Diminueaza stresul
Comunica deschis si permanent, manifesta intelegere, indiferent ce se intâmpla. Straduieste-te sa rezolvi cu calm toate conflictele din interiorul familiei.Pastreaza ordinea si curatenia pentru a scadea riscul de imbolnaviri si pentru a avea mai putin stres atât acasa, cât si la locul de munca. Relaxeaza-te intr-o incapere bine aerisita, in singuratate, departe de zgomote, in semiobscuritate, pe un fond muzical linistitor.Bucura-te de mici vacante impreuna cu familia. Nu astepta vacanta mare pentru a-ti reincarca bateriile pentru un an intreg, deoarece, de obicei, acest lucru nu functioneaza. Dormi suficient noaptea si nu in timpul zilei. Nu te agita inainte de culcare si nu purta discutii despre bani. Organizeaza-ti timpul cu luciditate. Lasa la usa casei problemele de la serviciu sau cel putin nu le pune pe masa la cina.
Evita bauturile alcoolice si nu fuma
Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde, care este un stimulent cu multe proprietati benefice.
Evita contactul cu substantele toxice de uz casnic
Nu inhala detergent atunci când il manevrezi, nu incalzi alimentele la microunde in recipienti sau folie de plastic, ci doar in sticla termorezistenta.
Pastreaza obiceiurile alimentare sanatoase
Asigurarea dozei zilnice de vitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanti, proteine si grasimi nesaturate (sanatoase), glucide in cantitate adecvata pentru vârsta si gradul de activitate. Include in alimentatia familiei tale multe fructe si legume proaspete sau doar usor preparate, nu uita de peste si ciuperci de 2-3 ori pe saptamâna, consuma carne de porc, vita sau pui cel mult de 2 ori pe saptamâna pentru a evita aparitia cancerului, a aterosclerozei, a gutei si a altor boli degenerative. Consuma proteine din soia. Fii la curent cu noile descoperiri in materie de nutritie. Foloseste substante nutritive benefice din surse alimentare sau suplimenti (antioxidanti, acizi grasi omega 3, lactoferina, coenzima Q10, probiotice, prebiotice si altele). Bea apa si foarte putine bauturi indulcite. Limiteaza consumul de sare.
Fii responsabila pentru obiceiurile alimentare ale copiilor tai
Limiteaza drastic consumul de bauturi carbogazoase, mezeluri, dulciuri concentrate si gustari din ambalaje colorate tipator (ele nu contin ceva bun si pot da dependenta). Nu forta copiii sa manânce, lasa-i s-o faca doar atunci când le e foame si nu folosi mâncarea drept recompensa pentru ceva.
Elimina kilogramele in plus
Fa acest lucru pentru a avea mai multa energie si mobilitate si un risc mai mic de imbolnavire, dar si de respingere sociala.
Pastreaza-ti integritatea coloanei vertebrale
Fii atenta tot timpul la postura corpului, atunci când stai in picioare sau mergi si la felul cum stai pe scaun, mai cu seama daca ai o munca de birou. Acelasi lucru e valabil si pentru micutii tai – invatati si practicati impreuna exercitii pentru mentinerea pozitiei corecte a spatelui si pentru intarirea musculaturii spatelui si a abdomenului.
Exercitiile fizice regulate
Acestea reprezinta un factor ajutator puternic pentru prevenirea sau recuperarea din stari depresive, pentru energizare, pentru cresterea imunitatii, pentru pastrarea mobilitatii, a masei musculare si a greutatii normale, pentru prevenirea bolilor cardiace, respiratorii, pentru pastrarea fertilitatii si pentru prevenirea degenerarii creierului. Da curs invitatiei de a merge pe jos 30-45 de minute de 5 ori pe saptamâna, daca nu faci nimic altceva. Acest timp poate fi luat din cel petrecut in fata televizorului.
Apeleaza la medicamente doar la recomandarea medicului
Foloseste remedii naturale simple pentru probleme medicale foarte usoare. Foloseste eficient timpul petrecut la medic, pregateste-te dinainte sa raspunzi clar unor intrebari referitoare la motivele precise care te-au facut sa te adresezi lui, la momentul aparitiei simptomelor, ce caracteristici au acestea, daca ai luat vreun tratament si cum a influentat acesta suferinta ta.
Largeste-ti cercul de cunostinte
Inconjoara-te de persoane vesele si optimiste. Intotdeauna trebuie sa existe timp pentru hobby-urile tale: muzica, lectura, pictura, sport, calatorii etc.