Românii cumpără medicamente pentru stomac în valoare de aproape 5 miliarde de lei în fiecare an, arată cele mai recente statistici. În această categorie intră și mult prea utilizatele laxative, fie sub formă de comprimate, fie supozitoare sau soluții buvabile.
Din păcate, în loc să ne îndreptăm atenția spre cauzele problemei și remediile din farfurie, mulți ajungem la… farmacie. Astfel, în loc să tratăm cauza, ameliorăm doar efectul, iar asta temporar. Și ajungem în acest fel într-un cerc vicios din care cu greu mai putem scăpa. Înghițim pastile cu pumnul pentru orice mică problemă, dar continuăm să avem același stil de viață și regim alimentar care ne-au adus neplăceri.
Luate în exces, laxativele pot împiedica absorbția vitaminelor şi mineralelor din alimentație și favorizează eliminarea celor deja existente. Este vorba mai ales despre absorbția de calciu și vitamina D, care sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor și a dinților. Când nivelurile acestora sunt scăzute, riscul de osteopenie și osteoporoză este mult mai crescut.
De asemenea, abuzul de laxative contribuie la eliminarea apei, sodiului și potasiului din organism, dereglând mecanisme care au rolul de a asigura circulația optimă a sângelui către organe vitale precum inima, ficatul, creierul.
Mai mult, utilizarea frecventă a laxativelor tinde să slăbească muşchii intestinali şi îi face mai puţin capabili să funcţioneze cum trebuie. Ca rezultat, odată ce întrerupi administrare de laxative în mod regulat, constipaţia nu doar că va reveni, ci chiar s-ar putea înrăutăţi.
Alte reacții adverse frecvente ale folosirii abuzive a laxativelor pot fi balonarea, crampele abdominale, flatulenţa (gazele intestinale).
Administrarea de laxative în exces poate duce la apariţia sindromului de „intestin leneş” sau paralizie intestinală. Aceasta este o afecţiune în care intestinul nu mai funcţionează corect deoarece a început să se bazeze pe faptul că laxativele fac toată munca de eliminare a materiilor fecale.
Altfel spus, devenim dependenți de aceste pastile pentru ca tranzitul intestinal să funcționeze în mod corespunzător.
Tot în cazul abuzului de laxative sunt posibile următoarele reacții adverse: sindrom de intestin iritabil, insuficienţă renală, deshidratare, melanosis coli (coloraţie maronie a mucoasei peretelui colonic ce poate predispune la cancer de colon).
Laxativele pot uneori să scadă sau să potențeze acțiunea altor medicamente pe care medicul ți le-a prescris, motiv pentru care este indicat să discuți aceste detalii cu specialistul înainte de a urma orice fel de tratament.
În majoritatea cazurilor, de vină pentru constipație, balonare, crampe, gaze sunt regimul alimentar nesănătos (bogat în fast-food, lactate grase, dulciuri, produse de patiserie, carne roșie), fumatul și lipsa de mișcare. Prin urmare, primul lucru care trebuie făcut este corectarea acestor factori de risc.
Medicamentele laxative pot fi administrate justificat ocazional, dar sub nicio formă nu trebuie să devină parte dintr-un tratament de lungă durată, deoarece nu fac decât să creeze dependență și să determine continuarea obiceiurilor nesănătoase.
În schimb, este recomandată schimbarea dietei, care va cuprinde apă din belșug (minimum 2 litri pe zi), alimente bogate în fibre și ceaiuri cu efect laxativ dovedit, cum ar fi:
Un alt remediu eficient împotriva constipației poate fi uleiul de ricin (o linguriță luată pe stomacul gol sau adăugată într-un pahar cu lapte cald). Acesta conține acid ricinoleic, care stimulează pereții intestinali, susține procesul de digestie și curăță colonul, facilitând eliminarea completă a materiilor fecale.
Dacă ai făcut aceste schimbări și tot nu reușești să ai un scaun normal, programează o vizită la medicul gastroenterolog pentru a afla care este problema. Uneori, constipația poate fi un simptom al anumitor boli cronice, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul, sau o consecință a unor medicamente precum antidepresive, antihipertensive, suplimente cu fier.