Se vorbește astăzi mult despre reducerea riscurilor în cazul unor obiceiuri mai puțin sănătoase. Ce înseamnă reducerea riscurilor pentru fumători?
Înainte de orice, este important să spunem că noi le recomandăm celor care nu fumează să nu se apuce niciodată. Pe cei care fumează îi îndemnăm să renunțe, dar trebuie să fim realiști si să recunoaștem că există și adulți care continuă să fumeze. Acestora din urmă le oferim posibilitatea de a alege, în deplină cunoștință de cauză, alternative cu potențial de risc redus pentru sănătatea lor. Aici mă refer la produsele cu fără fum, inclusiv cele din tutun încălzit..
Reducerea riscurilor este un concept esențial pentru Philip Morris International, în linie cu misiunea pe care ne-am asumat-o, aceea de a construi un viitor fără fum. Ce înseamnă acest lucru? Un viitor fără fum înseamnă o lume în care țigările sunt înlocuite cu alternative mai puțin dăunătoare, fundamentate științific. Această abordare este în beneficiul celor care nu renunță complet la fumat, al persoanelor din jurul lor și, al sistemului social și medical, în ansamblul său.
Și pentru că menționam produsele alternative, ele nu ard tutunul, ci îl încălzesc la o temperatură foarte bine controlată, iar acest lucru face ca expunerea la factorii de risc să scadă semnificativ. Am cercetat şi dovedit din punct de vedere științific faptul că nivelurile substanțelor toxice din fumul de țigară, cu excepția nicotinei, sunt reduse în medie cu 95% în aerosolii generați de către dispozitivele care încălzesc tutunul, produse de compania noastră. Este important să reținem că aceasta nu echivalează neapărat cu o reducere cu 95% a riscului. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri.
Ce face mai mult rău? Fumul sau nicotina?
Arderea. Multă lume crede că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. Cu toate acestea, deși nu este lipsită de riscuri și creează dependență, nicotina nu este principalul dușman. Contrar credințelor populare, niciuna dintre cele trei afecțiuni asociate fumatului – cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare – nu este cauzată de nicotină sau tutun, în sine, ci de inhalarea fumului de țigară, fum produs prin arderea tutunului. Realitatea este, așa cum s-a spus recent și în cadrul Forumului Global despre Nicotină: oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului.
Studiile arată că atunci când aprindem o țigară se ating temperaturi de până la 9000C și se formează peste 6.000 de substanţe, dintre care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului – cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecțiuni cardio-vasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive. Astfel a apărut ideea de a crea produse care să elimine arderea, precum și gudronul și fumul în scopul reducerii riscurilor.
Suntem cu toții obișnuiți să vedem și să auzim mesajele de avertizare referitoare la efectele nocive ale fumatului. Dar, până acum, nu ni s-a spus suficient de des și de bine documentat științific că partea de FUM din FUMat este responsabilă pentru majoritatea bolilor asociate fumatului. Pe cei care vor să afle informații verificate, fundamentate științific, despre procesul de ardere, îi invit să intre pe www.ardereaesteproblema.ro.
Care sunt beneficiile tranziției complete la produsele fără fum?
Este foarte important ca fumătorii adulți să știe că există beneficii imediate și beneficii pe termen lung. Am să încep cu beneficiile pe care le observă imediat fumătorii – nu există fum, nu există scrum, hainele nu mai au acel miros pătrunzător de țigară. În primele câteva zile (1-5) se observă o scădere a cantității de monoxid de carbon din sânge. Când monoxidul de carbon din fumul de țigară este inhalat, el ajunge în sânge prin plămâni și reduce capacitatea acestuia de a transporta oxigen în tot organismul, ceea ce afectează creierul, inima și mușchii. Acest lucru poate forța inima să lucreze din greu pentru a pompa suficient oxigen în toate părțile corpului, ceea ce poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Alternativele fără fum care nu ard tutunul reduc semnificativ cantitatea de monoxid de carbon și alte substanțe nocive în comparație cu țigările.
Pe termen lung, după folosirea exclusivă a produselor fără fum, pentru minimum 3 luni, observăm îmbunătățiri semnificative. Studiile clinice au arătat că, după 3 luni de la trecerea completă la IQOS, este posibil să tușești mai puțin decât dacă ai fuma în continuare. După 6 luni de utilizare exclusivă respiri mai bine decât dacă ai fuma în continuare, iar trecerea completă la IQOS este mai bună pentru plămânii tăi față de continuarea fumatului.
Ideal, însă, ar fi să nu fumăm. Mesajele noastre sunt foarte clare: dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, lasă-te! Dacă nu renunți, fă o schimbare. În România avem în acest moment 5 milioane de fumători, oameni care fumează în continuare. Hai să fim onești, ei merită o soluție pragmatică, fundamentată științific. Alta decât imperativul „lasă-te sau mori!”.
Dumneavoastră sunteți fumător?
Am fost fumător timp de peste 20 de ani, dar acum nu mai fumez. Nu mi-a fost deloc ușor să mă las, a durat vreo câteva luni bune să renunț la acest obicei nesănătos. Eram dependent mai degrabă de tabieturile legate de fumat decât de nicotină – dimineața la cafea, în pauza de masă, în timpul unei plimbări sau seara la o șuetă cu prietenii. Pe de altă parte, tot ca fumător, știi și conștientizezi riscurile la care te expui și, totuși, le accepți. Actualele produse disponibile pe piață dau posibilitatea fumătorilor să reducă riscurile, în beneficiul propriei sănătăți.