Activitatea fizică în timpul sarcinii reduce riscul de astm la copil, arată un nou studiu

Un nou studiu arată că activitatea fizică regulată în timpul sarcinii poate reduce cu aproape jumătate riscul de astm la copil.
  • Publicat:
Activitatea fizică în timpul sarcinii reduce riscul de astm la copil, arată un nou studiu

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Est a Finlandei (UEF), Spitalul Universitar Kuopio (KUH) și Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) arată că riscul de astm la copii poate fi redus cu aproape jumătate dacă mamele fac exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână în timpul sarcinii.

Exercițiile fizice în sarcină aduc beneficii majore copilului

Activitatea fizică a mamelor în timpul sarcinii este deja cunoscută pentru efectele sale pozitive asupra sănătății atât a mamei, cât și a copilului. Anterior, cercetările au arătat că exercițiile materne îmbunătățesc funcția pulmonară a nou-născuților, dar acest studiu este primul care evidențiază o legătură directă între exercițiile fizice din timpul sarcinii și riscul scăzut de astm la copil.

„Rezultatele noastre sugerează cu tărie că exercițiile fizice ale mamei în timpul sarcinii au un efect pozitiv independent asupra fătului și asupra sănătății copilului pe termen lung,” a declarat Emma-Reetta Musakka, cercetător doctorand la Universitatea de Est a Finlandei.

Studiul a luat în considerare și alți factori care ar putea influența riscul de astm la copil, cum ar fi greutatea mamei, stresul, stilul de viață, obiceiurile alimentare și prezența animalelor de companie. Cu toate acestea, legătura protectoare dintre exercițiile fizice materne și reducerea riscului de astm a rămas puternică, independent de acești factori.

Exercițiile fizice ale mamei influențează mișcările și activitatea respiratorie a fătului, ceea ce poate sprijini dezvoltarea plămânilor. „Nu știm încă exact de ce exercițiile fizice materne duc la un risc mai scăzut de astm, dar o posibilitate ar fi că ele susțin maturizarea pulmonară a fătului,” a adăugat Musakka.

Astmul, cea mai frecventă boală cronică la copii – unele cazuri pot fi prevenite

Astmul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice în rândul copiilor, dar acest studiu aduce speranță că unele cazuri ar putea fi prevenite.

„Până acum, evitarea fumatului în timpul sarcinii a fost una dintre puținele metode cunoscute pentru a reduce riscul de astm la copil. Este fascinant că exercițiile fizice moderate pot avea un efect protector similar cu renunțarea la fumat,” a declarat Dr. Pirkka Kirjavainen, cercetător principal al studiului.

Deși studiul nu a indicat o reducere suplimentară a riscului de astm prin creșterea frecvenței exercițiilor peste de trei ori pe săptămână, cercetătorii consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a evalua rolul intensității și duratei activității fizice în prevenirea astmului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca femeile însărcinate să facă aproximativ 2,5 ore de exerciții fizice moderate pe săptămână.

„Aceste descoperiri sunt extrem de promițătoare pentru prevenirea astmului și încurajăm mamele să adopte activitatea fizică ca o metodă de a îmbunătăți atât sănătatea lor, cât și pe cea a copiilor lor,” a concluzionat Kirjavainen.

Sursă – https://www.news-medical.net/news/20241010/Physical-activity-in-pregnancy-reduces-asthma-risk-in-offspring.aspx

Sursă foto – ADDICTIVE_STOCK / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”