Există destule semne care anunță sarcina chiar înainte ca menstruaţia să întârzie. Acestea pot fi confundate foarte uşor cu sindromul premenstrual.
Primele simptome ale sarcinii apar în perioade diferite şi sunt experimentate diferit de fiecare femeie. Cu toate acestea, există mai întâi câteva semne ale sarcinii care se pot manifesta înainte chiar de întârzierea menstruaţiei. Deja ai experimentat câteva? Poate că este timpul să mergi la farmacie pentru a lua un test de sarcină sau pentru a programa o întâlnire cu medicul ginecolog.
Dr. Silviu Iştoc îţi prezintă care sunt semnele la care trebuie să fii atentă, în încercarea de a nu confunda semnele timpurii ale sarcinii cu sindromul premenstrual.
„Sânii pot fi extrem de dureroşi chiar la o săptămână sau două după concepţie. Corpul produce atât de mult estrogen şi progesteron la începutul sarcinii încât glandele mamare încep deja să crească. Această creştere a hormonilor din corp determină sânii să reţină mai multe lichide şi să se simtă sensibili la atingere, senzaţie de durere sau sensibilitate ca cea normală a sindromului premenstrual”, explică dr. Silviu Iştoc.
Multe femei găsesc aceste simptome timpurii comune ale sarcinii ca fiind simptome ale sindromului premenstrual. De fapt, aceste senzaţii sunt cauzate de modificări hormonale şi de creşterea în volum a uterului. Când vine vorba de crampe abdominale, acest semn de sarcină este de fapt declanşat de implantare – când oul fertilizat se ataşează la peretele uterin. Uterul se poate extinde puţin acum (de aici crampele) pentru a se pregăti pentru extinderea sa masivă în următoarele nouă luni.
Dacă observi că „menstruaţia” pare mai scurtă sau diferită de cea obişnuită, poate fi un semn de sarcină. Când ovulul fertilizat se implantează în mucoasa moale a uterului, la aproximativ şase până la 12 zile după concepţie, s-ar putea să apară sângerări vaginale care nu sunt cantitative şi care nu durează atât de mult ca o menstruaţie normală. Acest lucru este inofensiv, dar dacă bănuieşti că poţi fi însărcinată, anunţă medicul dacă experimentezi acest simptom.
În primul trimestru de sarcină, orice sângerare ar trebui să fie evaluată de către medic pentru a diagnostica un posibil avort spontan, o sarcină ectopică sau anumite tipuri de infecţii. Sângerarea datorată implantării este un fel de diagnostic de excludere.
„În primele câteva săptămâni, corpul depune un efort consistent non stop pentru a susţine sarcina, iar oboseala este un răspuns normal. Progesteronul suplimentar produs după concepţie determină creşterea temperaturii bazale a corpului, ceea ce, la rândul său, contribuie la o lipsă de energie, în timp ce inima pompează şi mai repede, deoarece trebuie să furnizeze oxigen suplimentar uterului; şi asta te poate face să te simţi extenuată şi obosită”, explică dr. Silviu Iştoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Ce ar trebui să faci dacă experimentezi aceste stări de lipsă a energiei? „Ia din timp vitamine prenatale, adoptă o dietă sănătoasă, bea o cantitate mare de fluide pentru a menţine tensiunea arterială la niveluri normale şi odihneşte-te când poţi”, spune dr. Silviu Iştoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Sânii tăi arată puţin diferit în aceste zile? Hormonii de sarcină afectează, de asemenea, activitatea melanocitelor sau a celulelor din mameloane responsabile pentru culoarea lor. Femeile cu pielea mai închisă la culoare nu pot observa acest lucru decât mai târziu în timpul sarcinii – în jur de 10 săptămâni ale sarcinii.
În timp ce greaţa de dimineaţă afectează până la 85% din femeile însărcinate – probabil că nu va apărea timp de câteva săptămâni, unele femei pot resimţii senzaţia de greaţă mai subtilă, în special greaţa de mişcare, ca simptom timpuriu al unei sarcini.
Această senzaţie poate începe la aproximativ două săptămâni după concepţie. „Progesteronul provoacă multe încetiniri ale organismului. Aceasta include procesele digestive, uneori având ca rezultat constipaţie sau indigestie. Din moment ce stomacul nu se goleşte cât de repede se întâmplă în mod normal, crede că consumăm prea mult şi vrea să ne oprească într-un fel – fie în intestin, fie în gură. Greaţa este, de asemenea, legată de gonadotropina corionică umană (HCG), un hormon care poate fi detectat în sângele sau urina mamei, chiar înainte de o menstruaţie întârziată. Cu cât este mai mare nivelul de HCG (ca şi în cazul gemenilor), cu atât viitoarea mamă se va simţii mai rău”, spune dr. Silviu Iştoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Dacă te lupţi cu senzaţia de greaţă, ghimbirul şi lămâia pot fi liniştitoare. Adresează-te medicului şi cere informaţii despre suplimentele speciale de vitamina B6 care pot atenua greaţa.
Nu poţi intra în acei blugi mulaţi? Nivelele de progesteron crescute încetinesc sistemul digestiv şi pot face burtica să se simtă mai umflată decât de obicei. Acest lucru se întâmplă şi în timpul sindromului premenstrua, dar balonarea se opreşte atunci când apare menstruaţia, determinând scăderea nivelului de progesteron. Dacă balonarea nu dispare şi menstruaţia nu îşi face apariţia, începe să urmăreşti ca liniuţa testului de sarcină să devină roz.
S-ar putea să credezi că urinarea frecventă vine mai târziu, când bebeluşul apasă pe vezica urinară, dar o creştere a pauzelor de toaletă începe uneori mai devreme. Nu numai că uterul care se umflă poate exercita o presiune asupra vezicii, dar fluxul de sânge suplimentar către rinichi (care începe imediat după concepţie) îi determină, de asemenea, să producă mai multă urină. Nu există multe de făcut în legătură cu aceasta, dacă urinarea frecventă nu este însoţită de arsuri, urgenţe sau alte semne de infecţie.