Este posibil să fi avut COVID fără să știi? Șansele sunt destul de mari, mai ales dacă ai avut la momentul respectiv anumite simptome pe care le-ai pus pe seama unei răceli sau a gripei. Sau dacă la ceva distanță de un astfel de moment au început să apară tot felul de probleme cu inima, plămânii, rinichii sau ficatul.
Un studiu recent publicat în revista Nature arată că cifra reală a persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 ar putea fi de 5 ori mai mare decât datele oficiale.
COVID fără simptome este un fenomen asupra cărora medicii avertizează că poate avea efecte îngrijorătoare pe termen lung. Ei susțin că o parte din cei care au trecut prin infecție fără să prezinte simptome sau care au avut forme ușoare de boală ar putea să se confrunte ulterior cu un risc mai crescut de apariție a cheagurilor de sânge.
De asemenea, s-a constatat că persoanele cu sindromul COVID de lungă durată prezintă probleme precum aritmii (fibrilație atrială, tahicardia ventriculară şi fibrilaţia ventriculară), insuficiența cardiacă, miocardită sau sindromul inflamator multisistemic, cu precădere la copii.
Citește cu atenție semnele care pot indica faptul că ai avut COVID fără să știi! Dacă le bifezi pe majoritatea, poate ar fi cazul să știi cu exactitate dacă ai fost infectat efectuând un test de anticorpi. Dacă acesta este pozitiv, programează o consultație de rutină la medic, pentru a descoperi la timp orice eventuală problemă ori complicație post-COVID, chiar dacă nu ai avut simptome sau acestea au fost ușoare.
Virusul SARS-CoV-2 circulă, teoretic, de la începutul anului 2020. Însă, practic, sunt mari șanse ca acesta să se fi transmis în comunitate încă de la mijlocul anului 2019.
Oamenii s-ar putea să se fi infectat cu noul coronavirus fără să știe, fie prezentând simptome ușoare de răceală/gripă, fie forme complet asimptomatice, în timp ce alții au dezvoltat complicații care le-au curmat viețile fără ca medicii să știe exact care este originea problemei.
Iată câteva dintre semnele că te-ai putea numără printre acești oameni care au avut COVID fără să știe.
Răcelile, gripa, virozele în general sunt foarte comune în sezonul rece. Dar dacă ai avut „o răceală urâtă”, cu simptome care te-au ținut la pat spre sfârșitul anului 2019 sau începutul anului 2020, sunt șanse destul de mari să fi avut COVID fără să știi.
Diferența dintre răceală/gripă și COVID este că simptomele infecției cu SARS-CoV-2 debutează insinuos și se agravează pe parcurs, persistând mai mult de 2 săptămâni, uneori chiar o lună.
Spre comparație, răceala sau gripa nu durează mai mult de 10 zile și nu este mereu prezentă febra, un simptom tipic COVID.
https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/remedii-pentru-febra-cauzata-de-infectii-virale-inclusiv-cu-noul-coronavirus-19482749/
Dacă alimentele și băuturile ți s-au părut că nu au gust, miros sau că, din contră, aveau un iz neobișnuit, de carton, de mâncare arsă sau stricată, sunt 80% șanse să fi avut COVID fără să știi.
Lipsa mirosului și a gustului este un simptom tipic infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, mirosul „ciudat” – de pește stricat, sulf, bere, arsură sau petrol – este un efect secundar frecvent întâlnit în rândul pacienților care se confruntă cu sindromul COVID de lungă durată și poartă numele de parosmie.
Senzația de lipsă de aer sau de respirație incompletă nu este tipică răcelii ori gripei, dar apare frecvent în cazul infecției cu noul coronavirus. Unele persoane pot pune acest simptom pe seama unei bronșite, dar aceasta, la rândul ei, poate fi o consecință a COVID.
De asemenea, dificultățile de respirație pot fi atribuite anxietății sau unui atac de panică. Însă, în cazul COVID, respirația scurtă (dispneea) persistă mai mult timp (câteva ore) decât în cazul unui atac de panică (minute). Plus că este însoțită și de alte simptome ale gripei: dureri puternice de cap, tuse uscată, febră.
https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/lipsa-de-aer-si-dureri-in-piept-cauze-covid-19-astm-pneumonie-anxietate-insuficienta-cardiaca-19709369/
Tusea uscată care la început nu părea să fie gravă, dar care s-a înrăutățit la o săptămână distanță, poate fi un semn că ai avut COVID fără să știi.
Această tuse provocată de COVID este diferită de cea cauzată de o viroză, în sensul că nu este productivă, ci doar uscată, seacă, însoțită de o senzație de arsură sau mâncărime intensă pe gât.
Atingerea feței cu mâinile neigienizate este una dintre căile prin care se transmite noul coronavirus. Iar dacă ți-ai atins ochii cu mâinile și ai avut COVID fără să știi, e foarte posibil să fi dezvoltat conjunctivită.
Această afecțiune oculară se manifestă prin înroșirea ochilor, lăcrimare excesivă și vedere neclară, încețoșată.
COVID-19 poate afecta și inima, motiv pentru care e posibil ca, în cazul în care ai fost infectat, să fi avut dureri în piept neobișnuite, ca o senzație de presiune sau de gheară, ritm cardiac accelerat, bătăi neregulate ale inimii sau palpitații. Toate aceste manifestări pot apărea atât în timpul infecției cu SARS-CoV-2 și pot persista 2 până la 6 săptămâni, cât și după vindecare, uneori chiar la câteva luni distanță.
Medicii avertizează că aceste simptome pot semnala potențiale anomalii la vaselor de sânge ca urmare a formării trombilor (cheaguri de sânge).
Mai multe publicații, printre care Thrombosis Journal, au descris cazuri de infecție asimptomatică în care pacientul prezenta la câteva luni distanță cheaguri de sânge în rinichi, ficat, plămâni sau creier și inflamații ale inimii.
Atunci când un cheag de sânge crește în dimensiune și se blochează într-o arteră, sângele bogat în oxigen și substanțe nutritive nu mai ajunge la organe vitale. Astfel, se poate ajunge la crize convulsive, infarct, accident vascular cerebral sau chiar la deces, dacă nu se iau urgent măsuri terapeutice.
De asemenea, infecția cu SARS-CoV-2 crește riscul de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii. Un studiu publicat în JAMA Cardiology în luna mai a acestui an a arătat că 28 de pacienți care au avut COVID fără simptome de niciun fel au dezvoltat această complicație.
Printre simptomele miocarditei se numără durerea în piept, oboseala, palpitațiile și senzația de leșin, dar sunt și cazuri când nu apar deloc manifestări.
Oboseala extremă și lipsa de putere, de energie, amețeala, confuzia sunt simptome des întâlnite în infecția cu SARS-CoV-2.
Dacă această senzație de sfârșeală, de moleșeală și lipsă de putere în picioare, în mâini a persistat chiar și după o noapte bună de odihnă sau a trecut de la sine și a revenit și mai puternic la câteva zile sau săptămâni distanță, e foarte posibil să fi avut COVID fără să știi.