Alergiile și intoleranțele alimentare: diferențe și diagnostic

  • Publicat:
Alergiile și intoleranțele alimentare: diferențe și diagnostic

Mulțe persoane se confruntă cu alergii ori intoleranțe alimentare. Sunt simptome specifice prin care organismul reacționează, dar și cauze diferite ce pot determina apariția acestora. Iată care e diferența dintre alergie și intoleranță!

Deși cele două noțiuni se confundă adesea și unele manifestări pot fi asemănătoare într-o anumită măsură, intoleranțele și alergiile alimentare nu reprezintă unul și același lucru.

Ce înseamnă alergie alimentară?

O alergie alimentară este o reacție exagerată a sistemului imun la anumite proteine conținute de un aliment. Alergiile pot apărea la orice vârstă, chiar și la sugari.

Evoluția unei alergii alimentare poate să ducă la toleranță, dar sunt și alergeni pentru care nu se poate dezvolta toleranță în mod natural. Există însă, pentru anumiți alergeni, posibilitatea unui tratament de desensibilizare.

Care sunt cauzele apariției alergiilor alimentare?

Ei bine, în cazul alergiilor, există mai mulți factori alergeni declanșatori, aceștia pot varia și pot apărea fie din cauza anumitor alimente, precum: ouă, lapte, arahide, nuci, pește, crustacee, grâu sau soia, fie din cauza ingredientelor din compoziția anumitor produse cosmetice, detergenți, dar și din cauza vegetației, polen sau puf, dar și praf sau păr de animale.

Ce înseamnă intoleranță alimentară?

Multe dintre manifestările clinice ale unei alergii alimentare și ale unei intoleranțe alimentare sunt asemănătoare, în special cele de la nivelul tubului digestiv. Cea mai importantă diferență dintre cele două afecțiuni este mecanismul de producere.

Spre deosebire de alergia alimentara care are drept cauza un raspuns imun exagerat, o intoleranța este rezultatul unui deficit al unei enzime implicate in digerarea corecta a alimentului intolerat. Anumite intoleranțe alimentare pot fi asociate cu o modificare genetică.

Printre cele mai comune cauze ale intoleranței se află:

  • Absența unei enzime din organism de care acesta are nevoie pentru a digera alimentele;
  • Sindromul colonului iritabil. O afecțiune cronică ce se poate maifesta prin simptome precum: constipație, diaree sau crampe abdominale;
  • Sensibilitate la o serie de alimente ce pot declanșa simptome sau atacuri de astm bronșic la persoanele care au o sensibilitate.

Printre cele mai frecvente intoleranțe alimentare amintim:

  1. Intoleranța la lactoză – care se regăsește în lapte și produse lactate proaspete, nematurate;
  2. Intoleranța la gluten – respectiv și boala celiacă;
  3. Intoleranța la sulfiți – substanțe care apar în mod natural în vin sau pot fi adăugate în rețete alimentare pentru a împiedica dezvoltarea mucegaiului și a le crește durata de consum.

Alergie alimentară vs. intoleranță alimentară

O alergie alimentară determină o reacție puternică a sistemului imunitar care afectează mai multe organe. În anumite cazuri, reacția alergică la unul sau mai multe alimente poate fi severă sau poate pune viață în pericol. În schimb, simptomele unei intolerante alimentare sunt mai puțin grave, cauzând adesea probleme digestive.

Citește și: Alergie, sensibilitate sau intoleranță alimentară? Diferențele și simptomele, explicate de medic

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian