Activitatea fizică de zi cu zi care îți poate proteja inima. Dacă nu ai timp să mergi la sală, încearcă acest exercițiu!

Chiar și fără un program de exerciții tradițional, activitățile zilnice intense, dar scurte, pot reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, arată un nou studiu.
  • Publicat:
Activitatea fizică de zi cu zi care îți poate proteja inima. Dacă nu ai timp să mergi la sală, încearcă acest exercițiu!

Mulți oameni nu reușesc să își facă timp pentru exerciții fizice tradiționale, însă un nou studiu sugerează că activitatea fizică nu trebuie să aibă loc într-o sală de sport pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii. Publicată în British Journal of Sports Medicine, cercetarea arată că episoadele scurte de efort fizic intens, precum urcarea scărilor sau transportul sacoșelor de cumpărături, pot reduce semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare, în special în rândul femeilor.

Exercițiile de scurtă durată și sănătatea inimii

Studiul a analizat datele a peste 22.000 de participanți timp de aproape opt ani, descoperind că femeile care au inclus episoade scurte de activitate fizică intensă în rutina lor zilnică au avut un risc redus cu 45% de evenimente cardiovasculare majore, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, riscul de insuficiență cardiacă a fost redus cu 67% în rândul celor care au practicat astfel de activități.

Acest tip de efort, numit „VILPA” (Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity), presupune mișcări intense care durează între 10 secunde și un minut, fiind integrate în activitățile cotidiene. „Aceasta poate fi o opțiune mai accesibilă pentru multe persoane, deoarece nu necesită pregătiri speciale, timp dedicat sau deplasări către o sală de sport”, explică Emmanuel Stamatakis, profesor la Universitatea din Sydney și autor al studiului.

Mai multă mișcare în viața de zi cu zi

Pentru cei care nu pot respecta un program strict de exerciții fizice, găsirea unor oportunități pentru mișcare pe parcursul zilei poate face o diferență semnificativă. Specialiștii recomandă mici schimbări în obiceiurile zilnice, precum:

  • Urcarea scărilor în loc de folosirea liftului;
  • Mersul pe jos în loc de utilizarea mașinii pentru distanțe scurte;
  • Joaca activă cu copiii în locul timpului petrecut pe telefon;
  • Transportul cumpărăturilor fără a folosi un cărucior.

Aceste mici ajustări pot avea un impact cumulativ benefic asupra sănătății cardiovasculare și generale. De altfel, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) subliniază că și perioadele scurte de activitate fizică pot aduce beneficii semnificative.

Sursă – https://www.health.com/short-bursts-of-activity-heart-health-women-8759439

Sursă foto – YuriArcursPeopleimages / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult