Ai grăsime pe burtă? Află dacă inima ta este în pericol

Ce pericole se ascund în spatele excesului de grăsime viscerală? Aflăm de la medicul nutriționist Șerban Damian.
  • Publicat:
Ai grăsime pe burtă? Află dacă inima ta este în pericol
foto: Shutterstock

Din păcate, la nivel mondial obezitatea este sănătate publică. Nici în România, nu stăm bine la capitolul siluetă, studiile arată că unul din trei români suferă de exces ponderal. Acumularea de grăsime subcutanată, pe care o considerăm de obicei principala manifestare a obezității nu este singura problemă care ar trebui să ne îngrijoreze. Despre pericolul grăsimii viscerale vorbește medicul nutriționist sportiv Șerban Damian.

 

Acumularea de grăsime viscerală are mai multe implicații pe termen lung asupra sănătății chiar și la persoanele care nu au o greutate foarte mare, dar care au grăsime în exces în jurul taliei. Grăsimea viscerală se găsește în jurul organelor abdominale precum ficat, pancreas, splină, rinichii și stomac. Toți avem o oarecare cantitate din această grăsime, chiar dacă suntem slabi sau în formă.  Iată câteva dintre pericolele ascunse în spatele grăsimii viscerale, la ce riscuri suntem supuși dacă deținem grăsime în exces, cum se măsoară și mai ales despre cum putem scăpa de aceasta.

Ce se întâmplă când avem grăsime subcutanată în exces

“Majoritatea țesutului adipos este depozitată sub piele și poartă denumirea de grăsime subcutanată. Acest tip de grăsime se află sub piele, este vizibilă și se simte când ciupești o porțiune din piele. Este grăsimea care formează gropițe și celulită. Grăsimea subcutanată în exces poate afecta metabolismul glucozei și poate contribui la apariția multor afecțiuni grave. Al doilea tip de grăsime este grăsimea viscerală. Acest tip de grăsime, este mai frecvent întâlnită la bărbați, se găsește stocată profund în abdomen, în jurul organelor vitale, inclusiv ficat și intestine. La femei, înaintarea în vârstă și menopauza, influențează stocarea grăsimii, astfel că grăsimea viscerală se poate localiza intraabdominal, deși nu se constată o creștere în greutate semnificativă. Acest tip periculos de grăsime a fost asociat cu bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, colesterolul crescut, anumite tipuri de cancer și accidentul vascular cerebral.”, explică medicul Șerban Damian.

Ce provoacă acumularea excesivă de grăsimea viscerală?

Structura genetică poate avea o rol în legătură cu cantitatea de grăsime viscerală pe care o deținem deși aceasta joacă un rol destul de mic. Dieta și nivelul de activitate au un impact mult mai profund asupra nivelului de grăsime viscerală.

“Grăsimea viscerală este periculoasă deoarece este legată de eliberarea de molecule cu efect proinflamator. Aceste inflamații pot afecta arterele, pot pătrunde în ficat și pot afecta negativ modul în care corpul descompune zaharurile și grăsimile. Acumularea de grăsime viscerală poate avea un impact mare asupra modului în care corpul nostru utilizează insulina. Acesta este un hormon care reglează nivelul glicemiei, cum și unde depozităm grăsimile, cum procesam proteinele. Atunci când avem multă grăsime viscerală, acest lucru ne poate face rezistenți la insulină, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de grăsime viscerală favorizeaza apariția altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord, precum și cancer de sân și colorectal.”, continuă medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult