungem la serviciu cam intr-o ora, o ora si jumatate din orice colt al Bucurestiului. Daca la asta mai punem renuntarea la lift, atunci minimum de exercitiu fizic ne este asigurat. Cele mai harnice dintre noi se mai aventureaza si pe la orele de aerobic. In zilele acelea, o ora de miscare este un adevarat regal pentru minte si trup. Ne incadram lejer in categoria persoanelor cu risc scazut de boli cardiovasculare sau depresie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sa traiti bine pana la 120 de ani!
Sa traiti bine pana la 120 de ani!