Consumul de alimente procesate, cauza multor alergii. Medic: Am avut pacient cu alergie la penicilină fără să fi făcut niciodată penicilină

  • Publicat:
Consumul de alimente procesate, cauza multor alergii. Medic: Am avut pacient cu alergie la penicilină fără să fi făcut niciodată penicilină
Sursa foto: Shutterstock

Vreţi un motiv puternic pentru a consuma cu măsură alimente procesate? Acestea eliberează histamină în organism, ceea ce produce reacţii alergice. Iar substanţele chimice din produsele alimentare perturbă sistemul imunitar.

Un număr mare de alergii alimentare! Cu asta se confruntă mulţi pacienţi de vârste fragede care ajung la medici în ultimii ani.

O explicaţie ar fi expunerea încă de la vârste mici la alimente procesate, multe prea procesate. Potrivit medicilor, 80% din alergii sunt reacţii exagerate ale sistemului imunitar şi se produc după un consum de proteine din lapte, ouă, peşte, soia şi arahide.

Faptul că cei mai expuşi sunt copiii este explicat de faptul că mucoasa intestinală este mai puţin maturizată din punct de vedere imunologic şi alergenii ajung mai uşor în sânge, iar la indivizii predispuşi genetic pot declanşa reacţii alergice, spune dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar alergolog.

Dieta fără alimente procesate în primii ani de viață

Spre vârsta de 5 ani, mucoasa intestinală se maturizează, iar reacţiile alergice se reduc ca frecvenţă. Regula generală este să consumaţi cât mai multe produse naturale în perioada sarcinii. Dieta fără conservanţi trebuie oferită şi copilului, măcar în primii ani de viaţă.

Laptele, de exemplu, în oraşele mari, nu mai poate fi servit aşa cum e preluat de la animal, la transport suferă schimbări, la pasteurizare schimbări, la UHT alte schimbări, la depozitarea lui în bidoane de aluminiu alte schimbări. Animalul rareori mai paşte iarba, spune medicul.

Există însă şi pseudoalergii cauzate de o deficienţă de enzime. De asemenea, medicii semnalează şi alte tipuri de reacţii alergice.

Am avut de exemplu în cabinet pacient cu alergie la penicilină fără să fi făcut niciodată penicilină – a mâncat o viaţă întreagă pui crescuţi în condiţii de captivitate, adaugă specialistul.

Alimentele pline de coloranţi, aditivi şi conservanţi cresc nivelul de histamină din organism prin mecanisme care nu se cunosc exact. Histamina semnalează prezenţa unei reacții alergice.

Aşadar, evitaţi să le daţi celor mici astfel de produse. În plus, în copilărie ar trebui evitate alimentele care au ele însele un conţinut mare de histamină. Este vorba despre brânzeturile cu mucegaiuri. Conţinut mare de histamină au şi căpşunile, dar şi peştii oceanici transportaţi pe distanțe mari.

Se degradează aminoacizii şi se transformă în histamină… pacientul pur şi simplu poate să ajungă la o urgenţă medicală cu o reacţie cutanată, dar şi digestivă, afirmă dr. Petruţescu.

Pentru cei mici, peştele potrivit este cel extrem de proaspăt. Vă daţi seama de asta dacă ochii sunt perfect limpezi. Valorosul peşte oceanic ar trebui consumat din conservele în suc propriu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: