Afecțiunile pielii în anotimpul cald: ce indică și cum le rezolvi

În afară de plusurile cu care vine anotimpul cald este important să fim atenți și la lucrurile mai puțin plăcute ce au potențial crescut de a-și face simțită prezența; aici sunt incluse și afecțiunile pielii.
Afecțiunile pielii în anotimpul cald: ce indică și cum le rezolvi
Afecțiunile pielii în anotimpul cald: ce indică și cum le rezolvi

Cunoaștem cu toții sintagma stai ca șopârla la soare” și cu siguranță avem fiecare dintre noi, în grupul de prieteni, cel puțin o persoană care se pliază perfect pe acest „concept”. Suntem în plină vară, moment în care toată lumea vrea să profite cât mai mult de soare și de căldură prin diferite activități în aer liber, dar în afară de plusurile cu care vine anotimpul cald este important să fim atenți și la lucrurile mai puțin plăcute ce au potențial crescut de a-și face simțită prezența; aici sunt incluse și afecțiunile pielii.

În acest context putem presupune că dacă ați fi într-o situație în care vă confruntați cu o erupție cutanată sau cu o arsură solară și ați fi întrebat dacă ați fi preferat să fi știut să fi prevenit, în loc să tratați problema ați răspunde cu prima variantă oferită.

În continuare vom expune cele mai frecvente afecțiuni ale pielii ce pot apărea vara sau se pot agrava în urma expunerii prelungite la soare sau în urma contactului cu dferite plante sau insecte și măsurile ce pot fi luate pentru a preveni sau trata.

Pielea uscată

Vitamina D este esențială pentru organism și știm că expunerea la soare este esențială pentru a „alimenta” organismul, dar totodată știm și că ce e prea mult strică, iar în urma unei expuneri pentru o perioadă prea lungă pielea poate deveni fragilă și uscată. Studiile arată că persoanele cu tenul deschis pot sta la soare 20-30 de minute pentru a-și lua necesarul de vitamina D, iar persoanele cu tenul închis trebuie să crească acest timp. Un alt factor ce poate duce la piele uscată este statul în piscină (apă cu clor) pentru o perioadă lungă de timp.

Pentru a evita uscarea pielii puteți urma câteva recomandări ușor de adaptat în rutina zilnică; au ca scop menținerea hidratării pielii:

  • înainte de ieșirea din casă se aplică o cremă cu factor de protecție UV cu spectru larg, minim SPF 30+;
  • după ieșirea din piscină se recomandă un duș cu apă curată și cu un produs de curățare pentru piele delicată;
  • dușurile și băile se fac cu apă călduță, nu fierbinte;
  • după duș/baie se aplică o cremă hidratantă fără parfum;
  • creșteți consumul de lichide în anotimpul cald.

Arsurile solare

Una din cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii pe timp de vară constă în arsurile solare. Acestea apar în urma expunerii prelungite la raze UV nocive și duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la cancer de piele. Odată apărute arsurile este recomandat să hidratați pielea și să apelați la medic, în caz de arsuri grave. Pentru formele ușoare se pot folosi geluri de aloe sau crème cu efect răcoritor și calmant.
Pentru a preveni arsurile solare se recomandă:

  • utilizarea cremelor de protecție UV cu spectru de acoperire cât mai mare;
  • stat la umbră în intervalul 10.00-16.00 (când soarele este cel mai puternic);
  • acoperirea capului cu o pălărie sau șapcă;
  • dacă este posibil purtarea unor bluze subțiri cu mânecă lungă, pentru a proteja cât mai mult din suprafața pielii în situația în care trebuie să vă petreceți timpul sub soare (ex. munci agricole).

Acneea

Pe timpul verii din cauza transpirației, a bacteriilor și a uleiurilor porii se pot înfunda rezultând erupții acneice, mai ales dacă pielea este predispusă la această afecțiune. Pentru a preveni erupțiile acneice este recomandat să:

  • spălați-vă pe mâini și pe față cât de des se poate pentru a Evita transferal bacteriilor de pe mâini pe față;
  • folosiți crème cu efect hidratant adaptate tipului dumneavoastră de ten;
  • nu uitați de crema cu protecție UV, pentru zona feței fiind recomandate cremel cu SPF 50+;
  • stergeți transpirația cu un prosop curat de bumbac sau cu șervețele de unică folosință;
  • utilizați produse non- comedogene pe față, gât, piept și spate.

Foliculita

Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul, când mai mulți foliculi se infectează apare foliculita. Factori precum transpirația, căldura, hainele strâmte, Praful duc la declanșarea foliculitei. Pentru a o preveni pacienții predispuși la această afecțiune pot face următoarele lucruri:

  • să poarte haine lejere din materiale naturale (in, bumbac);
  • să evite purtarea frecventă a hainelor strâmte;
    în cazul declanșării foliculitei se poate folosi cremă cu hidrocortizon pentru prurit;
  • să aplice comprese umede, calde pe zona afectată.

Melasma

În urma expunerii prelungite la soare apar niște pete maronii pe față, spate și piept; această afecțiune este cunoscută sub numele de melasma. Pentru a preveni apariția petelor pigmentate se recomandă în primul rând utilizarea cremelor de protecție solară cu spectru larg care acopera UVA și UVB și nu în ultimul rând statul la umbră.

Erupție cutanată de la căldură/ Milaria

Când glandele sudoripare se blochează din cauza căldurii excesive apare malaria sau erupția cutanată cauzată de căldură. Glandele sudoripare odataă blocate duc la acumularea transpirației sub piele cee ace declanșează o erupție cu umflături mici și cu senzație de mâncărime.
Pentru a evita acest lucru, persoanele predispuse la a fi afectate trebuie să minimizeze riscul de atranspira; astfel e recomandat să:

  • stea pe cât posibil în locuri răcoroase;
  • poarte haine lejere, largi, din materiale naturale (nu haine cu fibră sintetică);
  • evite ieșitul afară în intervalele cu temperature cea mai ridicată.

Urticaria/ Alergia la soare

Există persoane predispuse să dezvolte alergie la soare, dacă utilizează anumite substanțe medicamentoase (ex. ketoprofen sau diferite antibiotice ca tetraciclina sau doxiciclina). Alergia la soare se manifestă cu apariția pe piele a unor pete roșii sau vezicule însoțite de prurit/ senzație de mâncărime.
Pentru a evita alergia la soare întrebați farmacistul dacă medicamentele pe care le luați pot duce la această reacție și folosiți umbra, hainele de protecție solară și cremele cu factor de protecție.

Pacienții se mai pot confrunta pe timpul verii și cu afecțiuni ale pielii declanșate de factori externi:

Fitofotodermatoza- este cunoscută și sub denumirea populară de dermatită de pajiște și este o erupție cutanată inflamatorie fototoxică dată de contactul pielii cu plante ce conțin substanțe fotosensibilizante (stejar, iederă otrăvitoare).

În cazul în care vă confruntați cu fitofotodermatoză e recomandat să limitați expunerea la soare a zonei afectate și ca tratament local se pot folosi comprese și dermatocorticoizi pentru calmarea și reducerea inflamației.

Dacă mergeți la mare aveți grijă la leziunile dureroase de la nivelul pielii ce pot fi provocate de contacul cu meduzele sau aricii de mare. De asemenea dacă mergeți în zone cu insect folosiți soluții de îndepărtarea a acestora pentru evitarea înțepăturilor.

Dacă vă confruntați cu o afecțiune a pielii pentru o perioadă lungă de timp este recomandat să apelați la un medic dermatolog pentru diagnosticarea corectă și recomandarea tratamentului adecvat.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”