Ai anemie feriprivă și vrei să ai copii? Ai în vedere câțiva ani de pauză între sarcini

Principala cauză a deficitului de fier la femei o reprezintă pierderile menstruale.
  • Publicat:
Ai anemie feriprivă și vrei să ai copii? Ai în vedere câțiva ani de pauză între sarcini
Lipsa fierului în organism se întâlnește des la gravide și copiii mici, foto Shutterstock

Cel mai probabil și tu știi măcar o persoană care are deficit de fier. Și probabilitatea ca această persoană să fie femeie este destul de mare,căci statisticile arată că 1 din 3 femei suferă de anemie feriprivă. Ei bine, deficiența de fier poate fi o problemă în sarcină.

De cât fier avem nevoie? Atunci când ne gândim la alimente bogate în fier, cel mai probabil Popeye marinarul, celebrul personaj de desene animate care căpăta puteri imediat după ce consuma spanac, ne este familiar. Spanacul este un aliment vestit pentru că este bogat în fier, printre altele. În corpul unui adult există 4-5 grame de fier. Această cantitate este egală cu greutatea unui cui. Este un echilibru fragil, iar semnele deficienței de fier se instalează repede.

Femeile însărcinate trebuie să verifice dacă nu au dezvoltat anemie feriprivă

Printre categoriile cele mai afectate de deficitul de fier se numără gravidele. Aproximativ 40% dintre femeile însărcinate (aproape o femeie din două) au deficit de fier. Lor li se adaugă și copiii preșcolari (5 – 6 ani), unde procentul este de asemenea de aproximativ 41%.

Ce analize indică dacă avem sau nu suficient fier în organism?

Pentru a vedea dacă avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, feritina serică (cu bilet de trimitere de la medicul de familie se fac gratuit în baza asigurării de sănătate) și TSAT, adică saturația transferinei.

Cum afectează anemia feriprivă sarcina

Anemia feriprivă nu poate duce la pierderea unei sarcini, însă va fi o sarcină mai greu de suportat pentru mamă din cauza oboselii, iar copilul cu siguranță se va naște cu anemie.

Anemia feriprivă se va trata la bebeluși începând cu vârsta de 2 luni. Pentru a face față mai bine sarcinilor, femeile care suferă de anemie feriprivă ar trebui să aștepte câțiva ani între naștere copiilor.

”Recomand sarcinile spațiate, adică între sarcini să existe o perioadă de 2 -3 ani în care femeia să își refacă rezervele de fier pentru următoarea sarcină” a declarat medicul de familie Daniela Baltă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult