8 semne care apar în oglindă și indică prezența unei boli. Sprâncenele sunt un mesager când organismul suferă!

Sprâncenele pot oferi o vedere clară către starea generală de sănătate, oferindu-ți indicii dacă mănânci bine sau dormi suficient.
  • Publicat:
8 semne care apar în oglindă și indică prezența unei boli. Sprâncenele sunt un mesager când organismul suferă!
8 semne care indică prezența unei boli. Sprâncenele sunt un mesager când organismul suferă!

De la sprâncenele dese ale lui Brooke Shields la sprâncenele subțiri ca linia trasă de un creion, din anii ’90, tendințele sprâncenelor vin și pleacă. Nu numai că este distractiv să le modelezi cum vrei tu, dar sprâncenele pot fi și deosebit de utile în citirea emoțiilor oamenilor, mai ales dacă emoția este una de șoc, care ridică sprâncenele.

Dar, potrivit experților, sprâncenele tale pot avea un scop și mai mare. Ele pot oferi o vedere clară către starea generală de sănătate, oferindu-ți indicii dacă mănânci bine sau dormi suficient. Ele pot, de asemenea, să dezvăluie diverse probleme de sănătate, de la fluctuații hormonale la tulburări autoimune. Indiferent dacă le păstrezi dese și pline, subțiri și ascuțite, le decolorezi sau îți faci o tăietură în arc, merită să acorzi atenție sprâncenelor tale.

Hipotiroidism 

Sprâncenele subțiri, în special spre capete, pot semnala o afecțiune hormonală cunoscută sub numele de hipotiroidism. Căderea părului este de obicei un simptom cu debut lent al acestei afecțiuni. Poate, de asemenea, să lase pielea din jurul sprâncenelor uscată și descuamată.

Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă, aflată în gât, nu produce suficiente hormoni. Aceasta poate face ca multe dintre funcțiile corpului să încetinească și să schimbe modul în care procesează grăsimile. Datorită acestor schimbări, problemele tiroidiene pot duce la colesterol ridicat și înfundarea arterelor. Conform NHS, stresul poate agrava o afecțiune tiroidiană preexistentă, de exemplu, hipotiroidismul poate fi ereditar.

Fluctuații hormonale 

Așa cum avem zile bune și rele când vorbim despre păr, la fel se întâmplă și cu sprâncenele. Nu este doar o chestiune de cum stau firele de păr din sprâncene, pentru că modelele lor de creștere pot fi determinate și de hormoni și de perioada lunii. Dacă ai observat vreodată că sprâncenele tale par mai rare sau mai dese în diferite momente ale lunii, nu te îngrijora, nu este doar în mintea ta.

Hormonii, în special estrogenul și testosteronul, joacă un rol major în creșterea părului. În timpul fazei foliculare a ciclului menstrual, prima jumătate a ciclului până la ovulație, nivelurile ridicate de estrogen pot stimula creșterea părului, făcând ca sprâncenele să pară mai pline. În schimb, în faza luteală, după ovulație și până la menstruație, progesteronul crește și estrogenul scade, ceea ce poate duce la cădere sau la o creștere mai lentă.

Nu doar fluctuațiile hormonale lunare pot afecta arcurile sprâncenelor. Schimbările permanente pot, de asemenea, să modifice aspectul sprâncenelor. În timpul sarcinii, unele femei experimentează creșteri ale sprâncenelor, datorită nivelurilor ridicate de estrogen, în timp ce schimbările hormonale postpartum pot duce la cădere. Menopauza, cu scăderea estrogenului, poate subția, de asemenea, sprâncenele.

Psoriazis 

Anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, pot, de asemenea, să afecteze sprâncenele. Pielea din jurul sprâncenelor poate deveni aspră,  prezintă mâncărime și este descuamată, ceea ce poate împiedica creșterea părului. 

Psoriazisul provoacă pete descuamate ale pielii care formează solzi, scrie NHS. Aceste pete apar de obicei pe coate, genunchi, scalp și partea inferioară a spatelui, dar pot apărea oriunde. 

Alopecia afectează sprâncenele

Dacă observi mici zone de cădere a părului în sprâncene, ai putea suferi de alopecie. Boala autoimună poate apărea și pe corp, inclusiv în zona bărbii, sprâncenelor, genelor sau a părului de pe corp, inclusiv părul pubian, a spus expertul. 

Ai un deficit nutrițional

Subțierea generală a sprâncenelor ar putea indica faptul că nu mănânci suficiente alimente sau alimentele potrivite. Deficiența de nutrienți subțiază sprâncenele, părul, unghiile și pielea. Dacă oricare dintre aceste lucruri se întâmplă, este un semn de malnutriție.

Ești stresat

Stresul poate face mai mult decât să te țină treaz noaptea sau să-ți facă mintea să se agite. Stresul cronic poate determina sprâncenele să intre prematur într-o fază de odihnă. Gândește-te la asta ca la sprâncenele care iau o vacanță neplanificată din cauza programului tău stresant. Gestionarea stresului prin meditație, exerciții fizice poate ajuta sprâncenele să revină la forma inițială.

Lipsa somnului afectează sprâncenele

Se numește „somn de frumusețe” dintr-un motiv. Lipsa somnului poate afecta mai mult decât starea ta de spirit, energia și pielea: poate afecta și sprâncenele. Somnul sau lipsa acestuia afectează masiv sprâncenele, pentru că poate perturba ciclul natural de reparare al corpului, afectând creșterea părului.

Când nu dormi suficient, corpul tău produce mai mult cortizol, care poate încetini regenerarea părului. Așa că, gândește-te la somnul de frumusețe ca la un tratament pentru sprâncene, nu doar ca la un remediu pentru îngrijirea pielii.

Dereglări ale microbiomului 

Dacă sprâncenele tale nu arată la fel de pline și observi, de asemenea, descuamare în jurul lor, microbiomul pielii ar putea fi de vină. Un dezechilibru poate duce la afecțiuni ale pielii precum dermatita, care poate afecta sprâncenele, provocând descuamare sau subțiere. Așa că, menținerea unui microbiom sănătos al pielii cu un demachiant delicat, cu pH echilibrat, poate ajuta la menținerea sprâncenelor sănătoase și frumoase.

Foto: envato

Surse:

https://www.thesun.co.uk/health/24612658/eyebrows-hypothyroidism-psoriasis-alopecia-deficiency/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”