Ai o infectie urinara agresiva? Cerceteaza problema!

Femeile sunt mai afectate de infectiile urinare din cauza anatomiei locale. Mai exista insa o serie de factori care pot favoriza cistitele – diafragma, produsele de ingrijire agresive sau folosirea incorecta a hartiei igienice.
  • Publicat:
Ai o infectie urinara agresiva? Cerceteaza problema!
Ai o infectie urinara agresiva? Cerceteaza problema!

Femeile sunt mai afectate de infectiile urinare din cauza anatomiei locale. Mai exista insa o serie de factori care pot favoriza cistitele – diafragma, produsele de ingrijire agresive sau folosirea incorecta a hartiei igienice. Si nu uitati ca, dupa sex, e obligatorie eliminarea secretiei de urina.

In primele 6 luni de viata, cei mai afectati de infectii urinare sunt baieteii. Dupa varsta de un an si pentru toata viata, persoanele de sex feminin vor suferi mai des de infectii urinare. Statisticile mondiale arata ca 50% dintre femei sufera cel putin o data in viata de o forma de infectie urinara.

Barbatii tineri sunt rar afectati. In schimb, cei de peste 50 de ani, care au afectiuni ale prostatei, sunt expusi riscului de infectii urinare. In 80% dintre cazuri, infectiile urinare sunt provocate de bacteria E. coli, prezenta in mod fiziologic in tractul digestiv al oricarui om, dar care devine patogena daca ajunge pe mucoasa aparatului urinar.

Astfel, cel mai important in preventia acestei afectiuni este sa beti suficiente lichide incat sa urinati 2 litri de urina (simultan eliminati si posibilii germeni). Cu alte cuvinte, doar 2 litri de lichide baute pe zi nu sunt suficienti!

Daca urina devine prea concentrata, este agresiva prin ea insasi si favorizeaza colonizarea vezicii cu germeni patogeni. In preventie, consumul zilnic al unui pahar de suc de merisor sau al unui supliment care contine extract concentrat de merisor micsoreaza incidenta infectiilor urinare. Motivul? Merisorul scade aderenta bacteriei E. coli la peretii tractului urinar.

In plus, daca suferiti de mai mult de 2 ori pe an de infectii urinare, diafragma nu e recomandata ca metoda de contraceptie. Motivul? Diafragma stranguleaza putin uretra, ceea ce favorizeaza infectiile joase.

In plus, la 70% dintre femeile tinere, in timpul actului sexual, germenii din vagin pot sa ascesioneze in uretra si sa dea o infectie urinara. Acesta e motivul ca, imediat dupa un contact sexual, trebuie sa mergeti la toaleta pentru a urina.

Pe de alta parte, folositi hartia igienica dinspre anterior spre posterior. Astfel, evitati contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anala. Evitati, de asemenea, produsele de igiena intima iritante pentru ca ajung si in uretra.

Recomandarile sunt valabile pentru femeile tinere, dar si mai mult, pentru cele care se afla la premenopauza sau menopauza. Deficitul de estrogeni specific acestor perioade afecteaza suplimentar tractul urinar inferior si astfel infectiile urinare pot fi mai dese din cauza statusului hormonal deficitar.

Citeste si: Infectiile urinare recidivante pot ascunde tumori

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Yoga poate combate durerile de spate
Yoga poate combate durerile de spate