Afecțiuni ginecologice specifice fiecărei vârste. Simptomele, detaliate de medicul ginecolog

Fiecare vârstă poate fi marcată de afecțiuni ginecologice specifice. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, detaliază care sunt aceste afecțiuni pe categorii de vârstă.
Afecțiuni ginecologice specifice fiecărei vârste. Simptomele, detaliate de medicul ginecolog
Sursa foto: Shutterstock

Nu este ceva neobișnuit ca unele afecțiuni ginecologice, la fetițe, să se manifeste în copilărie, la vârste foarte fragede. Mai apoi, pe parcursul vieții, fiecare vârstă poate avea, la rândul ei, afecțiuni specifice.

De exemplu, chisturile ovariene și endometrioza apar cu precădere în intervalul de vârstă 20-30 de ani. Iar cancerul ovarian, deși poate surveni și mai devreme pe parcursul vieții, apare mai ales în cazul femeilor cu vârsta peste 50 de ani.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, detaliază care sunt aceste afecțiuni pe categorii de vârstă.

Afecțiuni ginecologice: 0-10 ani

Criza genitală

Este determinată de pătrunderea hormonilor materni în zona fetală, ceea ce dereglează glandele sexuale ale nou-născutului. Apare în maximum o săptămână de la naștere și durează între câteva zile și câteva luni.

Simptome: tumefierea glandelor mamare, apariția unor mici chisturi pe față (millium facial), edem la nivelul vulvei și vaginului, posibil însoțit de scurgeri vaginale albicioase, cu sânge (la fetițe) și mărirea în volum a testiculelor, cu edem la nivelul penisului, la băieței.

Vulvovaginita

Este cauzată de o infecție bacteriană care poate fi ușor contractată ca urmare a dezvoltării insuficiente a florei vaginale. Se tratează ușor și nu prezintă riscuri pe viitor.

Simptome: inflamație a vulvei și vaginului, mâncărimi, usturimi și disconfort la urinare, scurgeri gălbui-maronii cu miros neplăcut.

Afecțiuni ginecologice: 10-20 de ani

În acest interval situându-se și vârsta pubertății, și a începerii vieții sexuale, tabloul posibilelor afecțiuni este mai diversificat.

Bolile cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt determinate de o varietate de virusuri, bacterii sau paraziți,  bolile declanșate având manifestări clinice specifice. Poate fi vorba de Chlamydia, Candida, Gonoreea, Trichomonas, Sifilis, Mycoplasma sau Papiloma Virusul Uman (HPV).

Simptome: diferă în funcție de agentul patogen cu care s-a făcut infectarea, dar cele comune includ mâncărimile în zona vaginală sau perineală, leziuni, iritații, papule (umflături) sau vezicule în zona genitală, perianală sau în alte părți ale corpului, durere sau usturime în timpul urinării, dureri în timpul actului sexual, disconfort în zona genitală, dureri în abdomenul inferior.

Afecțiuni ginecologice: 20-30 de ani

Riscul contractării bolilor cu transmitere sexuală se menține și în acest interval de vârstă, dar, în plus, își mai pot face simțită prezența și alte afecțiuni.

Chisturile ovariene și sindromul ovarelor polichistice

Chisturile ovariene reprezintă o afecțiune ginecologică foarte frecventă, întâlnită la femeile de toate vârstele, putând să apară în orice moment al perioadei reproductive. Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului, fiind în cele mai multe cazuri de natură benignă.

Simptome: dureri abdominale sau pelvine, dereglări ale ciclului menstrual, urinări frecvente, greață, amețeli, scurgeri apărute brusc.

Endometrioza

Endometrioza este o boală cronică în care fragmente de țesut asemănătoare endometrului (mucoasa care căptușește peretele interior al uterului) se găsesc în afara uterului. Este una dintre cele mai frecvent întâlnite cauze de infertilitate.

Simptome: durere pelvină asociată adesea cu perioadele menstruale, durere la contactul sexual, durere la defecație sau la urinare, constipație/diaree, tulburări ale ciclului menstrual (menstre abundente, sângerări premenstruale).

Afecțiuni ginecologice: 30-40 de ani

După vârsta de 30 de ani unele femei se pot confrunta cu sindromul premenstrual. Totodată pot apărea simptome ale menopauzei precoce. De asemenea se mai pot confrunta cu fibromul uterin și endometrită.

Fibrom uterin

Simptome: sângerări la menstră mai lungi de 8 zile sau chiar sângerare continuă, dureri pelvine sau senzație de presiune pelvină.

Endometrită

Simptome: umflarea abdomenului, sângerare vaginală anormală (endometrita hemoragică), secreție vaginală anormală, constipație, disconfort la defecație, febră, stare generală de rău, dureri în zona pelvisului, zona inferioară a abdomenului sau zona rectală.

Afecțiuni ginecologice: 40-50 de ani

Simptomele perimenopauzei pot începe să fie prezente, iar în jurul vârstei de 50 de ani apare în general menopauza. Cu precizarea că menopauza nu este o afecțiune, ci o etapă firească în viața unei femei.

Menopauza

Simptome: manifestări vasomotorii (bufeuri urmate de transpirație și de roșeață), uscăciune vaginală, dispareunie (jenă în timpul actului sexual), manifestări urinare de tip infecțios (inclusiv usturime la micțiune), incontinență urinară (pierderi involuntare de urină în timpul râsului, al strănutului), tulburări de somn și dispoziție, astenie, dureri articulare (artralgii) și musculare (mialgii), creștere ponderală, pleoape și mâini umflate, creșterea tensiunii arteriale.

Afecțiuni ginecologice după 50 de ani

Deși se poate manifesta chiar și înainte de vârsta de 40 de ani, cancerul ovarian este mai frecvent întâlnit după 50 de ani. Deși au fost identificați factori care pot crește riscul de dezvoltare a cancerului ovarian, nu a fost identificată o cauză anume, care să favorizeze apariția acestui tip de tumoră.

Cancer ovarian

Simptome: disconfort abdominal, senzație de presiune, balonare, nevoie frecventă de a urina, constipație, pierdere în greutate, durere sau disconfort la nivel pelvin, pierderea poftei de mâncare, oboseală.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult