Ai trompe înfundate? Iată tot ce trebuie să ştii!

Medicul Andreas Vythoulkas explică tot ce e nevoie să ştii dacă ai obstrucţie tubară: care sunt cauzele, simptomele, cum se diagnostichează şi care e tratamentul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai trompe înfundate? Iată tot ce trebuie să ştii!

Trompele înfundate (obstrucţia tubară) reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii. “Deşi, de obicei, afecţiunea nu are simptome, există factori de risc care pot creşte riscul dezvoltării acesteia”, spune Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Trompe înfundate: cauze

Cauzele care pot conduce la înfundarea trompelor uterine sunt multiple: o boală inflamatorie pelvină cauzată de infecţii cu transmitere sexuală (Chlamydia sau Gonoreea), endometrioza, o infecţie uterine după o întrerupere de sarcină sau un avort spontan, fibroamele, polipii uterini sau aderenţele rezultate în urma unor intervenţii chirurgicale la nivel abdominal sau pelvin. Chiar şi o montare defectuoasă a steriletului poate avea ca urmare o infecţie care să afecteze trompele uterine.
În cele mai multe cazuri de obstrucţie tubară se creează ţesut cicatricial care blochează trompele uterine.

Trompe înfundate: diagnosticarea corectă, pasul cel mai important

“Aşa cum am afirmat, în general obstrucţia tubară nu are simptome, adesea ea fiind descoperită atunci când se începe investigarea cauzelor infertilităţii. La unele femei, totuşi, pot exista simptome precum dureri abdominale sau în regiunea pelvisului”, a specificat medicul ginecolog care a explicat că durerile pot apărea regulat, în perioada menstruală, şi în general sunt puse pe seama acesteia. În cazul în care trompa înfundată este dilatată şi are acumulări de lichid, sunt prezente dureri în abdomenul inferior.
Obstrucţia tubară poate afecta trompa uterină în punctul de întâlnire cu uterul (blocaj proximal) sau la capătul ei (blocaj distal). Acumularea de secreţii (hidrosalpinx) apare atunci când obstrucţia are loc în partea distală.
Afecţiunile tubare sunt diagnosticate prin histerosalpingografie sau laparoscopie. “Dacă prin histerosalpingografie este confirmat blocajul proximal, în majoritatea cazurilor problema se rezolvă în timpul acestei intervenţii, prin introducerea unui fir prin trompă şi prin obstrucţie. În cazul unui blocaj distal observat la efectuarea histerosalpingografiei, diagnosticul de certitudine este dat de laparoscopie”, explică Andreas Vythoulkas. Aceasta oferă posibilitatea inspectării spaţiului abdominal în ansamblu, a trompelor uterine, ovarelor şi a părţii externe a uterului. De asemenea, se pot preleva probe în vederea excluderii unei infecţii şi se poate verifica în amănunt accesibilitatea trompelor uterine.

Trompe înfundate: tratament

Medicul stabileşte metoda de tratament pe care o va folosi, în funcţie de cauzele care au dus la blocarea trompelor. Astfel, poate prescrie antibiotice (cu administrare orală sau intravenoasă) dacă este vorba despre o infecţie bacteriană. În cazul în care infecţia a determinat apariţia unui abces la nivelul trompelor uterine, rezolvarea problemei va sta în intervenţia laparoscopică. Atunci când vina înfundării trompelor o poartă aderenţele sau ţesutul cicatricial, îndepărtarea acestora se va face chirurgical. Pentru situaţiile în care trompele uterine sunt pline cu lichid, acesta va fi drenat sau vor fi îndepărtate zonele pline cu lichid tot printr-o intervenţie chirurgicală.

Cea mai frecventă complicaţie: sarcina ectopică

Prezenţa unor anomalii anatomice sau funcţionale la nivelul trompelor uterine favorizează apariţia unei sarcini ectopice (extrauterină). Acest lucru înseamnă că embrionul, în loc să se implanteze la nivelul endometrului, se ataşează trompei. O sarcină ectopică poate duce la ruperea organului de care s-a ataşat,
respectiv de trompă. Ruptura are ca şi consecinţă hemoragia internă, care este ameninţătoare de viaţă, motiv pentru care reprezintă o urgenţă medicală.

Sarcină şi cu o singură trompă funcţională

În situaţiile în care mai este funcţională doar o singură trompă, şansele de a concepe un bebeluş desigur că sunt mai reduse decât dacă ar fi ambele. Reduse la jumătate dar existente! “Vei putea rămâne însărcinată şi dacă ai doar o singură trompă funcţională. Cu condiţia să ai ambele ovare, cicluri menstruale normale şi
regulate, şi deci, să ovulezi”, spune ginecologul. De obicei, ovulul lunar este eliberat în trompa cea mai apropiată de ovar. Astfel, dacă să zicem că ovarul drept eliberează ovulul şi trompa funcţională este cea dreaptă, nu există
nicio piedică în a rămâne însărcinată pe cale naturală. Dacă, însă, trompa funcţională este situată pe partea opusă ovarului care eliberează ovulul, nu se va putea obţine sarcina. Chiar şi aşa, tot există o soluţie: tehnicile de reproducere umană asistată, care au rate mari de succes în aceste cazuri.
Prin urmare, cel mai important este să obţii un diagnostic şi să ştii că există soluţii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
10 motive pentru care te dor sânii
10 motive pentru care te dor sânii