Nu risca să rămâi fără vedere! Ce trebuie să faci dacă îți intră ceva în ochi

  • Publicat:
Nu risca să rămâi fără vedere! Ce trebuie să faci dacă îți intră ceva în ochi
Sursa foto: Shutterstock

Traumatismul ocular reprezintă o urgență oftalmologică și este esențial ca pacientul să ajungă imediat la medic. În practica medicală se întâlnesc simple iritații sau mici eroziuni oculare pe care un individ le capătă accidental. Sunt însă și leziuni grave, complexe. În cazul acestora din urmă, există riscul de scădere bruscă a vederii sau chiar de pierderea ei.

Dr. Raluca Troi, medic specialist oftalmolog, ne-a explicat care sunt simptomele și mai ales ce trebuie făcut în cazul unui traumatism ocular.

Tipuri de leziuni oculare

În orice fel de traumatism, timpul în care pacientul ajunge la medic este esențial. Numai așa pot fi evitate complicațiile pe termen lung.

După un traumatism ocular, indiferent de cauză, cu atât mai mult dacă intensitatea acestuia a fost moderată/forte, pacientul trebuie să se adreseze imediat medicului oftalmolog pentru o examinare amănunțită, susține dr. Raluca Troi.

Iată care sunt cele mai des întâlnite leziuni oculare:

  • Sunt de două tipuri: chimice sau termice.
  • Eroziunile corneene sau conjunctivale: leziuni care apar prin zgâriere ce duc la un defect la nivelul suprafeței corneene atunci când vorbim de corpi străini sau obiecte care intră în ochi.
  • Edemul palpebral – este un răspuns inflamator al țesuturilor moi.
  • Hemoragia subconjunctivală – de cele mai multe ori această problemă se rezolvă spontan.

Ce simptome dă traumatismul ocular

Medicul oftalmolog ne spune care este simptomatologia traumatismelor oculare:

Local, ochiul traumatizat este în general hiperemic (prezintă roșeață oculară), cu edem la nivelul pleoapelor. Însă aspectul diferă în funcție de tipul agresiunii locale: contuzie/ înțepătură/ tăietură/ asociată sau nu cu un corp străin intraocular sau extrocular, a continuat medicul oftalmolog.

În ce constă tratamentul traumatismului ocular

Încă de la început trebuie specificat faptul că tratamentul diferă în funcție de tipul leziunilor rezultate în urma traumatismului ocular.

Dacă traumatismul ocular s-a soldat cu plagă la nivel ocular sau dacă a asociat cataractă traumatică ori dezlipire de retină, atunci tratamentul va fi chirurgical și va presupune suturarea plăgilor sau operarea cataractei traumatice sau a dezlipirii de retină, folosind procedee specifice, a completat medicul specialist.

Totodată, medicul a mai punctat și faptul că dacă tratamentul a fost soldat cu un corp străin intraocular, atunci acesta va fi extras chirurgical. Dacă însă traumatismul a fost soldat cu corp străin extraocular – exemplu, traumatism minor asociat cu corp străin corneean – atunci acesta poate fi extras în regim ambulatoriu, prin manevre minim invazive.

Conform specialistului oftalmolog, postoperator, pacientul va urma tratament local și general, antibiotic și antiinflamator, după caz. Iar în cazul în care traumatismul a fost minim contuziv fără să fie însoțit de breșă intraoculară, atunci tratamentul va fi non-chirurgical de tip medicamentos local și după caz și general, pacientul fiind monitorizat mai multă vreme de medicul oftalmolog.

Dr. Raluca Troi, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult