O simplă înțepătură de viespe poate provoca durere și inflamație. În majoritatea cazurilor, înțepăturile pot fi tratate la domiciliu.
Durerea și umflăturile asociate înțepăturii dispar, de obicei, în doar câteva zile pe cont propriu, iar cu ajutorul remediilor, vindecarea poate fi accelerată.
De cele mai multe ori, este dificil să facem diferența între înțepătura de viespe și cea de albină. Dacă te înțeapă o albină, aceasta își va lasă acul în piele. Astfel, o vei recunoaște mai ușor, vei observa un punct negru în piele. Prin comparație, o viespe își păstrează acul și poate să înțepe de mai multe ori.
Pentru a recunoaște o înțepătura de viespe, poți începe prin a observa reacțiile locale care pot apărea. În primul rând, vei simți o senzație de arsură ascuțită în locul înțepăturii. Pe lângă acest simptom inițial, o înțepătură de viespe poate produce și inflamație, roșeață sau mâncărime.
Aspirina, numită și acid acetilsalicilic, reprezintă un medicament antiinflamator nesteroidian folosit pentru calmarea durerii și pentru reducerea febrei și inflamației.
Praful de copt trebuie amestecat cu apă, astfel încât să rezulte o pastă. Aplicarea unui strat consistent al acestui amestec peste înțepătura poate neutraliza veninul și poate reduce durerea, mâncărimea și umflarea.
Se consideră că oțetul poate neutraliza toxinele din veninul produs de albine. Astfel, se recomandă înmuierea unei comprese în oțet și aplicarea acesteia pe locul înțepat pentru minim 15 minute.
O cantitate mică trebuie întinsă uniform pe suprafața cu înțepătura și trebuie lăsată să acționeze câteva minute, iar ulterior tegumentul trebuie spălat. Dacă apar senzații neplăcute la nivelul pielii, clătirea cu apă trebuie realizată cât mai rapid.
Taie o felie și așaz-o direct peste înțepătură, sau stoarce cât de mult suc se poate și înmoaie un șervețel în el, ținând șervețelul peste zona afectată.
CONCLUZIE
De cele mai multe ori, înțepăturile de viespe NU produc reacții severe, iar persoanele înțepate resimt doar durere, mâncărime, roșeață și inflamație. Astfel, utilizarea remediilor mai sus descrise poate ajută la diminuarea simptomelor și la accelerarea vindecării. Totuși, în cazul unui șoc anafilactic, este importantă solicitarea în regim de urgență a cadrelor medicale.
Citește și: Avertismentul care îi va îngrozi pe toți cei care se tem de albine: O înțepătura te poate ucide
FOTO: Shutterstock