Sezonul rece este de obicei perioada din an în care ne suprasaturăm organismul. Tocmai de aceea, acum mai mult decât în altă perioadă trebuie să știi ce alimente sau băuturi îți pot fi de ajutor în reechilibrarea funcțiilor sistemului tău fizic și psihic.
Recomandarea medicilor este să începi prin a-ți adresa întrebarea: Ai nevoie de un program de detoxifiere sau doar de o cură cu lichide (băuturi, sucuri) care îți pot curăța ficatul?
Mai întâi, amintește-ți că ficatul este un organ foarte important, primoridal pentru curățarea organismului de urmele viciilor sau micilor plăceri vinovate. Ficatul are treabă continuu, ca să ne exprimăm ceva mai plastic, el este organul care nu are niciodată concediu, iar mai ales în preajma sărbătorilor, când cu toții abuzăm de mâncare și alcool, este de gardă.
El îți spune imediat dacă este ceva în neregulă cu organismul tău – medicii hepatologi recomandă să fii atent la starea ta generală de sănătate, dacă te simți bine și nu ai niciun semn sau simptom care să te îngrijoreze, înseamnă că și ficatul tău este sănătos, ceea ce, mergând mai departe, îți confirmă că nu trebuie neapărat să apelezi la o cură de detoxifiere.
Nancy Reau, medic hepatolog la Rush University Medical Center explică:
Ficatul se curăță singur, nu trebuie să îl curățăm noi. El este, de fapt, ocupat cu curățarea sângelui din corp.
Totuși, continuă doctor Reau, este benefic să îi acorzi, din când în când, câteo mână de ajutor, adică să limitezi excesul sub orice formă este el în viața ta, și să apelezi la câteva lichide/băuturi care chiar îi pot susține funcția.
O modalitate înțeleaptă de a susține sănătatea ficatului (și, prin urmare, bunăstarea generală) este să crești aportul de băuturi care menține sistemul în condițiile de funcționare cele mai optime.
De exemplu, cafeaua și ceaiul sunt corelate dintotdeauna cu sănătatea ficatului, și ele chiar au numeroase avantaje medicale, spune doctor Mellisa Prest de la Academy of Nutrition and Dietetics.
Cafeau poate reduce riscul de ciroză, dezvoltarea cancerului hepatic și reduce inflamația din organism. Persoanele cu boală hepatică cronică care consumă trei sau mai multe căni de cafea pe zi au un risc de deces mai scăzut, spune Prest.
Ceaiul verde este, de asemenea, o băutură foarte benefică pentru ficat, reducând cu până la 4 ori riscul de a te îmbolnăvi de cancer la ficat.
Doctor Prest: S-a demonstrat că ceaiul verde îmbunătățește calitatea enzimelor hepatice la persoanele cu boală hepatică nealcoolică.
Cât ceai verde este recomandat? Prest recomandă până la 3 cești pe zi de ceai verde.
Oamenii care beau patru sau mai multe căni pe zi prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la ficat.
De-a lungul anilor s-au comercializat multe tipuri de sucuri care promiteau „un ficat mai sănătos”. Dar oare care este adevărul despre aceste sucuri miraculoase?
Michelle Lai, autoarea cărții Liver Healing Diet are o altă părere față de numeroși medici sau specialiști în nutriție, ea consideră că aceste „sucuri miraculoase” de fapt nu există.
Pe de altă parte, Prest spune că o dietă corectă ajută mai mult decât sucuri de detoxifiere.
Atât timp cât suntem atenți la produsele bogate în antioxidanți, vitamina E și fibre, și le consumăm regulat, ficatul o să fie sănătos. Dacă suntem atenți și la altfel de produse folosite în casă, de exemplu tot felul de soluții care emană toxine precum insecticide sau un spray de curățare toxic, chiar nu avem de ce să ne îngrijorăm.
Cât despre soluțiile casnice care ar putea să dăuneze sănătății ficatului, folosește în condiții de siguranță, purtând mănuși și mască, într-o zonă aerisită corespunzător.
Doctor Reau este de acord cu părere autoarei Lai, dar în sensul în care nu există sucuri care să curețe direct ficatul, ci sucuri care ajută ficatul să funcționeze propice, care susțin ficatul cu fiecare înghițitură pe care o iei din pahar.
Sucurile din fructe și legume sunt bogate în antioxidanți, de aceea sunt prietenoase cu ficatul. Ingredientele de mare ajutor, care se și potrivesc împreună, ar putea fi fructele de pădure, ghimbir și rodie.
Doar că sucurile de fructe pot avea multe calorii, de aceea este bine să fii atent în ce măsură sucurile pe care le consumi se potrivesc dietei tale zilnice pentru ca aceasta să fie în continuare sănătoasă și echilibrată.
Am înțeles, ficatul se poate regenera și curăța de unul singur, dar asta se întâmplă atunci când nu îl bombardăm cu tot felul de execese, precum alcool în cantități mari sau mâncăruri grase.
Nu poți, după o petrecere de pomină, să bei un pahar cu apă și lămâie și sp consideri că te-ai revanșat ficatului pentru daunele pe care tocmai i le-ai produs, spune vehement doctor nutriționist Lai.
Cu toate astea, apa rămâne cel mai important lichid pentru un ficat sănătos. De fapt este primul lichid la care trebuie să te gândești atunci când vrei să faci orice ca să îți ajuți ficatul. Apa este cel mai facil și sigur punct de unde să începi.
Apa este cea mai bună pentru a-ți menține corpul bine hidratat și pentru a permite organelor tale vitale, cum ar fi ficatul, să-și facă treaba, spune Prest.
Citește și: 3 rețete de apă infuzată care te vor ajuta să slăbești
Apa cu lămâie conține o mulțime de vitamine și polifenoli, dar oare chiar ajută în procesul de detoxifiere a ficatului?
În absența unor studii concludente care să ateste legătura directă, „Cel mai important mesaj este că apa cu lămâie nu aduce niciun pericol organismului, și nu ar trebui să fie folosită niciodată în încercarea de a repara o leziune hepatică sau nu trebuie folosită pe post de salvator în cazul abuzului de alcool.”
Deși nu are efecte direct în ceea ce privește regenerarea ficatului, totuși, faptul că adaugi lămâie în apă s-ar putea să te facă să consumi mai multă apă decât de obicei. Ceea ce înseamnă că oferă corpului tău beneficiul hidratării, foarte important pentru ficat.
Regulile clare și concise funcționează cel mai bine atunci când vine vorba despre sănătatea ta și acest clișeu se aplică la fel de bine și în cazul ficatului. Iată 2 reguli de aur pentru ficatul tău:
Citește și: Combinația câștigătoare în lupta contra ficatului gras: post intermitent și exerciții aerobice
Sursă: thehealthy.com