Alergiile sunt o problemă des întâlnită în sezonul cald, iar cauzele sunt reprezentate de atopie, adică o predispoziţie genetică în care sistemul imunitar reacţionează exagerat în prezenţa alergenilor şi duce la o reacţie alergică. Exemple de alergeni sunt polenul, praful, mucegaiul, blana animalelor, acarienii, ambrozia, anumite alimente (alune, ouă, căpşune etc.) sau chiar diverse medicamente.
Lăcrimarea abundentă, strănutul, secreţiile nazale, urticaria sunt doar câteva dintre simptomele care pot semnala existenţa unei alergii.
În funcţie de alergen şi de locul pătrunderii acestuia, simptomele experimentate pot fi diverse.
Atunci când alergenii sunt inhalaţi, aşa cum este cazul polenului sau prafului, corpul secretă histamină pentru contracararea reacţiei alergice, ceea ce duce la hipersecreţie de mucus nazal şi inflamarea sinusurilor.
Astfel, simptomele pot consta în secreţii nazale abundente, mâncărimi nazale, strănut frecvent, lăcrimare excesivă şi dureri în gât.
Ca urmare a unei reacţii alergice, o persoană se poate confrunta cu crize de astm.
Inhalarea unui alergen determină inflamarea mucoasei care căptuşeşte plămânii şi astfel pot apărea dificultăţi de respiraţie, cum ar fi respiraţia sacadată, senzaţia de sufocare sau hiperventilaţia.
În cazul copiilor, alergia la lapte de vacă poate determina apariţia unor simptome precum eczeme, colici şi diaree.
În ceea ce îi priveşte pe adulţi poate exista intoleranţă la lactoză, dar aceasta este diferită de alergia la lapte, şi se manifestă prin balonare, flatulenţă excesivă şi diaree.
Alergiile pot cauza şi simptome care vizează pielea. Cele mai frecvente probleme ale pielii cauzate de alergii sunt dermatita atopică (eczema) şi urticaria.
Majoritatea reacţiilor alergice se manifestă uşor sau moderat, nefiind necesar tratament medical. În schimb, sunt şi situaţii severe, când o alergie poate duce la anafilaxis, o urgenţă medicală care, netratată, pune în pericol viaţa!
Alimentele alergene, insectele şi anumite medicamente prezintă cel mai ridicat risc de şoc anafilactic. De aceea, este important să se evite astfel de alimente sau expunerea la factori alergeni, precum praful, polenul etc.
Tratamentul medical al alergiilor constă în: