Există unele studii conform cărora consumul de apă în timpul mesei ar afecta capacitatea digestivă a stomacului și ar modifica nivelul de insulină. Nimic mai fals! Sucurile digestive sunt secretate în funcție de tipul de alimente consumate, de câte grăsimi, proteine sau glucide sunt prezente în intestin și care trebuie descompuse pentru a fi absorbite în sânge. Apa nu are nicio legătură cu acestea!
Potrivit Washington Post, a bea apă în timpul mesei nu este deloc greșit. Ba dimpotrivă, acest fapt nu influențează cu nimic digestia, este chiar recomandat căci astfel te saturi mai repede și eviți să mănânci în exces.
Cantitatea de apă din alimente sau din stomac nu influențează concentrația de sucuri digestive. Indiferent că am mâncat un chips sau un iaurt, corpul nostru va secreta automat substanțele necesare digestiei.
Apa este singurul element care nu necesită digestie, deci secreția de sucuri digestive nu depinde de aceasta.
În altă ordine de idei, cu cât un stomac e mai plin de apă, cu atât rămâne mai puțin loc pentru mâncăruri grele, bogate în grăsimi și calorii.
Citește și: Dieta cu apă: minus 5 kilograme în 7 zile. Care sunt riscurile?
*În funcție de ce și cât mâncăm, procesul de digestie poate dura între 24 și 72 de ore.
Așadar, revenind la ideea conform căreia dacă bei prea multă apă, mâncarea părăsește mai repede stomacul, forțată să alunece spre intestin, aceasta este complet neadevărată. Ceea ce s-a demonstrat științific este că, într-adevăr, lichidele părăsesc stomacul mai repede, fără a antrena și solidele din stomac.
Citește și: 5 motive să bei un pahar cu apă imediat ce te trezești
Surse: Washington Post, Național Library of Medicine