Mulțe persoane se confruntă cu alergii ori intoleranțe alimentare. Sunt simptome specifice prin care organismul reacționează, dar și cauze diferite ce pot determina apariția acestora. Iată care e diferența dintre alergie și intoleranță!
Deși cele două noțiuni se confundă adesea și unele manifestări pot fi asemănătoare într-o anumită măsură, intoleranțele și alergiile alimentare nu reprezintă unul și același lucru.
O alergie alimentară este o reacție exagerată a sistemului imun la anumite proteine conținute de un aliment. Alergiile pot apărea la orice vârstă, chiar și la sugari.
Evoluția unei alergii alimentare poate să ducă la toleranță, dar sunt și alergeni pentru care nu se poate dezvolta toleranță în mod natural. Există însă, pentru anumiți alergeni, posibilitatea unui tratament de desensibilizare.
Care sunt cauzele apariției alergiilor alimentare?
Ei bine, în cazul alergiilor, există mai mulți factori alergeni declanșatori, aceștia pot varia și pot apărea fie din cauza anumitor alimente, precum: ouă, lapte, arahide, nuci, pește, crustacee, grâu sau soia, fie din cauza ingredientelor din compoziția anumitor produse cosmetice, detergenți, dar și din cauza vegetației, polen sau puf, dar și praf sau păr de animale.
Multe dintre manifestările clinice ale unei alergii alimentare și ale unei intoleranțe alimentare sunt asemănătoare, în special cele de la nivelul tubului digestiv. Cea mai importantă diferență dintre cele două afecțiuni este mecanismul de producere.
Spre deosebire de alergia alimentara care are drept cauza un raspuns imun exagerat, o intoleranța este rezultatul unui deficit al unei enzime implicate in digerarea corecta a alimentului intolerat. Anumite intoleranțe alimentare pot fi asociate cu o modificare genetică.
Printre cele mai comune cauze ale intoleranței se află:
Printre cele mai frecvente intoleranțe alimentare amintim:
O alergie alimentară determină o reacție puternică a sistemului imunitar care afectează mai multe organe. În anumite cazuri, reacția alergică la unul sau mai multe alimente poate fi severă sau poate pune viață în pericol. În schimb, simptomele unei intolerante alimentare sunt mai puțin grave, cauzând adesea probleme digestive.
Citește și: Alergie, sensibilitate sau intoleranță alimentară? Diferențele și simptomele, explicate de medic
FOTO: Shutterstock