9 lucruri pe care un renumit medic dermatolog nu le-ar face niciodată în legătură cu crema de protecție solară

Dacă folosești crema de protecție solară doar în zilele însorite, Dr. Anthony Rossi, un renumit medic dermatolog, ar vrea să-ți spună câteva lucruri.
  • Publicat:
9 lucruri pe care un renumit medic dermatolog nu le-ar face niciodată în legătură cu crema de protecție solară

Dr. Anthony Rossi, care a tratat mii de pacienți cu cancer de piele, a menționat că majoritatea dintre noi știm că trebuie să ne protejăm pielea, dar suntem confuzi din cauza tuturor dezinformărilor și miturilor (în special pe rețelele sociale) despre cum și când să facem acest lucru. Medicul a împărtășit nouă lucruri pe care nu le-ar face niciodată când vine vorba de SPF, cremă de protecție solară și protecția împotriva soarelui.

Pentru cei care trăiesc în emisfera nordică, vara este în plină desfășurare, ceea ce înseamnă mult soare și un potențial mare pentru daune ale pielii. Așadar, dacă vrem să rămânem în siguranță și să avem o piele frumoasă, trebuie să o protejăm — dar cu ce, cât și cât de des?

Ce nu trebuie să faci în legătură cu protecția solară

1. Să crezi că un număr SPF indică cât timp poți sta afară

„SPF” înseamnă „factor de protecție solară”. Un număr SPF indică nivelul de protecție pe care îl oferă produsul respectiv, comparativ cu lipsa protecției solare — nu numărul de minute pe care poți să-l petreci la soare în timp ce îl porți.

„Recomandăm SPF 30 sau mai mare pentru toată lumea, deoarece la acest punct al curbei SPF, la 30, ea se stabilizează. Deci, un SPF 50 nu îți va oferi mult mai multă protecție decât un SPF 30.” a spus Dr. Rossi.

2. Alegerea unei creme de protecție solară care nu oferă protecție cu spectru larg

Ai nevoie de o cremă de protecție solară care oferă protecție cu „spectru larg” deoarece aceasta protejează împotriva a două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB.

„UVB cauzează arsuri și UVA contribuie la îmbătrânire, așa că spunem ‘A pentru aging, B pentru burn’ — așa ne amintim pentru examene,” a glumit Rossi. „Împreună, ambele pot cauza daune pielii. De aceea vrei să găsești o cremă de protecție solară cu spectru larg care să acopere atât UVB cât și UVA.”

3. Să te bazezi pe SPF-ul din machiaj pentru protecție

Majoritatea produselor de machiaj nu conțin un SPF suficient de mare pentru a te proteja complet de soare și este posibil să nu aplici suficient pentru acest scop.

„Întotdeauna le spun oamenilor, aplicați crema de protecție solară bună mai întâi, lăsați-o să se usuce și apoi folosiți toate machiajele minerale,” a spus Rossi. „Acela este doar un bonus.”

4. Utilizarea incorectă sau inadecvată a spray-urilor cu protecție

„Modul în care este dezvoltată crema de protecție solară, ai nevoie de un strat subțire și uniform pe tot corpul,” a spus Rossi.

„De aceea preferăm cremele și loțiunile sau emulsiile. Dar spray-urile sunt foarte populare pentru că sunt convenabile… Funcționează dacă le aplici corect pe piele. Dacă doar pulverizezi în aer și treci prin ele, nu este eficient. Dar dacă aplici efectiv pe piele și acoperi toată pielea, obții o acoperire bună. Dar trebuie să fii diligent în acest sens.”

5. Să nu folosești suficientă cremă de protecție solară (și probabil ai nevoie de mai mult decât crezi)

„Pentru corp, spunem că este nevoie de o cantitate de cremă de protecție solară cât încape într-un pahar de shot,” a spus Rossi.

Pentru față și gât, Rossi a sugerat să folosești două degete de cremă de protecție solară — pe lungimea degetelor, nu doar pe vârfuri. „Poate trei, în funcție de cât de mare este capul tău,” a adăugat el.

6. Să folosești crema de protecție solară doar în zilele însorite de vară

„Le spun tuturor pacienților mei, ‘Nu trebuie să îți fie frică de soare; trebuie să fii inteligent cu soarele,’” a spus Rossi. „Doar să te obișnuiești să aplici zilnic o cremă de protecție solară va fi foarte benefic pentru tine — chiar și iarna [și în zilele înnorate] deoarece UVA pătrunde prin nori. Deci probabil că tot primești expunere la UVA.”

7. Să folosești crema solară doar când ești afară

„Oamenii spun, ‘Oh, sunt într-un birou, deci nu trebuie să folosesc cremă de protecție solară.’ Dacă stai lângă o fereastră în fiecare zi, UVA pătrunde prin sticla ferestrei,” a spus Rossi.

„Există un articol foarte faimos în New England Journal of Medicine care a arătat un șofer de camion care stătea lângă o fereastră, știți, conducând camionul său, și doar o parte a feței este complet ridată. Cealaltă parte a feței nu este, și este atât de drastic. Doar asta îi sperie pe oameni să folosească cremă de protecție solară.”

8. Să crezi că un bronz de bază va proteja pielea de daune

„Una dintre cele mai mari concepții greșite pe care trebuie să le combatem pe TikTok și în general este această idee de bronz de bază. Este greșit să crezi că dacă faci o arsură gravă la începutul verii, apoi ești pregătit pentru restul verii, dar de fapt… este groaznic. Mă înfioară această idee. Mai ales dacă mergi la un salon de bronzat (pentru a obține un bronz de bază), acele becuri UV din paturile de bronzare sunt în principal becuri UVA. Deci te pot arde deoarece este o cantitate atât de intensă de energie și fotoni foarte aproape de tine într-un timp foarte scurt.”

Rossi a explicat că razele UVA duc la o „întunecare imediată a pigmentului,” ceea ce vezi după ce te bronzezi.

9. Să uiți să-ți protejezi ochii

„Ochelarii de soare sunt foarte importanți. Nu doar că protejează pielea din jurul ochilor, dar protejează și corneea de daune solare — cataracta, de exemplu, poate fi cauzată de expunerea la UV.”, a mai spus medicul.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/skin-cancer-sunscreen-spf-mistakes_l_668408fde4b05d5a5eb3728b

Sursă foto – RossHelen / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian