Tensiunea arteriala reprezinta produsul dintre debitul cardiac si rezistenta vasculara periferica totala.
Pentru a fi mai pe intelesul tuturor traduc aceasta ecuatie astfel: circulatia sangelui se datoreaza unei diferente de presiune intre sistemul arterial (care circula cu presiune mare) si sistemul venos (care circula cu presiune mica), diferenta de presiune ce se datoreaza activitatii de pompa a inimii:
– atunci cind ventriculul stang al inimii se contracta (in sistola) va trimite o cantitate de sange (= debit bataie) in aorta si in arterele mari, creste astfel presiunea in aceste vase si rezulta presiunea arteriala maxima (presiunea=tensiunea arteriala sistolica);
– atunci cind inima este in perioada de repaus (in diastola), sangele va ajunge in tesuturi cu ajutorul arteriolelor ce opun rezistenta la scurgere prin multitudinea de fibre musculare ale peretilor lor si astfel rezulta presiunea arteriala minima (presiunea = tensiunea arteriala diastolica).
Dilatatia si constrictia arteriolelor (vaselor mici) ce influenteaza presiunea arteriala minima (diastolica) este determinata de:
– starea fiziologica,
– efort,
– digestie.
Cresterea presiunii arteriale maxime (sistolice) poate fi determinata de:
– efort,
– emotii,
– la varstnici poate creste chiar si atunci cand ei sunt in repaus.
Cresterea presiunii arteriale minime (diastolice) poate fi influentata de:
– tonicitatea crescuta a sistemului nervos simpatic,
– hormoni,
– fibroscleroza tunicii musculare arteriale.
Tensiunea arteriala (T.A.) ar fi ideala sub valoarea de 120/ 80 mmHg, acest lucru datorandu-se unui stil de viata sanatos si a unei sanatati optime, ceea ce mentine un risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Tensiunea arteriala nu este aceeasi pe tot parcursul zilei, se schimba frecvent, fiind influentata de o multitudine de factori:
– postura = ortostatism/ clinostatism = in picioare sau culcat,
– dieta,
– fumat sau consum de alcool,
– efort fizic/ exercitii fizice,
– sedentarism,
– obezitate,
– istoric familial (ereditatea).
Tensiunii arteriale crescute nu i se poate preciza o cauza exacta; descoperirea unei tensiuni arteriale crescute nu semnifica numaidecat o hipertensiune arteriala (HTA) permanenta – de exemplu uneori o emotivitate crescuta poate da cresteri trecatoare ale tensiunii arteriale.
Se va confirma o hipertensiune arteriala numai atunci cand dupa 3-4 examinari succesive la medic se vor gasi aceleasi valori crescute in repaus ale tensiunii arteriale.
Majoritatea persoanelor nu stiu ca au hipertensiune arteriala, de aceea este obligatoriu controlul tensiunii arteriale cel putin o data pe an.
HTA este:
– esentiala (primara) la 90% dintre persoane;
– secundara la 10% dintre persoane.
Factori predispozanti pentru HTA esentiala sunt:
– ereditatea,
– factorii vasculari,
– emotivitatea crescuta.
– tulburari ale glandelor suprarenale,
– regimul hipercaloric,
– aportul excesiv de sare in alimentatie.
Cauzele HTA secundare sunt:
– renale,
– endocrine,
– congenitale,
– anomalii ale aortei,
– scaderea elasticitatii vasculare la persoanele varstnice,
– afectiuni cerebrale.
Amintesc doar citeva simptome mai des intilnite in HTA:
– cefalee dimineata in special (dureri de cap),
– ameteli,
– acufene = vajaieli in urechi,
– epistaxis = curge sange din nas,
– apar pete negre sau pete luminoase in campul vizual.
Controlul periodic al tensiunii arteriale la medic este dictat de evolutia bolii si de eficienta medicatiei hipotensoare.
Pentru masurarea tensiunii arteriale se foloseste un tensiometru cu manseta ce se infasoara in jurul bratului si apoi se umfla cu aer. Presiunea arteriala se masoara de catre un medic cu un indicator care este atasat la manseta.
Automasurarea tensiunii arteriale este un lucru benefic pentru pacient (fara insa a deveni un lucru obsesiv), deoarece acesta isi va constientiza mai bine boala si va deveni mai responsabil.
Normal – TA = 120 – 139/ 80-89 mmHg
Prehipertensiune arteriala – TA = 139/ 89 mmHg
HTA stadiul 1- TA = 140-159/ 90-99 mmHg
HTA stadiul 2 – TA = 160/ 100 mmHg
Urgenta HTA este o TA = 180/ 110 mmHg si este necesar sa va adresati degraba unui medic.
Copiii cu varste intre 1 an si 13-14 ani au TA = 90/ 50 mmHg, iar in adolescenta pana la 18 ani valoarea TA poate fi de pina la 110/70 mmHg.
Prima cifra este cea care masoara valoarea presiunii arteriale sistolice (tensiunea arteriala sistolica), cea din interiorul vaselor de sange atunci cand inima se contracta (adica se afla in sistola).
A doua cifra este cea care masoara valoarea presiunii arteriale diastolice, adica presiunea in vasele de sange intre bataile inimii, atunci cand inima se odihneste – aceasta este tensiunea arteriala diastolica.
– este conditionat de cauza care a determinat HTA,
– este individualizat,
– implica un regim de viata echilibrat d.p.d.v. fizic, psihic si alimentar (dieta saraca in calorii, evitarea grasimilor naturale, a sardelelor si a vanatului care cresc acidul uric in sange, evitarea sarii in alimente),
– evitarea expunerii prelungite la soare,
– evitarea bailor reci,
– evitarea altitudinilor mari,
– oprirea fumatului (la fumatori),
– administrarea medicatiei hipotensoare prescrise de medicul curant.
Este o greseala intreruperea medicatiei hipotensoare, deoarece cresterile paroxistice ale tensiunii arteriale reprezinta un risc pentru ateroscleroza coronarelor si a arterelor cerebrale, risc pentru dezvoltarea insuficientei cardiace, a insuficientei renale, a infarctului de miocard, a accidentelor vasculare cerebrale etc.
Dr. Alina Teodoru, medic de familie, Centrul Medical ProVita – Diagnostic si tratament