Viața este grea pentru mulți dintre noi și să ai obiceiuri sănătoase pare destul de complicat. Cu muncă, griji și facturi de plătit, pare că nu avem prea mult timp liber pe care să îl folosim așa cum ne-ar plăcea. Dar cu siguranță există lucruri pe care le putem face pentru a ne schimba radical stilul de viață. Există obiceiuri sănătoase pe care le putem adopta chiar astăzi pentru a face o diferență în calitatea vieții fiecăruia dintre noi.
Iată șase dintre acestea și cum poți să le adopți ușor:
Nu e de mirare că acesta se află pe primul loc în lista noastră. Exercițiul fizic este extrem de important pentru sănătate și starea de bine. În medie, adulții ar trebui să facă 30 de minute de mișcare, zilnic. Dar nimeni nu a spus că sportul trebuie să fie extenuant pentru a conta. Chiar și o plimbare de 10 minute pe zi poate face diferența. Ești prea leneș pentru așa ceva? Încearcă măcar câteva exerciții ușoare în confortul propriei locuințe.
Ultimul lucru pe care vrei să-l faci când te întorci acasă de la serviciu este să te gândești la ce vei mânca. Poți comanda mâncare doar o anumită perioadă până când îți va afecta semnificativ bugetul, iar prepararea mâncărurilor în fiecare seară poate fi consumatoare de timp. Alege o zi pe săptămână în care să-ți planifici toate mesele, cu tot ce presupune acest lucru: lista de cumpărături, cumpărături, preparat tot ce se poate păstra mai multă vreme la frigider sau la congelator și tot ce mai ai nevoie pentru a te asigura că fiecare zi din săptămână are meniul stabilit. Asta va însemna nu doar economie de bani, o scădere semnificativă a risipei alimentare, ci și un control mai precis și mai eficient al dietei, deci, un stil de viața mai sănătos.
Pe lista de obiceiuri sănătoase aceasta este o acțiune destul de simplă, cu rezultate remarcabile. Înainte de a începe ziua, gândește-te la lucrurile pe care vrei să le faci și scrie-le. Astfel, nu vei uita lucrurile importante și vei ști mereu ce mai ai de făcut.
Nu trebuie să fii un scriitor bun pentru a ține un jurnal, așa că nu te stresa! Gândește-te la jurnal ca la o modalitate de a fi mai conectat cu tine și de a reflecta asupra modului în care a decurs ziua ta. Este bine să te exprimi pentru a fi mai conștient de problemele cu care te confrunți, de lucrurile bune care ți se întâmplă în fiecare zi, dar și o modalitate de avea o imagine mai clară a modului în care decurge viața ta.
Ideal ar fi să dormim între 7 și 9 ore (deși majoritatea dintre noi nu o facem). Lipsa somnului nu numai că provoacă oboseală, dar poate duce la multe probleme de sănătate pe termen lung. De aceea, igiena somnului este vitală pentru a beneficia de timpul pe care îl avem pentru somn. Cititul înainte de culcare, stingerea luminilor și răcirea camerei pot ajuta. Ar trebui, de asemenea, să încerci să îți stabilești un program, astfel încât să te poți trezi și adormi la aceeași oră în fiecare zi.
Evident, e frumos să fii la curent cu tot ce fac cei din jurul tău. Dar nu face din rețelele de socializare o obsesie. În schimb, folosește timpul respectiv pentru alte activități care îți sunt mai benefice. Citește o carte, adoptă un hobby nou sau găsește timp să interacționezi cu prietenii tăi în viața reală.
Foto: Envato